• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Pseudepiplatys annulatus

Започната от patter, 01.01.2007 12:27

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

patter

Между коледа и нова година един хибрид между Дядо Коледа и Дядо Мраз ми донесе 6 рибки от този вид - 3 момченца и 3 момиченца. В момента са в общия аквариум и не съм забелязал да имат някакви проблеми. За съжаление може би едното момиченце пое по пътя към вечните зелени локви.

Итересува ме малко повече информация за тяхното отглеждане и евентуално размножаване. От интернет посъбрах малко информация, но ми се ще да имам и такава от хора занимавали се с тях в България.

killiman

Чудесен подарък ти е донесъл дядката! :) Поздравления и за "Аквамания", само те са способни да внесат такива рибки.

Няма нищо сложно в отглеждането и развъждането на рибката. Стандартната вода - ph 6-6.5, мека до средна по твърдост вода, 22-26 С. Подходяща за общи аквариуми с дребни обитатели. Обитава предимно повърхностните слоеве. Жива, замразена и изкуствена храна. Хвърлят хайвер по растенията, който се развива в рамките на 10-15 дни. Много успешен начин за развъждането на вида е т.нар. непрекъснат метод. Чифт или развъдна група се отглеждат в малко видово аквариумче, в което свободно плуват дребнолистни растения. Рибките хвърлят хайвера си по тях. Изчаква се излюпването на малките, които обикновено са между растенията на повърхността на водата, събират се и се пускат в отраслов аквариум. Понеже са доста дребни за стартова храна им се дава инфузория или новоизлюпена американска артемия. И това е....

От известно време, около една година, рибката е в род Epiplatys.

Ще се радвам ако успееш да ги запазиш за дълго време в твоите аквариуми. Рибката е доста атрактивна. Американците и казват clown killie.

Успех!

ptsekov

Здравейте :)

Радвам се, че не съм единствения, който се е сдобил с тези рибки по случай нова година! :) За пръв път видях представител на този вид на изложбата на КАБ в Пловдив. В началото помислих, че това са едни от живородките, които Васко е донесъл от Чехия, но Тодор Мечков ми обясни, че това са още един вид килита. Между другото,
като ги огледах спокойно у дома мога да кажа, че тия килита имат окраска на тялото като на рибки Acanthophthalmus. Както и да е, останах много изненадан, когато в петък като посетих магазина на ул. "Сливница" във Варна видях, че имат пълен аквариум :) Исках да съм първия, който ще съобщи, че във Варна има нови килита, но тъй като форума не беше достъпен са ме изпреварили :))

Поздрави!

patter

За рода незнаех :-) взел съм името от интернет, като на същата страница бяха дадени и няколко  "под имена", в които беше сложен и рода епиплатус.

Ще им направя в скоро време отделно аквариумче, но трябва да измисля как да оправя РН, че ми е малко високо (поне в общия аквариум)

Ако имам потомство няма да пропусна да се похваля !

botan

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=5514  това мой да ти е полезно (ти ще сложиш малко разбира се)

patter

botan, мерси :-)

По принцип има различни методи за сваляне на РН-то - шишарки, торф, СО2 ...

При мен проблема с високото РН идва от големия КН буфер, и трябва да измисля по-скоро как да смъкна КН-то :-) По-точно не да измисля как да го смъкна, щото то вече е измислено, а да си намеря решение, което ще ми върши работа и ще мога да реализирам