• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.04.2024 11:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов, ваш почитател.

Започната от LusilSorel, 13.09.2009 22:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

LusilSorel

Здравейте,

Пиша в този форум от името на женами, която днес стана собственик на няколко Кили рибки, които тя страшно много обожава. Поради тази причина, че тя само им се любува, а основните задължения по отглеждането им ще паднат на мен, ще си отворя тази тема тук и ще задавам въпроси към компетентните представители на  вашето общество.
Извинявам се, но не се представих, казвам се Людмил и съм нейният съпруг.

Днеска, на търгът на МЕЖДУНАРОДНА КИЛИ ИЗЛОЖБА – КАБ 2009, се сдобихме с   
1.  - Nothobranchius Rachovii Beira 98 - 6 бр. 3м/3ж
и
2.  - Nothobranchius sp.aff. furzeri MZCS Save 08/108 - 2 бр. 1м/1ж

снимки ще ви пусна по-късно като се поокопитят рибките.

Първоначално мислех да ги вкарам и 8-те в един общ 80 литров аквариум, но после реших да ги отделя  в отделни аквриуми като първите ги сложих в 23 литров аквариум, а вторите в 14 литров.
И  двата аквариума са аранжирани с черен грунд, някое друго стръкче растениеи камъче за аерация без филтър, което съм поставил на повърхноста и съм пуснал аерацията на слаби обороти.
Понеже съм доста заклет цихлидар и се занимавам от доста време само с африкански цихлиди от езерото Танганика, един друг въпрос страшно много ме терзае, а имено как тези рибки се справят с НИТРИТИТЕ и НИТРАТИТЕ. Питам ви за тях, понеже днеска стартирах и двата аквариума и сложих рибките в тях, това ще им се отрази ли пакубно като при цихлидите или ще се справят с високите количества на НИТРИТА, които нива ще се  увеличаватс часове, като се има в предвид, че в тези малки аквариумчета няма вътрешен или външен филтър със субстракт, който да приютява бактериите, които превръщат силно токсичните Нитрити в по безобидните Нитрати?

Това засега ми е пръвията впърос и ако има нещо, което съм сгрешил или пък не съм направил както трябва с удоволствие ще приема критиките Ви и препоръките за отстраняване на проблемите.

assensi

 Здравей!
Радвам се, че оценяваш красотата на тези рибки.
Желателно е, след като нямаш филтър, в началото да сменяш по-често малка част от водата - всеки ден по малко, за опресняване, докато се завърти цикъла. По принцип Нотобранхиусите са лесно податливи на оодиниум, особено при смяна на средата. Често се случва новите рибки да преминат тази болест, която за щастие се лекува изключително лесно, без никакви последици. Бих ти препоръчал да ги наблюдаваш в началните дни.
Надявам се да съм полезен.
Успех!

LusilSorel

Благодаря ти за отговорът и вече съм им приготвил една 10 литрова бутилка от минерална вода, в която постояно ще престоява вода за всекидневна смяна на 30% от водата на аквариумчетата. За съжаление незнам как е при тези наистина красиви риби, но при цихлидите високото съдържание на нитрити, води до потъмняване на рибката, а след това до гибъл от отравяне с токсина. Там и честата смяна на водата не помага много, ако азотният цикъл не е влязъл в дейстивие, благодарение на нитрифициращите бактерии, които са се завъдили в порите на субстракта в канистърът, грунда или паулърхеда. Това ми беше едно от първите притеснения като им стартирах вчера аквариумчетата и ги пуснах рибките.

Относно одиниума, не съм запознат с тази болест и започнах да слагам в тази бутилка вода превантивно една лъжичка магнезиев сулфат. Доколкото се запознах, с тези рибки им дейстав що-годе антибактериално и не дава да се появи тази болест, но за съжаление не е гаранция. Сложих им вчера и витамини на Аква Ел, за укрепване на имуната система. Обаче няма да е зле, да имам все пак някакъв антибиотик, който да използвам за превантивни мерки?



: 14.09.2009г 10:10ч
Забравих да питам и още нещо.

Понже трите женски Nothobranchius Rachovii Beira 98 са доста дребнички, като двете са на по 1.5см, а дургата е на 2 см, и само второта вчера и тази сутрин похапраха, редно ли е да ги отделя в отделно малко аквариумче и да ги храня там, докато наедреят, че нещо ме притеснява апатичното им поведение в аквариумът. Проблемните женски си стоят скрити около растениета и не мърадат въобще от там. Напълно вероятно е още и да са стресирани, но ако не продължат да се хранят и в следващите дни какво да правя с тях?

Мъжките екземпляри са доста по-едрички, което е и нормално, но разликата в съотешение с женските е 3 пъти. Те се хранят доста лакомо и изяждат почти всичката замразена храна, която пускам и нищо не остава за "по-глупавите момичета".

killiman

Люси, моя съвет е да раздлеши мъжките от женските, поне докато се съвземат мацките.

LusilSorel

Мерси Васе,

На мен същата идея ми се върти из главата.

LusilSorel

14.09.2009 20:14 #5 Last Edit: 14.09.2009 20:18 by LusilSorel
Пребрах се тази вечер и едната женска Nothobranchius Rachovii Beira 98 , най-дребничката и тази, която от вчера беше най-стресирана от всички беше умряла. Изглежда стръсът и е дошъл в повече и не е могала да издържи.

Старното е, че тази вечер се опитвах да ги нахнаря отново със  замарезен хирономус, но в продължение на два часа никакъв интерес към нея. Смених 30% от водата и реших да ги нахраня с една храна, която внасям от Англия и останах доста учуден че рибките я приеха с охота и ядоха всичките от нея. Тя е: New Life Spectrum GROW, тази храна е много ситна на гнанули с 50% протеин в нея и досега я давах на пордарстващите цихлиди, но като, че ли ще стане една от основните храни и на Килитата.

killiman

Това е много интересна информация! Отдавна търся суха храна, която да се приема с охота от моите кили рибки, и все не попадам на такава. Люси, по някакъв начин бих искал да взема малко количество от нея за да експериментирам.

LusilSorel

15.09.2009 12:34 #7 Last Edit: 15.09.2009 12:40 by LusilSorel
В събота ще ти донеса на пазара и ще ти отсипя. Взех си 140 грама в кутийка и дори и нея ще ти я донеса да прочетеш характеристиките и.  *THUMBS UP*
: 15.09.2009г 12:12ч
Честно да ви кажа, че вече след 2 днувно гледане на тези рибки ми се струват старшно страни. За съжаление правя сравнение с всички цихлиди, които гледам в 12-те си аквариума и затова може би ми се струва и толкова не естествено всякакво тяхно поведение.

Едно от тези страности ми е храненето. За тези два дена завърятх три вида храни, за да видя на какво ще се хвърлят лакомо рибките, на за съжаление получавам от опит няколко различни отговора.

Примерно женската Nothobranchius sp.aff. furzeri MZCS Save 08/108 се храни доста добре със всякаква храна: New Life Spectrum GROW, Sera FD Bloodworms и замразен хирономус и тубифекс, дакато мъжкият не съм го виждал да хапва все още нищо и това започва да ме притеснява. Поръчал съм им сега и Sera FD Mixpur,  Sera FD Daphnia и Sera FD Tubifex, а в събота ще им взема и нещо живичко, белкем прояде, че да мога да го захраня и него с нещо.

Относно Nothobranchius Rachovii Beira 98, те пък първият ден, може би от глад хапнаха всичките с изключение на дадената жертва женкса, замразен тубифекс, но в следващите дни дори не му обърнаха внимание. Интересно е, че пък мъжките хапваха от Sera FD Bloodworms, а женските не искаха, а с третата храна, която пробвах New Life Spectrum GROW, женските ядяха, а мъжките не.

Съжалявам и не искам да обиждам никой, който гледа тези прекрасни риби, но за мен това е много шантаво нещо.

Ще се радвам някой да даде като информация нещо, с което може да ми е от помощ или поне някакъв друг съвет, който не ми идва на ум да експерементирам. *THUMBS UP*

killiman

Люси, ами такива са си рибите просто, трудно става със суха и изкуствена храна. В природата те се хранят единствено с жива. И си е истинско постижение да ги приучиш на суха, пък била тя и най-добрата и реномирана. Не че не е възможно, но се изисква доста време и усилия, а жертвите ще са неизбежни. Плюс това рибките, които ще са отгледани с такава храна нито ще достигнат максимален размер, нито пък ще могат да покажат цялостната си красота. Единственото, което ми идва на акъла, а то е доказано от дългогодишната ми практика, е да почнеш да им взимаш живи храни от съботния пазар, както и да излюпваш артемия.

LusilSorel

Вчера вечерта след като им взех хирономус, черна комарена ларва и коретра замрезени, килитат си хапнаха добре според мен, понеже видимо напълниха томбачетата. Започнах с хирономуса, тази вечер ще сме на черната ларва, а удте и вдругиден ще са на коретра и тубифекс.  В събота ще гледам да им взема и малко жива храна и така да разнообразявам менюто им.

LusilSorel

Веча почти цяла седмица наблюдавам мъжкият Nothobranchius sp.aff. furzeri MZCS Save 08/108 да похапне, но за съжаление кава ли не храна му давах всичките горе описани сухи на СЕРА, купих и замразени тубифекс, хирономос, черна ларва, коретра и резултатът е все един и същ. Все едно отрова му давам. Женската си похапва с охота от всичко, но мъжкарят неще и неще. Утре ще му взема и жива храна от пазара и ако това не ще, честно да си призная ще го оставя на самотек. Незнам с какво са го хранили тези чехи, но изглежда "българската кухня" не му понася. Видимо не личи да е полен защото е жизнен, не слабее за сега, но ако продължава и това  ще го последва. Направо тази мъжка рибка си ми е чиста химера за мен.

Caxapa

Желая ти да ти се оправи рибето! Като  ти чета постовете кави грижи полагаш  чак се засрамвам , макар и да отглеждам друг  вид риби. Дано да се оправи  и да те радва! Желая ти го от сърце.

Similar topics (3)

23994

Публикации: 3
Прегледи: 4377

3947

Публикации: 8
Прегледи: 5095

3804

Започната от killiman


Публикации: 43
Прегледи: 24793