• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.05.2024 16:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Килита в 60х30х17 ?

Започната от versicolor.net, 29.03.2007 14:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

versicolor.net

60д х 30ш х 17в добре ли е за килита ? Колко бройки мога да гледам в него .Какви растения да засея ? Какво осветление и колко ? Каква филтрация ? CO2 трябва ли да добавям ? Скаридки могат ли да живеят с килитата ?
Смятам да правя стелаж и искам да ми излезе евтино  ;-)

killiman

Размерите са добри. Но за количеството рибки ще трябва да вземеш предвид и размерът, който достигат. От по-едрите видове ще можеш да отглеждаш една развъдна група (1 мъжки + 2-4 женски). От по-дребните - до 3 такива групи. Растенията са си по твой избор, но ти препоръчвам да вземеш такива, които не се нуждаят от много светлина. Кили рибките изглеждат най-добре на отразена непряка дневна светлина. Например, близо до прозорец, но в стая със северно изложение. Ако не можеш да го постигнеш може да сложиш някакъв изкуствен източник на осветление, със спектър близък до този на дневната светлина. Филтрацията също си е по твой избор, гледай само да не създава голямо течение в аквариумите, кили рибките не са добри плувци и се чувстват некомфортно при силно течение на водата. СО2 заради рибките няма смисъл да добавяш. Скаридките биха могли да живеят с кили рибките, но само няколко часа (дни). :-) ;-)

versicolor.net

Взех стъкла за 3 аквариума , ще взимам още 5 по-нататък .
От растенията се спрях на криптокорини, анубиас , валиснерия , микрозориум . Да препоръчате още някои ?
За осветление - чудя се 1 или 2 пури ще трябват по 60см (18в) ? За филтрация ще мисля после - засега няма да има  *STOP*

killiman

Добър избор на расения. Ако ще правиш изкуствено осветление бих ти препоръчал да сложиш една пура и да добавиш дъбчета за повърхността. Хем ще имат достатъчно светлина за да виреят, хем ще намаляват светлината под себе си.
Можеш да помислиш и за някаква филтрация от най-прост вид. Аератор + дунапренени филтри. И помни: плътно затворен аквариум.

versicolor.net

Цитат на: killiman - 01.04.2007 10:24
Можеш да помислиш и за някаква филтрация от най-прост вид. Аератор + дунапренени филтри.
Чудя се , аквариумите ще са изложбени и искам да бъдат възможно най-близки до природата . Трябва да измисля как да ги скрия филтрите  ;-)
А килитата до каква температура издържат най-общо казано ? 25-27 ?

killiman

Зависи колко време ще продължи това изложение. Ако е няколко дни ще може и без филтрация. И по-дълго време да е - пак ще може без филтрация, но ще трябва да сменяш известно количество от водата на 2-3 дни.
Издържат и на по-нисока температура, дори на 30 С, но това ускорява метаболизма им, следователно скъсява живота им.

versicolor.net

Цитат на: killiman - 03.04.2007 09:19
Зависи колко време ще продължи това изложение.
3 месеца  *YAHOO*

killiman

Три месеца са доста време. Ако искаш да караш без филтрация ще трябва да сменяш вода редовно. Сутрин, преди отварянето или надвечер, след затваряне. Няма да ти отнема много време, половин час максимум.
Дай повече информация за тази изложба. Предполагам, че ще е някъде по морето.

versicolor.net

 В град Обзор ще бъде  :-D
Очаквам да сложа над 70вида животни , някъде тука бях писал какви ще са горе-долу - 20вида тарантули , 5 вида скорпиони , 5 вида екзотични хлебарки , крокодил , боа , хамелеони , млечна змия , 9 вида гекони и тн.. .Искам да има и водни животни - кубински рачета , ноктести жаби , трионикс, червенобуза костенурка , 5 вида килита , ез.Малави , ез.Танганайка , кои , един аквариум с тетрички и тн...
Няма да имам половин час на ден за кили рибки , по простата причина че ще ми трябва още време за останалите 65 вида . Просто не ми е изгодно , ще измисля филтрация  ;-)
Ето флаер от миналата година , тази както казах животните ще са много повече и мястото ще  е  много по-добро - на 100 метра от шадраваните на центъра .
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.versicolor.net%2Fgallery%2Falbums%2Fuserpics%2F10001%2FVasko_flaer%257E0.jpg&hash=fe7df65e6b89ed5580a79af94857718fce69474d

killiman

Искам да те предпазя от една заблуда, в която мисля, че навлизаш. Дори и да им осигуриш добра филтарция пак няма да минеш без смяна на водата поне веднъж седмично. Без филтрация - два пъти седмично смяна, с филтрация - веднъж на седмица. Разликата не е толкова голяма.
Интересна изложба си замислил. Дано да има успех! Пожелавам ти го!

versicolor.net

Цитат на: killiman - 05.04.2007 12:33
Искам да те предпазя от една заблуда, в която мисля, че навлизаш. Дори и да им осигуриш добра филтарция пак няма да минеш без смяна на водата поне веднъж седмично. Без филтрация - два пъти седмично смяна, с филтрация - веднъж на седмица. Разликата не е толкова голяма.
Интересна изложба си замислил. Дано да има успех! Пожелавам ти го!
Чел съм жълтата книжка , знам че имат нужда от много честа смяна на водата  ;-)
Мислех на 3 дни да им сменям , много по-добре е от всекидневно(от гледна точка на изгубеното време) . Филтрация първо няма да има , после ще измисля някаква . Помпички 350/л за час ще им се отрази ужасно нали ? Ти какво препоръчваш ? Имай предвид , че водния стълб ще е около 10см   *JOKINGLY*  Някаква самоделка - външен филтър ? Лошото е че ще трябва помпа за всеки . Дали мога да прекарам 2-3-4 съда към един външен съд (аквариум с прегради и пълнежи) . Нещо не мога да го измисля .   
Варианта ми е във филтъра да има съмп и в него да има помпичка за всеки аквариум . Така обаче ще ми трябват 6 помпи за 6 аквариума и преморно 3 съда за филтър . Но мисля , че ще стане много качествено и ще мога да гледам повече рибки . Примерно 10тина (3 3риота) от дребните видове  *JOKINGLY*
Мерси за пожеланията , предната година загубих , но се надявам сега да е на печалба . Във всички случай всички красивио съдове + животни ми ще си ми останат и ще имам готова действаща изложба , която мога да сложа на много места . При това няма да е малка - около 40-50м2  ;-)

killiman

Ами сложно изпълнение ми се вижда. Забрави за тия 350 л/час.
Мен ако ме питаш, бих избрал най-простия вариант. Една аерираща помпа, която с въздушната си струя осигурява движение на водата и смяна на половината от аквариумната вода на 3 дни.

Similar topics (5)

8205

Публикации: 9
Прегледи: 5622

30071

Публикации: 2
Прегледи: 6806

9819

Публикации: 9
Прегледи: 6147

51965

Публикации: 10
Прегледи: 6979

51893

Започната от kremon


Публикации: 4
Прегледи: 4506