Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Аквариумни рибки => Кили рибки => Темата е започната от: kamos - 23.01.2008 09:58

Заглавие: Чудото наречено Афиосемион
Публикувано от: kamos - 23.01.2008 09:58
Преди 3 месеца отделих един аквариум 30 литра, в който се опитах около месец да накарам едно трио Афиосемион да хвърли хайвер. След едномесечните ми безплодни усилия, подарих рибките на един приятел и изпразних аквариума, като го изкарах с оборудването на терасата. Преди около 45 дни реших, че аквариума ще стои добре на работното ми място. Закарах го с оборудването, напълних го, сложих му нов грунд и го оставих да се стабилизира.  Растенията са от общия ми аквариум с изключение на яванския мъх, който от аквариума с килитата, го прехвърлих в друг 10 литров, където престоя докато отново оборудвах 30 литровия. Настроих автоматичния нагревател на 25 градуса. Осветлението е 13 вата с таймер, свети 10 часа.
Вчера реших, че му е време да го населя и с голяма изненада установих, че вътре вече плува един обитател с размери на новородена гупичка. Малкото е чисто бяло , почти прозрачно. За съжаление не успях да го снимам с телефона, но като говорих с колеги местни акваристи, ме увериха, че е напълно възможно рибката да е кили. :-)

П.П.
Колебаех се дали да пусна този пост в раздела Кили рибки или в Лавче, но в крайна сметка реших, че е за тук.
Заглавие: Re: Чудото наречено Афиосемион
Публикувано от: killiman - 23.01.2008 14:12
Интересно, нали?!  *THUMBS UP*

Предполагам, че говориш за Fundulopanchax gardneri. Хайверът на тия гадинки е страшно устойчив. Случвало се е даже и по три месеца да изкара, въпреки че не са ануален (едногодишен) вид. Всъщност, това е един от естествените начини за размножаване. Напълно е възможно да излязат още малки.
Заглавие: Re: Чудото наречено Афиосемион
Публикувано от: kamos - 23.01.2008 15:41
Точно за Fundulopanchax gardneri става дума. Един мъжкар и две женски. Как ли не ги мъчих, явански мъх, голо дъно, после торф за дънен субстрат и не щеше и нещеше...........
Заглавие: Re: Чудото наречено Афиосемион
Публикувано от: killiman - 23.01.2008 17:18
Хвърляли са си рибките, просто не си ги забелязал. Правят ги всеки ден, но не хвърлят по много. След смяна на водата се активизират и можеш да ги наблюдаваш.