• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
07.03.2021 14:02

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Генетика и чисти линии гупи

Започната от fridolina, 19.11.2005 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

fridolina

Моля всички занимаващи се или прочели нещо по въпроса да споделят.

Живко

старите акваристи казват така:-от първото поколение на избрания чифт подбираш само женските и то само тези,които носят белезите които искаш да запазиш.по същия начин от третото поколение на същия чифт взимаш само мъжките,събираш ги и .....
после пак от тяхното първо поколение и т.н.
размножаваш ги няколко години и ако имаш късмет имаш чиста линия. :D
това съм чул,но не съм го пробвал. :)
Никой не се е родил научен.

patter

Основните неща които ти трябват са много аквариуми и много време :-)

 Размерите на аквариумите не би трябвало да са от голямо значение, но все пак по-големите аквариуми са стабилизират по-лесно.

 Нямам точна информация как се комбинират двойките, но в общи линии трябва да отделяш женските от мъжките в момента, в който започнат да се различават и после да ги комбинираш според белезите, които искаш да запазиш. Точно затова ти трябват много аквариуми.

 От време на време е добре да се влива "свежа кръв", чувал съм че е най-добре е да се кръстосват с дивата разновидност на гупата, която почити няма оцветяване и т.н. Тук не съм много сигурен дали стваше дума за гупи или плати, но се говори че свежа кръв може да се влее и чрез кръстоска с гамбузии.

Чувал съм че промените се получават през поколение. Ще ти го обясня с  хора, че ми е по-лесно. При хората кафевите очи са доминантни. Ако единия родител има кафеви очи а другия сини, тяхното поколение ще бъде с кафеви очи, но ще има и гена за сини очи. В поколението на децата им може да се появят сини очи.


 Поста ми е базиран на разговори по темата на маса и не претиндирам че съм прав :-)

Legion

Да се влива "свежа кръв", означава индивид носещ желаните от нас белези да речем от 5-тото поколение получено от кръстосването  на индивиди с близко родствени връзки(братя,сестри,родители и т.н.) да бъде кръстосан с индивид с който няма родствени връзки.Индивида с който ще вливаме "свежа кръв" се подбира като се гледа по възможност той да е хомозиготен по белега който ни интересува.Това упражнение се прави с една цел да се предотврати израждане на поколенията(поява на генетични мутации най-често летални) вследствие на близките родствени връзки между индивидите.
 За аквариумите е освен споменатото вече е задължително когато започнат да се отделят по пол на всяка рибка да се предостави по 2-3л вода  за да може да се развият както трябва.
 Като начало не е лошо да се прочетът законите на Мендел,опитите на Морган и  компания,скаченост  на  гените,спецялно за гупите е важно да се знае какво е половосвързана наследственост и гени скачени с пола,генотип,фенотип и т.н.Всичко това трябва да го има обяснено доста простичко в учебниците по биология за 9,10 или 11 клас не помня точно.
Литературата на тема генетика на български език е доста оскъдна :cry:  :cry:  :cry: В университетите учебниците по генетика тепърва започват да се пишат досега такива нямаше :cry:  :cry:

templar

Законите на унаследяването могат да се прочетата в доста общ, но достъпен вид във всеки учебник по биология за 10-ти клас.

Ще може да се говори за чиста линия, когато при кръстоска започнем да получаваме 100% поколение, носещо желания белег. По принцип за "свежа кръв" трябва да се използва безцветна женска (защото понякога женските могат да раждат няколко пъти от едно оплождане и "разреждането" може да се разнесе в 2-3 поколения.
Знаеш ли как се е казвал на дядо ти дядото? А неговия дядо? А защо не знаеш?

sk4

Цитат на: "Живко"старите акваристи казват така:-от първото поколение на избрания чифт подбираш само женските и то само тези,които носят белезите които искаш да запазиш.по същия начин от третото поколение на същия чифт взимаш само мъжките,събираш ги и .....
после пак от тяхното първо поколение и т.н.
размножаваш ги няколко години и ако имаш късмет имаш чиста линия. :D
това съм чул,но не съм го пробвал. :)

Малко ми е гаднничко щот мойте гупи искарваха само 2 поколения и се гътваха...
Така и не схванах цаката на гупите...

Longanlon

като имаш пред вид, че гупите са най-лесните от най-лесните за гледане риби (не всеки може да прави чисти линии, ама всеки може да отглежда рибетата - че те даже и живеят в блата в Южна България заселени по нямкаква програма за борба с комарите) те съветвам да се позамислиш за акваристичните си знания и умения и как да ги повишиш.

patter

Е тук не съм съгласен.

Аз от 2 години се мъча да гледам гупи - резултатът е плачевен. Тези, които си купя от магазина са о.к. , но тяхното поколение не е читаво. Самите рибки от магазина също не издържат дълго време - няколко месеца. При това в същия аквариум другите рибки са си добре, нещо повече скаридките, които са претенциозни относно параметри на водата също са добре, само гупите.

Лично мое мнение е, че гупите, които в момента се предлагат на пазара (в повечето случаи) са резултат на доста дълга селекция, която е довела до натрупване на 'проблеми' и гупите вече не са най-непретенциозните рибки. Специално във Варна в магазините не се предлагат много гупи (или поне аз не съм засичал). Последните гупи, които си взех бяха внос - много красиви гупи, но ...
 

Преди време също имах гупи - с тях никакъв проблем 'гледаха' се самички -  без периодични смени на водата, с дунапренено филтърче, хранени със сушена дафния, без добро отопление.

NO CARRIER

Както бях писал, същата история е и при мен с гупите. :-(

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Тони

Подобно  е положението и при мен :roll:
Преди години, гледах гупи, плати, вариатуси и молинезии в един 80л  аквариум. С всичките рибки не съм имал проблеми в продължение на години. Купувах от време на време някоя женска , за да "освежа кръвта" и това е ...
Пролетта купих от пазара 20бр. плати , 20бр. гупи и няколко други по-екзотични рибки. За два -три месеца, умряха всички живородки, а всички други рибки са живи и здрави upset
Когато изчезваха една по една, нямаше признаци на болест, и нямаше рибки които да ги тормозят -много  :roll:
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Borislove

Като ходих в зоомагазина на "Мария Луйза" не видях гупи. Не знам дали по тази причина или просто са много евтини, но нямаше.

NO CARRIER

А бе, днес си говорих с един приятел, стана дума пак за живородките, че мрат. Пичът изрази съмнения, че май не е от големината на аквариума, а от температурата цялата работа. Каза, че над 24° трудно се гледат и май е прав.  :roll:

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Живко

според мен трябва да се гледат в съдове не по- дълбоки от 30-35 см.
Никой не се е родил научен.

Legion

Цитат на: "Живко"според мен трябва да се гледат в съдове не по- дълбоки от 30-35 см.
Ще обясниш  ли по подробно? :roll:

Raven

и аз имам някакви наблюдения че живородките напоследък са станали малко проблемни.
взех си много хубави плати миналата година и мислех че ще се напълня за нула време ,но нещо не се въдят много добре .въпреки че не ги отделям а ги развъждам на самотек в общия аквариум,тои е много голям и плътно залесен и не би трябвало да има проблем ,но пак се размножават бавно и трудно.плати на пазара почти няма- много рядка риба е,сега търся хубави чисти гупи и плати но не съм виждал много отдавна.
сигурно за това са се изродили така популациите- от няколко години живородките губят популярност и заради това намаляват вариантите за кръстоски.в София останаха малко производители които се занимават със живородки а внос май няма.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.