• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Какъв аквариум...

Започната от Spider, 06.03.2005 18:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Spider

Купих 40л. аквариум за братовчед си,които има рожден ден на 17-ти,та да Ви питам какви рибоци ще е най-добре да му купя :?: Благодаря,Ви много. :)

STIKS

Ако не се е занимавал с рибки му вземи непретенциозни живораждащи  в комплект с нагревател и филтър (може проста машинка за въздух с гъба), ако обаче се занимавал нека сам направи своя избор.

Longanlon

'простата машинка за въздух с гъба' не върши кой-знае каква работа, ама ако не тисе дават петнайсетина-шеснайсет лева за вътрешна помпа и ако няма да гледа претенциозни риби - става.

както бе казано - задължително нагревател с термостат, както и термометър. и маркуч за почистване. изобщо - задължително необходимата техника.

ще му трябва и грунд за дъното.

а рибките - нали правилно се ориентирам, че приятелят ти няма опит в гледането им - неретенциозни живородки ще са идеални да се научи, без да ги изтрепе. примерно гупи, молинезии, хелери. и някое и друго сомче (калихт или анциструс). в 40л. аквариум, оборудван с необходимата техника могат спокойно да се гледат 15 гупи или 10 хелера или молинезии, но имай пред вид, че тия гадинки се размножават със скоростта на светлината.

Spider

Eми преди се е занимавал с риби,даже имаше доста голям аквариум около 150л.,но скоро не се е занимавал защото няма място за толкова голям аквариум.

EviL

с така наречената от вас "проста помпа за въздух и гъба татко ми е поддържал 5 тона на аквариуми!Така че е е толкова безефективен метод :D
А относно рибите , можеш да се спреш и на лабиринтови , много са карасиви  и непретенциозни, дори не им трябва аерация!

Boby_

Цитат на: EviLс така наречената от вас "проста помпа за въздух и гъба татко ми е поддържал 5 тона на аквариуми!Така че е е толкова безефективен метод :D
А относно рибите , можеш да се спреш и на лабиринтови , много са карасиви  и непретенциозни, дори не им трябва аерация!

5-тонният аквариум се поддържа сам, аз пък да ти кажа.  :lol:
Колкото по-голям, толкова по-лесно. А компресорните помпички имат ниско КПД, висок разход на енергия, много са шумни и вибриращи. Вършат НЯКАКВА работа, разбира се, но при същата мощност един  канистров филтър има далеч по-голям дебит, а при един и същ дебит канистровия филтър има далеч по-голяма полезна площ на филтърния материал, така че и дума за сравнение не може да става.

Halford

хмм... и аз да се обадя...
Моето СКРОМНО мнение е:
За 40л аквариум: помпа (средно 15лв)
нагреватела за 40л... 100W мисля ,че е идеален(12-15лв)
термометър(2лв)
рибките са: 5-6 разбори, 5-6 неона (примерно), и един сом калихт (примерно пак)
Аааа аз си мисля че щом човека си е имал аквариум и въобще се е занимавал с акваристика едвали е подходящо хелери или гупички :) :)

x_r_i_s_i_t_y_y_y

Добре оправих се с филтъра,но имам още няколко въпроса.1.Колко го ре долу изк.растения да взема като имате впредвид че аквариума ми е 60л.(размери:40/25/36)?2.Колко голям да е корена(ако мове да има снимка)?3.Във всеки зоомагазин ли се продават сифончета и магн.четчици?4.1-вия вид храна който избрах е "сера"голди калър" препоръчаите ми още 1-2?5.Само когато чистя аквариума ли да спирам филтъра и нагреватела или и докато спят вечер и при всяко миена на аквариума ли да чистя филтъра?

Какво значение има използването на Емотикони??????????  *ban *ban *ban
Какво ми пука как другите ме наричат.
Какво ми пука как другите се обличат.
Аз съм си аз,а ти си ла*но с праз.

Деян

Щом не знаеш какво значение има, значи не си чел Правилата! Давам ти 24ч. да ги прочетеш.

stellkuu

Според мен ако досега не е гледал рибки е достатъчно да му пуснеш 2-мъжки и 4-женски хелера, 1-2 сомчета-"които чистят", 3-4 охлювечта-мелани!!  :-P Според мен един помпа-гъба и нагревател обикновен. Може и да сложиж 1 керамична фигурка. 2-коренчета роголисник , малко мъх , камъчета. :-D А ако не е начинаещ го остави той сам да си оборудва новия аквариум.  *THUMBS UP* Поздрави!! Надявам се да съм ти помогнал !!  *THUMBS UP* *THUMBS UP*

barabata

Тц . Не помагаш.

Няма нужда човек който е попитал как се започва аквариум да го съветваш да купува разни керамики, "помпа-гъба" и разни други такива грешки.

Имам чувството че само ти знаеш какво точно означава "помпа-гъба" защото това може да е еърлифт помпа или вътрешен филтър. И при двете има изпомпване на вода и гъба , но по различни методи. Цента е почти еднаква :
- еърлифт помпа компресорче за въздух 7-8 лева + маркуч 1-2 лева+ гъба с камъче 2-3 лева = 12-13 лева
- вътрешна помпичка около 300-350 л/ч струва около 14 лева + или минус 1-2 лева. = 12-16 лева

Първата освен че има ниско КПД и много шуми , както и от балончетата пукащи се на повърхността пръска настрани и се мокри това или онова ...

Не повече от 4-5 рибки (които да не са принцеси/златни рибки !!!)  - едно вътрешно филтърче 300 л/ч със флейта в комплекта и едно нагревателче с термореле около 50 вата. Това е най-необходимото за стартирането на аквариума и задължително при слагането на аквариума преди да се напълни с вода да се подложи под него нещо меко - лист стиропор , корк или дебела кърпа за а се предпази аквариума от спукване ако случайно има песъчинка под него.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

stellkuu

ем извиняваи исках да кажа че му е достатъчен един филтър с гъба, но проблема е че много шуми може освен да сложи зад акумулаторчето някакъв памук или нещо друго за де не бръмчи, но щом братовчед му е имал риби е преди това по-добре да си вземе вътршен филтър  *THUMBS UP* *THUMBS UP* приятел обаче ти на мене ми правиш забележки да се заядеш ама не четеш ли че братовчед му вече е имал риби и му трябва  нещо по професионално  *lock

_777_

Аз пък не виждам как може да помогнете на човек който не е влизал пет години във форума. :duvar:

NO CARRIER

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.