• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Какво не трябва да правим

Започната от sinapovaaya, 08.09.2007 14:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

jommy

Храни ги по малко за мене това е идеалният вариант. Аз ги храня по 2-3 пъти на ден като им давам такива порции който изяждат веднага за да не пада нищо по дъното. Като през ден им пускам по една таблетка спирулина да хапват и сомовите рибоци, ако успеят да се вредят де :) И междо другото ми прави впечатление, че всички микро храни(микро пан, микро гран...) който съм ползвал цапат в пъти повече, от тях слагам само на малки рибоци и на скариди където обемите са по-малки и не ме мързи да чистя по често например 1 път седмично им сифонирам и им слагам 20-30% нова вода. Като в интерес на истината при малките гупи обем 15л гъбата не съм я прал 2 месеца вече, като сифонирам обирам и от нея боклуците с маркуча и това е.

sinapovaaya

Абе Серата дори и да не е на микрогранули пак цапа. На няколко мои приятели вече наблюдавам че много бързо им почервенява водата. Май-има нещо в нея. Иначе рибките като гледам си я хапват с удоволствие
данио, анцистрос, калихтос, шарени елвисови сомчета, скалария

sinapovaaya

Вече нямам разстения. Колкото и да ги хранех си похапваха и от разстенията и вече ги изядоха напълно.

iek

Цитат на: sinapovaaya - 24.10.2007 14:04
Вече нямам разстения. Колкото и да ги хранех си похапваха и от разстенията и вече ги изядоха напълно.
Сложи 3-4 корена (може и повече,зависи от бюджета) анубиас нана(http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/go.php),растението е твърдолистно и подходящо за нано аквариум.
Друго по-евтино решение е
- Hydrocotyle leucocephala (т.нар. паричка), може да не се засажда в грунда, а да се остави на повърхноста на водата.
- Egeria densa-----"------
Растежа и на двете ще изпревари апетита на рибите ти, разбира се с подходящо осветление.
Все пак има ли осветление и какво?

sinapovaaya

Ами нямам никакво специално осветление а и няма как да сложа. И това не зависи от пари. Просто единственото място за аквариума е над леглото на баща ми. Или по точно над главата му като спи. Не стига че помпата му шуми. Този аквариум му е подарък от мен и гаджето ми за рождения му ден. Първите дни татко много се изкушаваше да не хвърли рибите в тоалетната, ама после си ги заобича и си ги храни и им говори. Но луминисцентна лапа да му свети на главата (нали се сещаш как колкото и да ги обича рибоците в колонка по един и в тоалетната). Иначе в стаята има една крушка и тя си свети вечерно време ама повече няма как.

nina

Е няма как да ти растат растенията с осветлението от стаята. Има два варианта - или слагаш луминисцентна лампа отгоре, която работи през деня до времето за лягане на баща ти, или слагаш изкуствени растения и не слагаш никаква лампа. Ама тоя втория вариант..  *NO* Има едни релета за програмиране на времето. Шест лева са механичните в новия каталог на Бриколаж. Аз съм с такова и е много удобно. Нагласяваш го да свети от 10ч. сутринта до 20ч. вечерта и готово. Баща ти като си легне няма да му свети лампа отгоре.
Още се чудя, как спи тоя човек с тая вода над главата си  :-)

Stas

Това с крушката в стаята като осветление ми разби всички фантазии за гледане на растения!
Изумително е!

Violeta

Част от тази тема вече си е за раздел Осветление  :-D
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Stas

Цитат на: Violeta - 26.10.2007 23:48
Част от тази тема вече си е за раздел Осветление  :-D

Да, не е лошо да направиш една важна тема - "Липсата на осветление и ползата от това!"

sinapovaaya

Вече 2 месеца имам аквариума с рибки. Поствам една снимка да видите как ми се развиват рибките. Вчера си чистих аквариума. Разстения нямам защото рибите ги изядоха. ГОлеми са лакомници.

DSS

Цитат на: sinapovaaya - 28.10.2007 16:31
Вече 2 месеца имам аквариума с рибки. Поствам една снимка да видите как ми се развиват рибките. Вчера си чистих аквариума. Разстения нямам защото рибите ги изядоха. ГОлеми са лакомници.

Не е от рибите, а от условията, в които гледаш растенията. Първо и най-важно условие е да ги оставиш към месец преди да пуснеш рибките и вторато да им усигориш светлина по 12 часа на ден с лампи гро лукс. Първо се чете и после се прави аквариум. :-D

streetspluntep

Цитат на: DSS - 28.10.2007 17:27
... лампи гро лукс.

Това реклама ли е?Сигурен съм че растенията ще растът и с една обикновенна пура или една настолна лампа!

sinapovaaya

Абе хора Темата се казва имам си аквариум с рибки не имам си аквариум с разстения и рибки. Купих си аквариум и рибки от де да знам че първо трябвало да си купувам разстения и то един месец преди рибките. Сега наистина няма къде да си държа 1 месец рибките за да ми се захванат разстенията. Тва с разстенията вече взе да не ми харесва. Много лиготийки искат разстенията. А рибките си живеят и без тях. Може би след седмица ще си взема едно разстение, но ще го оставя с кошничката защото като ми бяха разстенията в кошничката си бяха добре после като ги засях и нищо не остана от тях още на първата седмица. периодично ще си купувам по някое разстение и колкото оцелее оцелее колкото да има какво да си предъвкват рибите.

Mom4il

Цитат на: sinapovaaya - 28.10.2007 19:20
Абе хора Темата се казва имам си аквариум с рибки не имам си аквариум с разстения и рибки. Купих си аквариум и рибки от де да знам че първо трябвало да си купувам разстения и то един месец преди рибките. Сега наистина няма къде да си държа 1 месец рибките за да ми се захванат разстенията. Тва с разстенията вече взе да не ми харесва. Много лиготийки искат разстенията. А рибките си живеят и без тях. Може би след седмица ще си взема едно разстение, но ще го оставя с кошничката защото като ми бяха разстенията в кошничката си бяха добре после като ги засях и нищо не остана от тях още на първата седмица. периодично ще си купувам по някое разстение и колкото оцелее оцелее колкото да има какво да си предъвкват рибите.

Аз нокога не съм спазвал тези правила ...
Стига да наблюдаваш аквариума и да реаргираш бързо, като забележеш че нещо не е в ред, и всичко ще е наред.

Слагай си растения и не се чуди :)
Вземи си няколко вида, за да видиш кои се развиват най-добре в аквариума ти.

Violeta

*offtopic
Не е ли време да се приключи тази тема?
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Similar topics (5)

4326

Отговори: 34
Прегледи: 21152

4622

Отговори: 13
Прегледи: 12856

26478