• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Градински тор

Започната от Longanlon, 14.02.2005 11:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

77

кой ти е казал че не е нужен на растенията :?:

alex

Защото обикновено винаги има от храната и т.н А от там откъдето идват има много малко, и са свикнали.

Raven

и фосфора и азота са нужни - проблема е че винаги ги има в аквариум с риби и затова добавянето им обикновенно не е нужно.
основна разлика е че азота не е опасен но фосфора и амоняка освен растеж на водорасли може да бъдат и отровни в по големи количества,затова не е проблем ако се внесе малко азот ,растенията и рибите понасят много високи нива на нитрати,но с фосфатите трябва да се внимава .

някои риби не ги понасят - предполагам че аз така си избих дискусите- докато ги имах слагах именно такъв тор.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

бе с мойте 4 риби по 5 см. едва ли има излишък от фосфор и амоняк, да ти кажа.

77

аз те съветвам преди да ръгнеш фосфор да направиш едно тестче :wink:

Raven

най вероятно да , и аз съм в подобно положение ,затова преди смело леех торове с високо съдържание на фосфор,но си е рисковано и не е много стабирна системата- при леко изменение на условията водораслите веднага тръгват.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

за да не отварям нова тема заради тъп въпрос,пиша тук.
някъде из форума имаше,допустимите стойности на микроелементи и химии в аквариума.
не мога да ги намеря.
моля помогнете.
Никой не се е родил научен.

dido

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=376

За тези с въпросителните обаче все още нямам надеждна информация.
При всички положения проблеми с магнезия и калция не би трябвало да има, освен ако не ползваш RO вода.

Желязото може да стигне и до 1 mg/l ако имаш повече растения, отколкото вода :-)

Живко

Цитат на: didohttp://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=376

За тези с въпросителните обаче все още нямам надеждна информация.
При всички положения проблеми с магнезия и калция не би трябвало да има, освен ако не ползваш RO вода.

Желязото може да стигне и до 1 mg/l ако имаш повече растения, отколкото вода :-)

Благодаря за линка.
щеше ми се да пробвам един тор.обаче така като гледам няма да стане.
азот-6%
фосфор-3%
калий-6%
разните бор,желязо и т.н. са около0.01-0.02

имам някои малки проблеми с растенията.не че не вървят.
капацитета ми от знания е само от тук.и още ми е трудно да им слагам диагнози.
примери:
-ехинодорус майор.листата стават все по-големи.за месц 5 листа.обаче.жилките на листата са червеникави.зелената част е много леко бледа.листото още докато е младо и се развива,е разкъсано(като загнило).разкъсванията са малки,но ме дразнят.по едно на листо.
-ехинодорус озирис.при него има същия проблем,но почти незабележим.за месец 7 листа и едно нещо като цветна стрела(още не е ясно.стана много дълго)
-амазонка.жилките и червенеят.листата са дълги и тесни.стават все по-големи.няма разкъсвания.за почти два месеца десетина листа.
-гигантска валинсерия.струва ми се,че листата са малко прозрачни и леко червенеят.за месец две издънки.
-анубиас..листата стават все по-големи.още при развиването,листото е леко назъбено в единия край,вътрешния.
-валинсерия американа.леко прозрачна,за месец почти не е мръднала.
-хигрофила полисперма.чудесн цвят и размер.расте мноого бавно.
-алтернатеа.расте още по бавно.всички листа са лилави.струват ми се
малки.като я взех,си бяха в червено и зелено.
-лудвигия.екстра.
-едно малко,като валинсерия(писах за него).потръгна.
жертви при рибите нямам.всички се чувстват комфортно.само палеатусите ми се струват малко по плашливи от нормално.общо всичките са около70-80бр.всичките са млади(не пораснали до пълни размери).на чисти 210-220 литра вода.
ползвам дестилирана вода,колкото малко да омекотя пейзажа.0т 20 я свалям на 12 обща твърдост.рН не коригирам.седи близо до 7.
ползвам само сера флорена на таблетки и течна.
оупс.и топчета от пръст от картичина и пръст за цветя.едно към едно.по мое мнение в скромно количество.СО2 пусках само експериментално(нямам време да го довърша).

щом питаш дали ми е останала вода,явно си останал с впечатление,че съм напъхал доста нещо в аквариума.
не е точно така.
имам още три аквариума и съм почнал и тях да обзавеждам.
само не питай за какво са ми,че и аз не знам.

май се олях с този пост.

dido

За желязото говоря по принцип :-)

Идеята е такава - горните граници на концентрациите е безопасно да се гонят само ако имаш достатъчно много растения. При малко растения само ще храниш водораслите. Аз съм стигал до 1 мг/л желязо без абсолютно никакви признаци за поява на водорасли. Растенията от своя страна реагират в рамките на 2-3 дни -  горните, млади листа стават керемидени.

Офтопик малко. Днеска си мерих към края на деня ПХ-то в аквариума с електронен уред - излезе 7.1. Това е при около 25+ gH. Любопитно е какво ще е утре сутринта - аз не спирам СО2-то вечер.

Интересното е, че хвана разлика в двата края на аквариума - непосредствено до реактора дава 7.02. В противоположния край - 7.1. Любопитен експеримент :-)

abaro

Дидо ти с какъв тест си мериш желязото?
Аз без да меря сложих 1/3 от дозата Тензо плюс малко калиев сулфат и защото за 10 дни нямаше ефект мушнах в грунда 3 хапчета SERA florenette A. И явно много прекалих с желязото защото за няколко дни стана страшно - това е снимка след бръснене  :lol: . В същото време и хигрофилата полисперма и микрозориума много дръпнаха - явно обичат желязо. Изрових 2 хапчета и с много борба засега съм стабилизирал нещата но явно с желязото трябва много да се внимава.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

dido

С тест на СЕРА.

Тензото даде ли ти увеличаване на желязото ако си мерил?

abaro

Не съм мерил защото нямам тест :oops: . По-точно търсих на Зера но не намерих.
Но следващия път преди да си правя експерименти ще си купя
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Живко

с горния безкраен и досаден пост се опитвам да привлеча вниманието на спецовете по растенията,които в една бърза дискусия да си кажат мненията,та дано ми просветне.:cry:
защо новите листа на описаните растения са наранени?
помагайте бе хора.:D  
МОЛЯ.

dido

Сложи малко магнезиев сулфат - около 20-30 грама на 100 литра вода.
Освен това - калиев сулфат - около 5 грама на 100 литра вода. Останалото би трябвал да ти го дава флорената и храната за рибки. Можеш да сложиш и малко желязо, за всеки случай. Намери тор от типа на тензо коктейл или тензо желязо за целта.

Симптомите като цяло са липса на магнезий и калий, възможно и желязо. Магнезия е съставка на пигмента хлорофил. При липса на магнезий (въпреки твърдата вода) младите листа излизат бледи - с намалено съдържание на хлорофил. Сиптомите са подобни и при липса на желязо, но това е малко вероятно ако слагаш тор с желязо - СЕРА флорена. Дупките по листата почти категорично са липса на калий.

Ще ми помогнеш, ако напишеш състава на СЕРА флорена, количеството, което слагаш и през колко време го правиш.

Similar topics (5)

21293

Отговори: 26
Прегледи: 19595

35611

Започната от kanira

Отговори: 1
Прегледи: 5907

12183

Отговори: 11
Прегледи: 11464

9777