• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Растения преживяли зимата в България

Започната от Тони, 27.02.2007 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Тони

Пускам темата, защото е добре да се знае, че някои растения от аквариума могат да оцелеят зимата в наще водоеми и да се разпространят през лятото.
Оставих един 150л. аквариум с растения на терасата . Зимата беше топла, но все пак водата в аквариума от  ноември е средно 2-5 градуса и на няколко пъти замръзва за по няколко дни. Предполагам, че в някои езера в България температурата е подобна или дори по висока.
Растенията които оцеляха:
Лудвигия два вида - репенс (тя за сега изглежда най добре) и тази зелената забравих и заглавието

Хотоня - листенцата и станаха тънки като иглички, но все още не се е скапала.

Ехинодорус вида не го знам - листата едно по едно избледняха и се скапаха, но има  все още два броя оцеляли.

Спирална валиснерия - по- голямата част от нея се е скапала, но предполагам ,че ще се оправи със затоплянето на времето.

Някои от снимките не станаха и ще ги сменя след обед, ако имам време
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

LGI

Маниак! Евала! А сега, ако кажеш и имена на водоеми, грешка няма да имаш 8-) .

Честно казано много ме се зарибих в последно време с водните разстения и съм отделил специално два аквариума само за тях! Още са си само аквариумите, но скоро ще се захващам с начинанието :-) !
•_°

Longanlon

Имена на водоеми? Младежо, това е предупреждение за опасност, не сигнал за безплатни растения!

Изпускането на чужди видове в природата е много опасно, защото те могат да се размножат и да изместят нашите. Общо взето се смята, че тропическите растения не могат да преживеят нашата зима, затова няма опасност, но явно някои успяват.

botan

Е че лудвигията си я има в БГ а хотонията ти ми прилича на мириофилум който също го има в БГ!
Друго оцеляло не виждам!

LGI

Дано съм те разбрал правилно, защото не те разбирам точно с думите "сигнал за безплатни растения".

Та искам да кажа, че аз не съм човек, който е тръгнал да се занимава с търговия на разстения, ами с аранжиране и залесяване на аквариуми! Говоря само с разстения да е, просто съм влюбен в тях и цялостна концепция на аранжиране на аквариум. Иначе винаги бих дал разстения, на някои сериозен акварист, който знае как да се грижи за тях и не би ги погубил! На скоро разбрах колко сериозни са тези хора и съм благодарен, че съществуват! Писнало ми е от хора, които се занимават с подобно нещо за около година докато им измре всичко и айде...

На скоро така си говорих с една жена в един зоо-магазин. Спомена, че е разполагала с две разстения, които били адски рядки (сори, че не си спомням името) и дошли разни хлапетии да ги вземат... В крайна сметка ги продала, но се съмнява да са оцелели. Говоря за разстение средно-високо, което цъфти и приличало на папрат! Та ей такива неща много мразя - търговци убийци...

Сигурно за много неща не съм прав, те първа започвам да се занимавам толкова сериозни, но все пак имам известен опит. Занимавал съм се с доста видове рибоци още от 1998-ма до сега и съм бил с няколко аквариума. Сега съм с три, но май бройката ще се увеличи... Само да се преместя в новия апартамент и една целя стая ще отделя за водния свят!
•_°

Longanlon

Не виждам абсолютно никаква връзка между темата и твоите изказвания, но  все пак - поздравления, че искаш да влезеш в клуба на 'градинарите'! :)

В тия два линка ще намериш полезна информация за това как се поддържа аквариум:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=319.0
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=629.0
След като искаш аквариум с много растения, обърни особено внимание на темите за техниката, растенията, водораслите, грунда от първия линк. Но и останалите трябва да прочетеш.

Колкото до 'двете редки растения в магазина' - ако в магазина има само 2 растения, те няма как да са редки. Редките растения се внасят от големи фирми. А повечето продавачи са идиоти и приказват глупости - има цяла статия по въпроса :)

LGI

*offtopic

Само това и повече няма да флудя темата...

Да, прав си за продавачите, тази специално ми каза, че много е навивала някакъв сепциеален акварист за това разсетние... Но като се замисля, ще навиваш някои за нещо за да го продадеш =-O ... Айде няма да коментирам повече.

Мерси за линковете!
•_°

miTko

Тони, не разбрах този аквариум "работещ" ли беше на терасата? Смяна на вода, циркулация? То ясно че не е бил на изкуствено осветление.
И още един въпрос, който съм задавал и друг път - хотонията как я накара да стане с дебели листа, щото моята я имам от година и с изключение на началото, като я взех, листата и са тънки като игли. Пробвал съм всичко с изключение на мека вода, не се променят!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Аз имах един аквариум в един празен апартамент миналата зима - с един слънчак, анубиас, микрозорум, бакопа, роголистник. Без филтрация и аерация, нито смяна на водата, светлина - от прозореца колкото си хване.

Цяла зима беше без отопление, вероятно около 5-8С. Освен рибока, нямаше оцелели.

Тони

Цитат на: miTko - 27.02.2007 14:50
Тони, не разбрах този аквариум "работещ" ли беше на терасата? Смяна на вода, циркулация? То ясно че не е бил на изкуствено осветление.
И още един въпрос, който съм задавал и друг път - хотонията как я накара да стане с дебели листа, щото моята я имам от година и с изключение на началото, като я взех, листата и са тънки като игли. Пробвал съм всичко с изключение на мека вода, не се променят!
Аквариума беше работещ миналото лято - имаше филтър, смяна на водата - охлювчета (планорбиси) , десетина гамбузии и много растения. Бях пуснал една тема , "как ми цъфти лимончето" ето я: http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=4508.0
Така беше в началото:

После нещата се посгъстиха, но не съм снимал. Декември спрях филтъра, а вода доливам от време на време, че кучето пие от аквариума и като се изпразни много, не му е удобно.... 

Хотонята в аквариума ми в момента е такава:

като това не е най-цветущата и форма, в събота бая я оплевих и тази която е останала е на сянка . Освен това  малко "забавих" аквариума , но в най - добрите си времена я бях докарал като на снимката в сайта.
Иначе нищо специално - светлина, торене, СО2 и това е.
: 27.02.2007г 16:04ч
Цитат на: botan - 27.02.2007 12:13
Е че лудвигията си я има в БГ а хотонията ти ми прилича на мириофилум който също го има в БГ!
Друго оцеляло не виждам!
Незнаех, че лудвигията я има в България, за нея в сайта пише, че иска температури 20-26градуса, а хотонята си е хотоня, пък и мириофилум не съм имал от години.
За оцеляването - ще видим, 100% съм сигурен, че валиснерията ще се възтанови, защото има десетина коренчета, със зелени листенца.
Ехинодоруса също може да се оправи - миналата седмица, когато се затопли времето от сърцевината му тръгна да излиза листенце.... незнам, ще видиме на пролет.
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

botan

Нека да бъда по точен в БГ има лудвигия но е Ludwigia palustris(БГ име: блатна лудвигия,синоним:Isnardia palustris,Engl име: false loosestrife)!
В Червената книга на НР България е и е защитен вид!
Цъфти от май до август.И къде е разпространена няма да казвам!
: 27.02.2007г 17:05ч
Между другото този вид лудвигия я има и в Швейцария така че си правете изводите за температурата на която издържа.

theater

Не се прави, че нямаш мириофилиум. Нали ми беше подарил преди 4-5-6 месеца ?  :-D *DRINK*
140л - харацини
http://starividri.org

Raven

и  Лудвигията и Хотонията,а особено Валиснерията са растения от умерения пояс и нищо чудно да презимуват навън.
а Ехинодоруса е изкуствен хибрид,руснаците го водятSellovianys ,нищо чудно да е ъпгрейдван да държи на студено.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

46026

Отговори: 9
Прегледи: 36710

54693

Отговори: 0
Прегледи: 28376

50180

Отговори: 8
Прегледи: 33500

48784

Отговори: 1