• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Запознанство с отскорошен акварист с неголям.... аквариум

Започната от Godjiro, 18.02.2007 00:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Godjiro

Здравейте на всички от този приятен за мен форум!
От около месец се запалих по акваристиката , въпреки че от много време ми харесва , но нямах възможност да започна по рано.Прекарах
две седмици да проучвам информация (най-вече в Нета)за което този форум ми помогна много.След това като реших какъв аквариум мога да си позволя и с помощта на един опитен акварист се получи следния резултат :
Кайман 60 (75 литра) но понеже филтъра е вътрешен реално водата е към 67 литра,Филтър Bluewave 350l/h , нагревател 100 вата,2 Х 18
вата лампи Филипс и след като грунда беше сложен (само ситен филц без субстрат 2-4 мм) и бактериите заредени оставих водата и филтъра да "узреят" около 10 дена.До тук беше лесно защото цялото това оборудване си върви с аквариума.Започнах да си мисля дали ще имам нужда от СО2 система и накрая се спрях на DYMAX professional
(Сингапур) която е със ел.магнитен вентил и часовник , като си купих бутилка от 3000мл ,която по мнение на познавачи ще издържи без пълнене при тоя малък аквариум и в 7-8 часов режим на работа може би 2-3 години.Взех си и един СО2 тест на Сера да си го гледам,защото не мога да разчитам само на мехуро-брояча . Чак ми е неудобно да ви се представям с това аквариумче ,като чета вашите са все по 200 литра и нагоре ,но толкова ми позволява мястото
Направих и първите снимки 2 часа след като сложих растенията и пуснах първите рибки(нагласил съм точната дата но не знам защо грешно съм въвел 2006 година а не 2007).Имам проблем как да кача снимка тъй като апарата ми е с висока резолюция 10,3 Мегапиксела и снимките излизат все по 4-5 МВ а тук във форума може да се прикачат снимки до 2 МВ.То сигурно има начин ама аз нали съм малко скаран с техниката......Иначе рибките ми са:
15 Paraсheirodon innesi
5 Nematobricon palmeri
5 Barbus Conchonius
1 Ancistrus dolicopterus
1 Trichogaster leeri

както и от днес 3 Caridina japonica Amano които веднага си намериха една малка пещерка в мангровото дърво и женската която е малко по едра(предполагам) седи вътре като излиза отвреме на време за да подрежда камъчетата пред входа а двата мъжки (предполагам по дребните) я пазят от двете страни и поред влизат при нея за малко.Растенията ми са доста на брой(25) и ако ви интересува ще ви пиша и за тях.Ще се радвам да получа вашите отзиви и препоръки ,въпреки че едва ли съм ви бил интересен с моите плахи опити да се правя на акварист

Урааа успях да прикача снимка.Водата е още мътна малко на снимката , но вече се избистри

NO CARRIER: Оправих го.
Виж моето 75 лт ХL-нано аквариумче :
http://i164.photobucket.com/albums/u4/Godjiro_album/DSC01025.jpg

DJBamby

Ако това ти е първият опит си се справил повече от чудесно, браво!. Предполагам някой ти е помогнал за растенията и аранжирането и аквариума грабва окото. Водата е побеляла, скоро ще се избистри, но при това положение се вижда, че краищата са доста по-слабо осветени. Моя съвет е, че за толкора растения (видове и количество) трябва да подсилиш осветлението.
Интересува ме ако може инфо за бутилката CO2, откъде намери 3 литрова, цена, марка и снимка. Или  направо адрес, телефон на фирмата.
- 666 litra.

Joro Vn

*THUMBS UP* Пушка. Поздрави и за помощника. Наистина ли снимките са 2 часа след старта? Премести нимфеята на по- заден план, докато още не е тръгнала здраво.

ВЕТЕРАН

Има нещо гнило тук ;-)
Снимал си 2 часа след като си пуснал рибите и си засадил растенията???

Нещо не го вярвам това аз!!
А иначе е готин :-)

NO CARRIER

Мммм, пич, добре дошъл при нас! Ама прочете ли нужната литература или идваш, защото нещо те гложди и гугъл те доведе тук?

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Godjiro

Благодаря на DJ Bamby и на Joro Vn за добронамерените отзиви и препоръки........но защо ли ВЕТЕРАН отговаря с такива съмнения и негативизъм.Отговарям честно занимавам се с акваристика от 2.2.07
когато купих аквариума и го напълних с вода,камъчета и бактерии
На 11.02.07 засадихме с моя приятел който ми помага растенията и пуснахме рибките.(от тогава са и изпратените снимки).На 13.02.07 е купена системата за СО2 и бутилката и са пуснати в действие и резултата се усеща вече а на 17.02 пуснах и трите скаридки,които вече си намериха пещерка и заформиха шведска тройка.
Изпращам снимка с дата удостоверяваща кога е забъркана "супата на Опарин" или как бактериите завладяват аквариума (как да не се почувства човек като създател на вселената).
Казах по горе че като съм нагласял апарата съм сложил грешно вместо 2007 съм оставил 2006(той и апарата ми е нов и не съм го разучил)
Относно бутилката 3000мл както и системата DYMAX CO2  Professional RX 121  изпращам снимка.Бутилката с крана напълнена ми струва 66 лв с ДДС и ако желае Бамби нека ми пише на лична ще му помогна да си купи на тази тънка според мен цена.Системата с часовника излиза кам 170лв.

и електомагнитния клапан.....

Само манометъра мери в някакви единици PSI дето още не съм ги проучил какви са ако някой знае моля да каже.....

Godjiro

Ами за литература прочетох и стари автори две три книжки на чешки,немски и даже една на гръцки....хубавото е че като поразбирваш гръцки са ти ясни и латинските наименования,напр.Trichogaster в свободен превод е "имащ косми по корема" а пък Paracheirodon e "зъбат до зад ръцете(под мишниците)"
а пък Thoracoharax e "имащ линия по гръдния кош" сещате се тия смешни рибки дето при скок се лепят по листата на надвиснали клони в Амазонка за да избягат от хищници.
А сега снимки на аквариума с вече избистрена вода и посъбудени от СО2 растения (кажете честно усеща ли се подобрение в сравнение с снимките от 11.02.07 или аз само си въобразявам

bigbeer

харесва ми това мушкато.. по средата :) кефи ! - а мушкато ли е?!

Тони

Добре дошъл!

Хубаво е аквариумчето и предполагам, ще става още по-хубаво, въпреки че с тези растения е доста занимавка. Ще ти се налага да ги кастриш/пререждаш всяка седмица, освен това ще се наложи да се слагат и торове... голяма хамалогия :-D

Успех!

П.П. В първия пост, на последната снимка си изтрил скобата на първия IMG . Сложи една скоба, и снимката ще се види.

Тука ред нема, ама требва да се спазва!

iek

Цитат на: bigbeer - 18.02.2007 04:21
харесва ми това мушкато.. по средата :) кефи ! - а мушкато ли е?!
Предполагам, че питаш за Hydrocotyle leucocephala (http://images.google.bg/images?hl=bg&q=Hydrocotyle+leucocephala&btnG=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F&gbv=2).

Иначе аквариума( и аквариста) има страхотен потенциал.
Godjiro, мислил ли си как да скриеш филтъра?

chandler

и аз като DJBamby ще кажа за осветлението, че е малко слабо. Аквариумът е доста висок и за да стигне повече светлина до дъното, не е лошо да сложиш още една пура.
chandler

DJBamby

Осветлението доколкото разбирам от първия пост е 2х18W, но от тази снимка се вижда ясно , че краищата не са осветени добре.

Все пак Godjiro се е насочил към растителен аквариум с много растителност и вече подава СО2, незнам дали да не му препоръчаме и една розова пура - Grolux или подобна, хем да подсили цвета на неонките. Иначе растенията ще се съвземат до няколко дена, ще пуснат някое коренче, ще се поизправят и пораснат. Засега всичко върви добре, виждам, че реагират на светлината (отварят и затварят листа някои дългостеблени).
Имаш ЛС !
- 666 litra.

Emsi

Браво :) Много добро начало :)
Очакваме снимки в развитие  ;-)

ВЕТЕРАН

Цитат на: DJBamby - 18.02.2007 12:25
Осветлението доколкото разбирам от първия пост е 2х18W, но от тази снимка се вижда ясно , че краищата не са осветени добре.

Все пак Godjiro се е насочил към растителен аквариум с много растителност и вече подава СО2, незнам дали да не му препоръчаме и една розова пура - Grolux или подобна, хем да подсили цвета на неонките. Иначе растенията ще се съвземат до няколко дена, ще пуснат някое коренче, че се поизправят и пораснат. Засега всичко върви добре, виждам, че реагират на светлината (отварят и затварят листа) някои гългостеблени.
Имаш ЛС !

Растенията реагират прекалено добре за времето през което са в аквариума-2 часа!!!!!

Ето затова не ми се вярва да е точно така,както се обеснява!!!

NO CARRIER

Цитат на: Godjiro - 18.02.2007 03:47
Ами за литература прочетох и стари автори две три книжки на чешки,немски и даже една на гръцки....хубавото е че като поразбирваш гръцки са ти ясни и латинските наименования,напр.Trichogaster в свободен превод е "имащ косми по корема" а пък Paracheirodon e "зъбат до зад ръцете(под мишниците)"
а пък Thoracoharax e "имащ линия по гръдния кош" сещате се тия смешни рибки дето при скок се лепят по листата на надвиснали клони в Амазонка за да избягат от хищници.
Поздравления. *privet*

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

7640

Отговори: 164
Прегледи: 268642

8126

Започната от don_misho

Отговори: 29
Прегледи: 35768

55166

Отговори: 6
Прегледи: 22221

6761