• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

проблем с раСтенията

Започната от TODOR, 17.01.2007 11:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

TODOR

здравеите.по новите листа на разтенията ми се поевява зеленикав мъх и след определено време почернява.имам крептокорини и анубиеси.аквариума ми е 200 литров с 3 пури по 30 вата едната (1 гро лукс 1 бяла светлина 1 тл-д 830)светят по 12 часа.КАКВО ЩЕ МЕ ПОСАВЕТВАТЕ

Longanlon

Здравей.

Проблемът не е с растенията ти, а с водораслите, които са се завъдили върху листата им и в аквариума ти. Борбата с тях е основният проблем на много акваристи - може да се осведомиш за основните неща от тук:

.

the_best

И аз имам същият проблем! Мислех, че ще мине от само себе си, а то взе че се засили. Растенията ми е те взеха да линеят. Да добавя нови растения и ръчно да почистя листата на сегашните, това ли ме съветвате?

TODOR

Аз започвам да торя и сложих фолио като рефлектор на капака. Ще видим какво ще се получи *JOKINGLY*.

iek

За да получиш по-адекватен сЪвет, дай повече инфо за аквариума: грунд, размери на акв., дата на стартиране, риби, някакви параметри на водата и т.н.А и снимчици ако имаш.

TODOR

Аквариума ми е 200л. речен чакъл за грунд 3-4мм. Вчера мерих нитратите-80.Жълти молинезии 7бр. гупи към 20бр. стъклен сом 1бр. Разтения- 7 широколистни криптокорина,2 анубиаса, 1 ехинодорус и 3 разтения които не ги знам (не ми се търси сега). Имам и потопяема помпа 700 л/ч.Аквариума е пуснат преди 1.5 година

Longanlon

вътрешен филтър не е достатъчен за толкова голям аквариум с риби, пък били те и съвсем не голямо количество. не знам дали може да си позволиш инвестиция от около 150 лв за външен филтър, но те съветвам да го направиш

и без него обаче положението е спасяемо :) като гледам, аквариумът ти е на това дередже, защото си го занемарил много - повече грижи и ще се оправиш! съветвам те да презапуснеш аквариума - извади всичко, свари грунда, за да умрат водораслите по него, измий филтрите, изрежи по-засегнатите листа на растеният. купи си повече растения и то бързорастящи, засади всичко наново.

и най-важното - отделяй повече време за грижи - задължително сменяй водата по 30% всяка божа седмица! махни тоя кривия накрайник и маркуча за мехури от филтъра, плакни дунапрените на помпичката и филтъра всеки 2 седмици.

и така...

TODOR

Сменям водата всяка божа седмица по 40л. и мия по една гъба от двете за да не се загубят полезните бактерии.

Longanlon

бе явно нещо не правиш както трябва, щом имаш 60 нитрати и аквариумът ти е придобил тоя вид. замисли се какво е то...

Тони

Живородките малко повече цапат, особено ако се прехранват. Сложи малко бързорастящи растения и мисля , че рабората ще стане.
Успех!
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

TODOR

Благодаря за съветите.Само не схванах защо да махна маркуча за въздух на потопяемата помпа,с каква цел?

DJBamby

Растенията искат CO2+светлина за да фотосинтезират, а почнат ли да фотосинтезират по хубава помпа от това няма.
- 666 litra.

Similar topics (5)

46026

Отговори: 9
Прегледи: 36711

5951

Отговори: 4
Прегледи: 5606

25571

Отговори: 15
Прегледи: 18354

4119