• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Стартиране на аквариум

Започната от nixanbal, 04.01.2007 16:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

nixanbal

Ха привет!
Малко левашка тема, но все пак реших да се допитам до вас...

Та... Тия дни ще взимам нов аквариум. Рибите ми в момента са в един 50литров и не искам да ги питам как им е там просто...
Изчетох за 17 път азотната тема и ко, но все пак..
Какви точно препарати да взема от тези на СЕРА за по-бързо стартиране на цикъла и след колко време според вас реално започват да действат? Нитривек ли беше основното за стартиране? Друго към него трябва ли?

Добрата новина е, че канистърът ми си е с действащи бактерии - сложил съм го да върти във въпросния 50литров и не е преставал да действа. Това до каква степен е от значение и ще помогне ли за по-скоростното добавяне на рибоците в новия аквариум?

И накрая - като дойде, аквариумът ще бъде напълнен с престояла вода.

Моля за малко съвети, ще попитам и като взимам аквариума, но все пак затова е форумът.

Тони

Ако бях на твое място, нямаше да слагам никакви химикали. Пускането на  работещ канистър и 30-40л вода от стария ти аквариум, мисля да е достатъчно за пускането на аквариума, особено ако е растителен и при пускането му имаш достатъчно растения. Ако сложиш и част от стария грунд (ако е подходящ, разбира се ) можеш да пуснеш рибките след 24 часа. Поне аз така бих направил.
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

nixanbal

Не, не... Чакай да сменя тоя подпис, аз реших да се избъзикам с него... Как ме виждаш мен с растителен и то 550л - похабен литраж..

Ок, обаче в тия 550л като сипя тези 40-50л от сегашния няма ли да са прекалено малко..
Не, че бързам. Не съм нетърпелив, колкото и да искам вече всичко да е готово. Просто рибетата не могат вече да стоят в този малък съд. Ще почнат да изпукват едно по едно...

NikolaV

Скоро пусках моя и аз така - наяколко рибки в 30 л. аквариум, нямаше време и тн.
За 600 л. аквариум сложих малко нитравек (ама много малко - имах 1-2 рекламни пакетчета), 20-30 л. стара вода. Пълнежите на канистъа ми бяха чисто нови. На втория ден водата беше бистра. На другия засадих малко китки, по които имаше бебета ампуларии и планорбис. Оцеляха и ампуларийте се държаха нормално - белег (до колкото знам), че водата е годна. Вече просто нямаше начин и пуснах 5 SAE-та, 6 анциструса и една молинезия (беше ми останала по погрешка и ми беше кофти да я пусна в порцелановия аквариум ; :twisted: ) Първоначано никакъв проблем, но след седмица 3-те по-малки SAE-та и 2 анциструса (нови) умряха. С другите никакъв проблем. На втората седмица някъде вече плуваха първите 15 циприхромиса. И са си ОК.
Ако имаш стар грунд, който може да ползваш - това е най-хубавото. Аз нямах. Колкото може повече стара вода също. За химийте нямам мнение.
Ако межеш изчакай поне седмица. И не слагай всичко накуп. Аз бих пробвал първо с няколко по-евтини и ако няма проблеми - тогава и другите.
И колкото повече изчакаш - толкова по-добре, стига да не е проблемен временния аквариум.

nixanbal

Какви ти евтини - малавийци на по година и повече :)) За мен не си е евтино...
Но ще жертвам няколко живородки, които смятам да взема като взимам и аквариума..
Хубаво е значи, че пясъкът ми е старият, а? Половината е в действащия 50л аквариум, а другата половина е в една кофа на терасата...

Ок, а тия САЕта защо са пукнали толкова рано, след като пикът на отровните в-ва е към 28 ден? Пфу тая химия няма да я разбера...

Все пак този нитривек не би трябвало да е вреден за рибоците, нали? Май за растенията не е голям приятел, ама много важно за няколкото корена валиснерия... :(

Тони

Тези, вашите рибки са скъпи и назнам до колко са кекави, да кажат африканците. :lol:
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

DarKness

ми мойто пускане протече по следния начин:
нов грунд + нови камъни + пусхат филтър за 24 часа
засаждане на 2 кринума + аkуатан + нитривек и 24 часа

на ден 3...пуснах 1/4 от рибите
и след още 3 дена пуснах всички риби + валиснерията...

смъртен случай имаще след 4 седмици от пускането на аквата....умряха 2 демасонита и 1 естерае....от тогава 1 месец вече няма проблеми и дано си остане така
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

Stas

Нитривек слагам при всяка смяна на вода - дозата описана на етикета.
Абсолютно безвреден за китките и за рибите е!
Напротив! Много е полезен даже, т.к. спомага за премахването на евентуални амоний и нитрити.

Ползвам също и акватан. При дискусите де, а не в растителния.
Откакто го ползвам след смяна на вода, дискусите се чувстват много по-добре и не спират да хвърлят хайвер.

Така че според мен това са двата препарата за стартиране.

NO CARRIER

Да бе, баба ми само нитривек е ползвала...
Никога до сега не съм слагал такива неща. И растения и риби са добре.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Raven

при растителен аквариум е лесно- стара вода,старо дъно,много растения и никаква химия не ти трябва.

при аквариум в който има само риби и камъни май е добра идея да се сложи някаккъв стартов химикал- там нещата по лесно излизат от контрол.
азотният цикъл не може да влезе в режим толкова лесно.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Stas

Цитат на: NO CARRIERДа бе, баба ми само нитривек е ползвала...
Никога до сега не съм слагал такива неща. И растения и риби са добре.

Баба ти с холандски ли се занимаваше или имаше цихлидарници?

Майтапа настрана, но тайната е, че от нитривека се подобрява нитрификацията, което води до значително по-малко проблеми с водораслите и по-специално със зелените точки по стъклата.
Който иска да вярва, който - не. Всеки има избор да постигне целта си по свой начин.

А при дискусите ми е просто задължително.

abaro

Сега си проверих записките. При два аквариума които съм стартирал от нула на 4-5 ден започва покачване на нитритите и пика е на 10/12 ден. За 2-3 дни след това нивото на нитрити пада до 0,1мг/л което вече е безопасно. Определено мого помага за стабилизиране на цикъла повишаване на температурата до 28-30 градуса. Аз съм ползвал за стартови риби молинезии и те издържат високата температура. Но те са си мое "производство" и са ссигурни откъм болести. С външни риби смятам че е много рисковано. Ако имаш работещ филтър би трябвало нещата да станат по-лесно, но мисля че трябва бавно (примерно на три пъти през няколко дни) да го натоварваш. Слагането на вода от работещ аквариум е безмислено защото бактериите се развиват като плака по разни повърхности а във водата количеството им е много малко.
Успех

ПС. Аз не виждам особен смисъл от използване на нитривек ако имаш що годе работещ филтър. По скоро мисля че е задължително да тестваш първите две седмици ежедневно за амоняк и нитрити и да си приготвиш нещо като Сера токсивек или в краен случай Тетра EasyBalance.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

nixanbal

Ееее, ама, абаро, идеята е да пусна рибите в първите няколко дни, а не след 2 седмици.. То аз тогава бих си изчакал и месец направо.
Ами освен да взема препаратите и да ги ползвам по предназначение. Ще сипя водата от аквариума и ще пусна филтъра.
Пясъкът също си е от време оно.. поне повечето.
Вода догоре няма да наливам, а постепенно..

А какво ще рече "ако имаш що годе работещ филтър" ???

abaro

Ами "що годе работеш филтър" значи колониите с нитрифициращи бактерии да са се съхранили живи в него. Щом рибите в 50л аквариум са живи и водата е бистра значи е добре. А за двете седмици - мисълта ми беше: Пълниш аквариума с каквото имаш старо+нова, престояла вода, пускаш рибите и за период от 2-3 седмици трябва редовно да тестваш (според мен всеки ден) защото риска да изгърмиш с амонячно/нитритно отравяне е много голям. Имай предвид че при ПХ над 8 какъвто вероятно ще е твоя случай амоняка е във най отровната си форма. Кото се има предвид че рибите които имаш са достатъчно скъпи смятам че неудобството от честото мерене си заслужава.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

nixanbal

Вай вай :))
Ами да ви се похваля - аквариумът е вече налице!
Напълнен е почти догор е - с много мъка..

Та. Сложих камъни, пясък - наполовина нов, наполовина ползван в стария ми аквариум. Насадих малко валиснерия, която имах и сложих Сера канистъра 1100, който си е с действащи там ... каквито бяха бактерии:)
Температурата се повишава вече е 23, гоня 27 ;)
Сипах акватан - имах към 30-40мл мисля, след 1 час сипах и 100мл нитривек! Та въпросът ми е - как се справям дотук и дали всичко това ще е достатъчно, за да мога в близките да речем 3-4 дни да пусна рибоците?

Най-забавното е: тествах за нитрити, тествах и рН. Резултатите са невероятно еднакви с тези при стария ми аквариум  :lol:  Боже, какво нещо! Нитрити - 0, рН - или 7.5, или 8, или 8.5 - питайте SERA как се разпознава зеленикава вода при хартия с толкова близки нюанси.
След малко ще "тествам" вода от чешмата - сигурен съм, че ще е с възможно най-подходящите параметри за цихлидите ми. Знам аз, че тия неща са ненужни, ама пак се занимавам с глупости... 5капки, 6 капки..

А и другата глупост - за 550л колко нагревателя трябват? Навсякъде чета поне 2 по 300в. Е, аз сложих сера 300вата и явно е достатъчно мощен, за да се справи сам. Снощи налях ледена вода, сутринта беше 21, сега се покачва.. Стаята е с южно изложение, но не е редовно отоплявана.

Similar topics (5)

48577

Отговори: 35
Прегледи: 82830

46073

Отговори: 1
Прегледи: 2967

50458

Отговори: 2
Прегледи: 3197

58416

Отговори: 0