• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Аквариума на digimax

Започната от digimax, 13.01.2016 23:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

digimax

Нека се представя и аз във форума. Деян от Горна Оряховица на 24 години. Аквариума е 47л. с вътрешен филтър 200л/ч, нагревател 50w(по последна информация, понеже изхвърлих всички кутии и упътвания), осветление- енергоспестяваща, препоръчана от продавача(нямам финансова възможност за по- кадърно осветление и се радвам на това, което имам). Животинките са 9 розови данио, 5 гупи, 2 коридораса и 1 калихт. Много са за аквариума ми, но жена ми иска да е шаренко, пък и малката ми госпожичка(бебче на 6 месеца) много се радва на рибоците. А калихта го спасих от сигурна смърт(предишните стопани се бяха отказали от гледането на риби и...). Растителност: ротала ротундифолия, хигрофила полисперма, лимнофила сесилифлора, дъбче или както го пише в сайта роголистник корнута, апоногетон ундулатос, Nimphoydes sp.''Taiwan'', и пистия. Растенията вървят добре и в скоро време смятам да пренареждам и да разсаждам с цел правенето на джунгла, но ще видим как ще се развият нещата. Днес намерих и един корен и ако се получи, ще сложа и него. Накрая да кача и някоя снимка към цялото писане ;)

Amev

Добре дошъл и успех с хобито. Къде си скрил рибките на първата снимка ;)
Тайвана ще иска повечко светлина... Едно фонче и рибоците ще изпъкнат!

VDO

Много кадърно осветление си е енергоспестяващата лампа за по-малки аквариуми даже,за това не се притеснявай.Само нимфоидеса без ЦО няма да го бъде.

digimax

Нещо не искат да ми се качват снимките... както и да е ;) На първата снимка още не се беше завъртял така наречения цикъл. Той аквариума е стартиран някъде към началото на декември. С две думи млад е още :D . Ta обитателите отпосле дойдоха. Тея дни ако остане време ще си поиграя да снимам още малко и да видя с тоя корен какво ще направя и ако стане ще има уж сериозно разместване.

пп. нимфоидеса ще расте бавно или като цяло ще иска да мре  *NO*

Amev

Цитат на: VDO - 13.01.2016 23:32
...Само нимфоидеса без ЦО няма да го бъде.
При мен расте в 50 литровия без со2 с 26 вата. Верно не е като в другия ,но все пак расте. Иска си светлинка ...

Digimax колко вата е енергоспестяващата ?

VDO

Цитат на: Amev - 13.01.2016 23:44
При мен расте в 50 литровия без со2 с 26 вата. Верно не е като в другия ,но все пак расте. Иска си светлинка ...

Може,при мен преди време ,преди да пусна ЦО се разпадна,може да е трябвало да се адаптира,не знам,после го пробвах с ЦО и вървеше екстра.

digimax

Тъкмо я погледнах, че не се бях замислял колко е. Оказа се 13w, което май е малко слабичко за литрите. Въпрос: да я оставям ли така или да търся по силна?

Amev

Слабичка е , докарай ги до 0,5 вата на литър.

kkrase

Колега колко много ми напомняш за мен преди време, 2011г. и аз бях на 24 и аз бях направил първият си аквариум и го качих тук :) сега нещата ми се виждат по-лесни. Хубав ти е аквариума, несе безпокой с четене, съвети и малко средства с времето ще стане готин аквариум. Успех

digimax

Благодаря колеги ;)  Ще се старая да го поддържам и развивам и за напред във времето. Днес след малко чудене изварих един корен, който намерих преди няколко дни, обелих му кората и хоп в аквариума. Попренаредих растенията, поизчистих ги от умрели листа и засадих още няколко издънки от едното дъбче(оказа се много силно това растение и пусна 7-8 издънки). Преместих и 2 тайвана, които направо ме хвърлиха в шаш. И двете растения бяха пуснали корени от по едно 20-25см. Не знам дали е нормално за това растение, но като го видях много се изкефих :D Имам и няколко пистии, които щъкаха из аквариума свободно и реших да им направя нещо като оградка от 2 дървени шишчета, рибарско влакно 0.15 и малко топчета стереупор(или там както се казва), та сега са строени мирно в единия ъгъл  :-) Пробвах и някоя снимка да направя. Ако има забележки и препоръки казвайте!

И докато избирах снимките се сетих и едно питане. Някои от листата на дъбчето са с дупки. На някои снимки се вижда. От какво се получава това нещо. Светя от 2 след обяд до към 10-11 вечерта.

jabeto

Писцията не и понася да капе върху нея капки от кондензиралата вода която се изпарява.Опитай се да повдигнеш леко стъкления капак от едната страна , за да се стиàт капките не там където е писцията

Amev

Дупките по листата са вероятна липса на калий

VDO

Или следствие на аклиматизацията.

digimax

За аклиматизация не знам дали може да става въпрос, защото от скоро ги има тея работи, а аквариума е стартиран г/д края на ноември, началото на декември. Нямам представа аз, затова питам вас по-опитните  *thanks

Amev

Може , ако ги разместваш често из аквариума. Ако ли не си е липса на азот или калий. NPK тор 1/2 доза може да ги оправи

Similar topics (5)

26278

Започната от wqq

Отговори: 7
Прегледи: 8165

10309

Започната от Johnny2

Отговори: 17
Прегледи: 14305

49546

Отговори: 4
Прегледи: 5950