• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

DIY външен филтър

Започната от Mom4il, 24.11.2006 22:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Mom4il

Момчета спретнах един външен филтър.

Състои се от :
2 маркучета
Пауър Хеад на АкваЕл
Кутия от боя
Два дунапрена и пласт вата

На принципа на скачени съдове.
Сожил съм го малко над аквариума.
Помпата смуче и съм направил преливник за другото маркуче.

Може ли някой да ми даде съвет.
Какво още мога да сложа, като филтърен пълнеж ?

В момента струята е от дъното нагоре до преливника.
Не съм правил прегради.Подредил съм дунапрена на дъното и върхунего съм покрил със вата.

Raven

дай снимки на това чудо-  звучи интересно.
пълнежът е в зависимост от обема- ако нямаш достатъчно обем - няма смисъл да се занимаваш с маркови пълнежи,и дунапренът си е добре.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Mom4il

Нямам камера, но си поиграх с Мая  :lol:
Добре ли ще е да го похлупя с нещо ?
Не са ми много ясни принципите на външните филтри ....

Raven

това е вид съмп- не е канистър,всичко зависи от обема на кутията и дебита на помпата.
ако кутията е по голяма може да сложиш някакъв специализиран филтърен пълнеж- сипоракс или нещо подобно.

ако го затвориш и херметизираш тогава става канистър и преимуществото му е че може да го скриеш някъде зад или под аквариума и да не се вижда.
сега си направил някакъв хибрид между съмп и ует енд драй.
но сигурно и така ще ти върши работа.

Mom4il

Кутията е 5л. мисля...
Помпичката е АкваЕл 2 (буквално я претопих с поялник, за да премахна всички места, от които смучеше вода ... никога повече АкваЕл  :lol:  )

Във този вариант каква работа ще ми върши ?
Ако го затворя ( липсва ми капака  :oops: ) какво ще се промени ?
Иначе нямам място зад аквариума ...

Mom4il

Ухааа ...  :shock:
Добре че живеем в България та да намеря една малка грешка в дизайна  :lol:
Спряха тока за 5 минути и се оказа, че нямам клапа, която да спира водата от кутията да слезе обратно в препълненият до горе аквариум  :lol:
Ексремно преживяване  :shock:  :beer

Някой може ли да предложи начин за направа на клапа ?  :lol:
Ако може по-бързо, че може пак да спрът тока  rofl

Longanlon

Toва, което си направил се нарича 'съмп' - обикновено за целта служи просто малък аквариум, не кутия както в твоя случай.

Ако го херметизираш няма да имаш проблема с изтичането на водата, а ако не - обратни клапани се продават и може да си купиш за да попречиш на водата да върви в друга посока освен в желаната от тебе.

Живко

Цитат на: Mom4ilУхааа ...  :shock:
Добре че живеем в България та да намеря една малка грешка в дизайна  :lol:
Спряха тока за 5 минути и се оказа, че нямам клапа, която да спира водата от кутията да слезе обратно в препълненият до горе аквариум  :lol:
Ексремно преживяване  :shock:  :beer

Някой може ли да предложи начин за направа на клапа ?  :lol:
Ако може по-бързо, че може пак да спрът тока  rofl

Не ти трябва клапа.
Ако правилно съм разбрал, помпата ти е в аквариума и качва вода в кутията.
Просто тази тръба не трябва да е е потопена под вода.
Казано по друг начин, не позволявай на водата да се връща в аквариума по тази тръба.
Ако трябва пробий малка дупчица на въпросната тръба така, че да смуче въздъх, при покой на помпата. Така няма да има ефекта "скачен съд".

Никой не се е родил научен.

Mom4il

Живко
Помпата е вътре в кутията.

Отказах се от този вариант  :oops:
Рискът е твърде голям !
Намерих малки клапи, но при тестване се оказаха ненадеждни.
Пускат по малко вода  :( така рано или късно водата пак ще си слезе в аквариума.

Направих си канистър.

Ползвах 5 литрова туба от минерална вода.
Със силикон напълно изолирах помпата.
Направих 3 дупки на капачката- 2 за трабите и 1 за кабела на помпата.
Изолирах със много силикон, от вътрешната страна на капачката и от външна страна.
Отрязах горната част на тубата с поялник, след това ползвах друга бутилка от минерална вода, която претопих с поялник, за да слепя отрязаната част обратно.
Разреза също изолирах със силикон.
При тестване има пълен вакуум  :D

Joro Vn

Цитатобратни клапани се продават и може да си купиш за да попречиш на водата да върви в друга посока освен в желаната от тебе.
В подобни ситуации не трябва да се разчита изцяло на обратна клапа или клапан. При флуид течност почти винаги има вероятност от недобре затваряне на клапата/клапана. Една от причините е зацапване или нараняване на уплътнителните повърхнини. Ако е клапа, има и изискване за работното и положение в пространството. Когато налягането /респ. скоростта/ на обратния поток в момента на затваряне е много малко /както в случая/, пак има вероятност за пропуск. Клапанът е по- надежден в това отношение, понеже затваря в осово направление с допълнителната помощ на пружина. Но налягането на помпата, необходимо за  преодоляване на пружинната сила, води до допълнително намаляване на реалния и дебит. Когато клапата/клапана се монтира в нагнетателния клон на помпа, функцията му е по- скоро предпазна- да не се завърти работното колело/а на помпата в обратна посока; за избягване на хидравличен удар; да не се байпасира голям дебит през тази помпа, когато не работи, и др. Обикновено незначителни пропуски през клапата/клапана в този случай се приемат за нормални- на фона на разчетния дебит и налягания.  
За Момчил:
Ако държиш изпълнението ти да е точно като това от схемата- входната тръба да слиза до дъното на кутията, Живко ти даде простото и ефективно решение. Пробиваш отворче с диаметър около 2 мм на участъка от тръбата, който слиза в кутията. На около 5-10 мм под нормалното ниво на водата в кутията. Ако отворчето е по-голямо, просто през него ще преминава повече непречистена вода, която ще се връща директно в аквариума. При спиране на помпата в аквариума ще се върне само този обем вода от кутията, който е над отвора.

Joro Vn

Опаа, имало нов пост, сори  :oops: .
ЦитатИзолирах със много силикон, от вътрешната страна на капачката и от външна страна.
Отрязах горната част на тубата с поялник, след това ползвах друга бутилка от минерална вода, която претопих с поялник, за да слепя отрязаната част обратно.
Разреза също изолирах със силикон.
Ако използваш този канистър по обикновената класическа схема- извън аквариума и под нивото на дъното му, моя съвет е се откажеш от това изпълнение. Рано или късно, най- вероятно скоро, пак ще има нова тема за наводнение /ако я пуснеш де/. Това изолиране е крайно, ама крайно ненадеждно. Първо силиконът не задържа при такива пластмаси, каквито са РЕ и РР. Те не се лепят, съединяват се обикновено чрез термични споики. Но при определена технология и с помощта на допълнителен материал. В твоят случай стените са много тънки и такава спойка става несигурна. Още повече, че тази малка дебелина допуска в процеса на екслоатация деформации и огъвания в областта на спойката и залепване със силикона, което ще доведе до разрушаването и и разлепване.
Това на пръв поглед по технологията на изработка.
А експлоатация и обслужване? Предполагам не е за еднократна употреба? Не съм много сигурен и за ефективността му при това разположение на елементите.

Живко

Момчиле, моят съвет е да ползваш търсачката в сайта.
Имаше много интересни теми за изработване на канистър.
Дори някой, съфорумник може да пусне линк към някоя такава тема.
Жоро е прав за бутилката с минерална вода. Бомба със закъснител.

Що не направиш съмп. По-лесно е от канистър.
Никой не се е родил научен.

Mom4il

Момчета надявам се да не сте прави понеже го пуснах в употреба :?
Изхабих половин бутилка силикон за изолиране.
Тапата има качулка от силикон, а отвътре е напълно запълнена със силикон.
Разрезът е залепен с половин претопена бутилка от 1.5л минерална вода и е по-здрав от цялата бутилка.Върху него има дебел пласт силикон, който слиза от капачката и стига на 2 пръста под разреза.
Бутилката успях да натикам зад аквариума и е стабилно претисната от 3 страни.Надявам се това да изключи деформирането и.
Деформацията от "натикването" изобщо не достига разреза.
Той е на 2 пръста под капачката.

Общо взето има еднородна силиконова маса от върха на капачката до под разреза.

Изглежда съм го напраяил за еднократна употреба  :lol:
Ще ви послушам и ще се разровя из форума.
Утре ще кажа дали има промяна :)

Mom4il

Raven

повечето лепила не хващат на този вид пластмаса,силиконът също не би трябвало да държи.
аз бих внимавал много с това изпълнение- не ми се струва надеждно.
пластмасите по принцип много трудно се лепят.

канистър най лесно се прави от малко бидонче с винтов капак- продават се в железариите и битовите магазини.
херметизацията покрай отворите става с муфи и винтови сглобки а не с лепило- по сигурно е.

бидончето винаги да е цилиндър- заради мъртвите зони.
има с най различни обеми и размери.

http://www.aqa.ru/photos/categories.php?cat_id=23&page=26

Similar topics (5)

30268

Отговори: 4
Прегледи: 5214

23357

Започната от Borko7

Отговори: 12
Прегледи: 7870

59463

Отговори: 0
Прегледи: 5375