• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Капсули за подхранване на растения.

Започната от Penta, 20.07.2015 17:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Penta

От доста време ми се въртеше идеята да си направя капсули за подхранване на растенията през корените, ей така щото искам да пробвам  ]:->
Бях гледал в ebay желатинови капсули, ама ги продават по 1000 бройки. Има аптека през няколко къщи от дома ми, където често ходя за лекарства на родителите ми, познаваме се вече с продавачката. Попитах за капсули и тя естествено ме изгледа учудено. Междувременно обаче един ден изхвърляйки лекарства с изтекъл срок на годност се сетила за мен и ги запазила. И така се сдобих със 4-5 опаковки лекарства на капсули, които изпразних.
За пълнеж избрах Osmocote Pro 5-6M (17-11-10+2MgO+TraceElements) - представлява напълно капсулирани гранули, бавно отдаващи съдържанието си в продължение на 5-6 месеца (едва докато пишех този пост попаднах на 8-9 месечен вариант  :'( ) Сложих няколко гранули във чаша с вода, веднага потънаха и след няколко часа на пипане продължаваха да бъдат твърди и без изгледи за разграждане.
Ето какво съдържа този тор:

МАКРОЕЛЕМЕНТИ:
АЗОТ ОБЩО (N) 17%
ФОСФОР (Р) 11%
КАЛИЙ (K) 10%
МАГНЕЗИЙ (Mg) 2,0%

МИКРОЕЛЕМЕНТИ:
Желязо (Fe) 0,33% - хелатиранo от EDTA  0.06%
Манган (Mn) 0.04%
Бор (B) 0.02%
Мед (Сu) 0,037%
Молибден (Mo) 0,015%
Цинк (Zn) 0.011%

Напълних петнадесетина капсули, като според везната ми всяка побра около 0.7гр тор. При цена от 7.50лв за 650гр си е чиста далавера  :-D
Забих ги дълбоко в грунда и ще видим резултата. Имайки в предвид бавното освобождаване не очаквам бум в растежа на растенията. От самото начало идеята беше да създам някакъв буфер в корените, колкото да подпомага здравия растеж на растенията, но не исках да давам пари за скъпите фирмени подхранващи таблетки.

Капсулите ми изглеждаха малки докато ги пълнех, но когато започнах да ги поставям в грунда размера всъщност ми хареса.
Успех на ентусиастите!  *DRINK*

П.П. Предполагам Osmocote Pro 8-9M ще е по-добрия вариант.

petko

Добра идея е с тия капсули.
Остава и да споделиш има ли ефект след известно време.
Това ,което си използвал може и да е по-добре от Osmocote Pro 8-9M.
В  Pro 5-6M има повече урея.

azanzu

Идеята ми изглежда много добра.
Мисля че ще мога да уредя малко капсули нови неползвани ако искаш.

Penta

Цитат на: petko - 20.07.2015 17:57
Това ,което си използвал може и да е по-добре от Osmocote Pro 8-9M.
В  Pro 5-6M има повече урея.

Докато пишех поста видях че в същия магазин се предлага и 8-9М, не бях му гледал състава. Но да, прав си.

fam

Идеята ми хареса в момента в който я прочетох. Намерих си желатинови капсули от ebay 100 бр за 1Паунд и  пристигнаха преди  седмици. Сега остава да си избера тор...ако супея да си намеря ще си вема като твоя де. Обаче ..не съм сигурна кога започва добавянето  с тях? :-[

Similar topics (1)

16998

Отговори: 4
Прегледи: 4263