• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

ниско и високостеблени растения

Започната от Joseph, 07.11.2006 18:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Joseph

Здравейте на всички!

От известно време ме мъчи следния проблем - на пролет аквариума ми беше тръгнал чудесно - високостеблените растения растяха като луди, криптокорините и анубиасите умерено. ехинодоруса почти не мърдаше.
Бях сложил 4 лампи х 18W - 2 grolux, 2 philips (за растения, не помня модела). Лятото водата стигаше 30-31 градуса, така че махнах единиха гролукс и алуминиевото фолио, което играеше роля на рефлектор, че много грееха лампите. В резултат сега всички високостеблени почти умряха, а криптокорините порастнаха много на височина. Сложих наскоро  елодея, но гние отдолу и се откъсва.

аквариум - 100л. външен филър, риби - 4 трихогастера, 6 серпи, 2 малки анциструса, 2 сомчета, 4 кардинала.

dido

Възможно е да има липса на хранителни вещества за растенията - демек нужда от торене.

Raven

виж си параметрите- нитрати и фосфати.
ако е различно от 10 към 1 значи е възможен недостиг на хранителни вещества.
препоръчителните параметри са:

pH - 6,6...6,8
NO3 (нитрат) - 3...8 мг/л
P04 (фосфат) - 0,3...0,8 мг/л
Fe (желязо) - 0,05...0,1 мг/л
K (калий) - 10... 20 мг/л
Mg (магнезий) - 5...10 мг/л
СО2 (въглероден двуокис) - 20...30 мг/

не е нужно да ги спазваш с голяма точност ,но аз на два пъти това лято патих от неспазването им.

между другото- ксенококуса ми се оправи напълно,изчезна до последната точка две -три седмици след като дигнах фосфата.
аз залагам на теорията за фосфатите и ксенококуса :!:

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

theater

Цитат на: ravenмежду другото- ксенококуса ми се оправи напълно,изчезна до последната точка две -три седмици след като дигнах фосфата.
аз залагам на теорията за фосфатите и ксенококуса :!:
Ъъъ... я и аз да питам в тази връзка като заинтересован. :lol:
Как точно се махна ксенококуса? Той нали е една твърда гад, която трябва да стържеш като гламав? Т.е. вкарване в ред на съотношението нитрати:фосфати води ли до изчезване на "огнищата" ксенококус без интервенция от твоя страна?
Ако след това не се появява това е ясно, но ми е интересно дали си изчезва сам или трябва с магнитната чистачка  moderator
140л - харацини
http://starividri.org

Raven

нищо не съм му правил,просто наместих параметрите и ксенококуса почерня за около две седмици/това е признак че умира/
след това рибите  скаридите и охлювите го махнаха за дни,сега листата са като от каталог на Тропика- направо не мога да им се нарадвам.

имам обикновенни охлюви планорбис - ама много,а рибите са ми живородки и сиамци- те хапват добре водорасли.
когато ксенококуса почернее явно омеква и лесно се сваля,забелязах че рибите и охлювите преди не го пипаха.
като почерня листата на анубиаса бяха покрити със скариди- непрекъснато го пощеха.

theater

Не знам дали усещаш, но май току-що ме убеди, че в крайна сметка ще трябва да си купя тестове за нитрати и фосфати.  :lol:
140л - харацини

Raven

тези двата  да - не са ефтини  ,но тези двата теста не можеш да избегнеш ако гледаш растения.
аз ползвам още тест за карбонатна и за рН- така си засичам СО2- то.

имам и за нитрити ,желязо и обща твърдост ,но не ги ползвам почти никога- не мисля че са задължителни.
всичко е на Сера,пробвах едни тестове на Ратай за нитрати но не ми харесаха резултатите.

chaykov

незнам ама има един PROFLOR на DajanaPet който си го слагам редовно и нямам грижи... :)
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!

[/url]

Joseph

Прожерявам редовно водата, ж обсхти линии е ж норма, но нйамам тест за фосфати. нитрати и нитрити добре.
Торя със Sera florenette A през няколко месеца. Слагах във водата някакув чешки течен тор, но през горещите месеци го спрях защото взеха да се появяват водорасли. Сега пак почвам със по-сериозно торене.

chaykov

Цитат на: JosephПрожерявам редовно водата, ж обсхти линии е ж норма, но нйамам тест за фосфати. нитрати и нитрити добре.
Торя със Sera florenette A през няколко месеца. Слагах във водата някакув чешки течен тор, но през горещите месеци го спрях защото взеха да се появяват водорасли. Сега пак почвам със по-сериозно торене.

от 2 години гледам рибки никога нищо не съм мерил за това време от 60 риби да са ми измряли 5... да чукам на дърво ! просто спазваи елементарните правила при мен са ежеседмична частична подмяна на водата, храна колкото хапнат, и това е... :)
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.

[/url]

theater

Цитат на: chaykovот 2 години гледам рибки никога нищо не съм мерил за това време от 60 риби да са ми измряли 5... да чукам на дърво ! просто спазваи елементарните правила при мен са ежеседмична частична подмяна на водата, храна колкото хапнат, и това е... :)
За две години съм убеден, че си натрупал достатъчно опит за да не ти се налага никога през живота да мериш параметрите на водата и да си гледаш аквариума в перфектно състояние.
140л - харацини

chaykov

Цитат на: theater
Цитат на: chaykovот 2 години гледам рибки никога нищо не съм мерил за това време от 60 риби да са ми измряли 5... да чукам на дърво ! просто спазваи елементарните правила при мен са ежеседмична частична подмяна на водата, храна колкото хапнат, и това е... :)
За две години съм убеден, че си натрупал достатъчно опит за да не ти се налага никога през живота да мериш параметрите на водата и да си гледаш аквариума в перфектно състояние.

да тук си прав и то много ! искам само да добавя че до като се науча уморих няколко хелера 1-2 скалариики ама това беше първия втория месец после времето учи...

[/url]

Joseph

Въпросът мибеше всъщност следния - как да вървят едновременно криптокорини и ехинодорус и съответно елодея и валиснерия. Не знам колко пъти сум се мъчил да хвана кабомба и валиснерия и постепенно умират, вместо да се размножават.

Predator

Цитат на: JosephВъпросът мибеше всъщност следния - как да вървят едновременно криптокорини и ехинодорус и съответно елодея и валиснерия. Не знам колко пъти сум се мъчил да хвана кабомба и валиснерия и постепенно умират, вместо да се размножават.
В момента при 100-тина литра аквариум гледам 3-вида ехинодоруси, 2-вида Криптокорина, Елодея и Валиснерия (както и още 5-6 вида други растения, но това не е към темата  :) ), като част от тях са буквално едно върху друго. Специално валиснерията, в момента е станала близо метър (по книгите пише, че в природата този вид е висок едва 20-30см.) и като запаля всички лампи изпуска кислород като аератор, а до скоро едва преживяваше. Другите растения също растат и се размножават нормално. Моето обяснение е следното: започнах да пускам СО2, добавих още лампи, започнах да торя по малко, но всеки ден, поразредих рибите, сменям повече вода и по-често и така нещата постепенно започнаха да се подобряват за всички растения, а не само за някои  :wink: .

Joseph

Мдааа, ще пускам пак маята. Между другото някой да има идея как се инсталира в аквариума CO2 реактор  с вграден брояч на мехурчетата на Sera?

Преди пусках CO2 с обикновено камъче и растенията като че ли бяха по-добре, но постоянно ме беше страх да не удуша рибите:)

Similar topics (5)

46026

Отговори: 9
Прегледи: 36710

54693

Отговори: 0
Прегледи: 28380

50180

Отговори: 8
Прегледи: 33507

48784

Отговори: 1