• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Аквариумен контролер

Започната от petko, 03.10.2014 17:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

petko

Разработена е и основната платка,на която ще са всички елементи.Нещо като разпределителна.Размерите са 150х100мм.,можеше и на по-малко да се направи,но място в кутията има и нямаше смисъл.Към основната идея добавих и да ми изчислява консумацията на електроенергия в kWh, както и моментната.Претърпяха промени всички изходни управляващи вериги. Релетата няма да се управляват с оптрони ,а с ИС ULN2003.Тази седмица трябва да я направя вече.
В кутията влиза 220V има стабилизатори на 12V за релетата и вентилатора и 5V.Захранване 12V за LED ще е външно.Вътрешното е слабичко.
На снимката е това ,което ме измъчи най-много как да стане.Доволен съм от резултата. :-D

petko

Почти всичко е събрано.

И едно клипче с обикаляне по менютата.

hunter

Справяш се отлично  *BRAVO* Патентовай го и го пускай като изделие на пазара. Направо си е завършено професионално устройство  *THUMBS UP* Добър си  *privet* Клавиатурата каква е?

johnsmith

Цитат на: hunter - 14.12.2014 08:26
Справяш се отлично  *BRAVO* Патентовай го и го пускай като изделие на пазара. Направо си е завършено професионално устройство  *THUMBS UP* Добър си  *privet* Клавиатурата каква е?

Мисля, че вместо да патентова е редно колегата да отдаде заслуженото на оригиналния автор и да сложи линк към неговата разработка:
http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=175844

petko

Цитат на: johnsmith - 17.12.2014 22:27
Мисля, че вместо да патентова е редно колегата да отдаде заслуженото на оригиналния автор и да сложи линк към неговата разработка:
http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=175844
Разменяли сме идеи с автора на темата. :-)
Идеята е за използваните елементи.
Другото е различно.

johnsmith

petko

Предният контролер вече работи на аквариума,но имам друг аквариум. :-)На него ще му преработвам осветлението, ще го правя с LED. И докато си чакам диодите спретнах управлението.
Пак същото Ардуино Pro Mini ,но вече с 128X128 SPI Color TFT LCD.
Енерго независим часовник.
Накратко ще управлява с ШИМ четири канала LED.
Температурен датчик за следене на температурата на диодите, управлява с ШИМ вентилатор,ако е нужно.
Няколко режима на работа.За всеки канал по отделно може да се избира режима на работа,а имено.
1.Изгрев-Залез като по отделно се настройва времето на включване времето на изключване и продължителноста на увеличаване - намаляване на осветлението от  1 мин.до 255мин.Плавно увеличаване от 0 до максимално зададено и плавно намалчване до 0.
2.Настройване на силата на светене по часове за 24часа време.От 0ч.до 1ч една сила на светене,от 1ч. до 2ч. друга сила и т.н.
Всеки канал може да работи в режим по избор.

3.Три от каналите могат да се обвържат (при използване на RGB диоди) да светят с определена цветна температура от 2000К до 12000К през 500К.

На основния екран показва моментните нива на всеки канал и съответно в какъв режим работи.Горе на екрана показва в правоъгълник ,показващ цвета съответващ на комбинацията от първите три канала или цвета на избраните Келвини в зависимост от режима. От тук се настройват максималните нива на каналите за всеки канал в режим изгрев-залез или в режим Келвин се настройва цветната температура.В режим на работа по часове не е възможна настройка, те се определят само от предварителните настройки по часове за всеки канал.

На следващия екран се превключват режимите на работа на всеки канал по отделно

Настройване на нивата по часове.

Настройване изгрев залез

Virosss

Проекта напредва супер и се получава страхотно... Мога да ти кажа само едно браво.

И аз се чудя догодина да пробвам да сътворя ето това: http://fishtankprojects.com/diy-aquarium-projects/arduino-controlled-dosing-pumps.html

Може да го вземеш като идея и да измислиш и ти някакъв вариант като добавка към сегашният контролер, тогава просто ще се превърне в мечтата на всеки мързелив акварист :D

hunter

Супер си се справил както винаги  *privet* Добре, че са твоите проекти да се насъскам малко и аз  :-D Иначе все ми омръзва и захвърлям всичко. Но като вида такива проекти ми става драго  *DRINK*

danielm

Ако почне и сам да кастри китките и да ги изхвърля ... ще искам и аз един.  :whistle:
Евала на хора, дето могат да ползват и нещо повече от ПВЦ бирена бутилка, нож и запалка!
Браво! *thanks
Вържете торовете да се сипват автоматично сутрин и вечер и ще е напълно готово.

petko

Няма никакви проблеми и за торове.Всичко зависи от помпичките как се управляват, нямам под ръка.
За кастренето на китките и изхвърлянето им, ще е предизвикателство. :-D

danielm

Цитат на: petko - 30.12.2014 18:37
За кастренето на китките и изхвърлянето им, ще е предизвикателство. :-D
Няма ли как да вържем жената към контролера ... и да и сложим едно ''муте''?!
*ROFL*

petko

Цитат на: danielm - 30.12.2014 18:40
Няма ли как да вържем жената към контролера ... и да и сложим едно ''муте''?!
*ROFL*

Аз "муте" не мога да и сложа, па какво остава да я вържа. *ROFL*

danielm

Цитат на: petko - 30.12.2014 18:37
Няма никакви проблеми и за торове.Всичко зависи от помпичките как се управляват, нямам под ръка.
Помпа не ти трябва. С един редуцир вентил може да вържеш цо2-то през една бирена бутилка с тор, да вкарва по мехурче в минута като се включи магнитвинтила. Като вдигнеш налягането в бутилката ще вкарва тор в аквата и само трябва да се напасне концентрацията на торовете.
А може и няколко вида тор в различни бутлки с един витил.

Similar topics (3)

56479

Отговори: 2
Прегледи: 5712

14626

Отговори: 3
Прегледи: 8208

57041

Отговори: 6
Прегледи: 5235