• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Скаридарник

Започната от byboybruno, 20.05.2014 01:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

byboybruno

Здравейте колеги - акваристи. Искам да ви покажа първият ми досега скаридарник и да ви помоля за съвети ,ако нещо му липсва.Аквариумът е 24 литра в него отглеждам 16 скариди Ред Чери 1 Анцитрус ,Меланий и Планобриси ,които постоянно се множат и не знам точният им брой.Растенията са Криптокорина, мъх и валиснерия която нещо не вирее... Ще съм благодарен за всеки един съвет . Благодаря ви !

Caxapa

Освен, че грунда ми се вижда едър и неподходящ за скаридарник, и растенията не са за такъв обем аквариум /повечето/

byboybruno

На този етап късно ли е да сменям грунд и едрия грунд ще навреди ли по някакъв начин на скаридките ?

Caxapa

Освен да стане по-добре от това което си "сътворил" нищо друго. Като се има предвид, че много се съмнявам да има азотен цикъл в това аквариумче. Една малка вътрешна помпичка-филтър би свършила доста повече работа от аераторната помпичка с тази гъба.  Някои от колегите, ще се дадат мнение, че и така върши работа НО това е от професионална гледна точка а се има предвид, че ти си начинаещ.  Добре е да се запознаеш и с начин на стартиране на аквариум и как се процедира. Тези теми ще намериш в изкачащото меню в ляво на екрана.
А по въпроса ти" "на този етап...." казва се рестарт.. Рестарт  ще видиш как се прави пак като ползваш търсачката
Ето ти една тема в която има подобен случай и се налага смяна на грунда. http://aquariumbg.com/forum/oformlenie-i-dekoraciya/smyana-na-grund-s-nov-bez-restartirane-na-akvariuma-kak-da-stane/msg337791/#msg337791

bunzip2

Сменяй грунда със ситен кварцов пясък. За твоя литраж мисля, че ти трябва фракция 1-3 мм, всичко друго ще изглежда мисля едро. Няма да е никакъв проблем да си купиш от който и да е зоо магазин.. ще ти трябва малко количество.
За филтрацията, колегата мисля е прав. Може и с гъбата разбира се, но определено с вътрешен филтър ще е по-добре. Аз преди няколко дни сложих в един 10 литров аквариум вътрешно филтърче на sunsun HJ-111B (Щото аератора е толкова тих, че ще разглоби шкафа). Въобще няма място за сравнение с гъбата. Много добра механична филтрация (което за аквариум с тези размери е много важно). А кефа от абсолютно безшумната работа на вътрешния филтър, изобщо няма да го коментирам  *YAHOO*
+ това е достатъчно евтино (8-10 лв) :).
Взимаш нещо такова и си свиркаш. 

cantiga

И да си сложиш една подложка под аквариума, сега ми се струва от снимките, че си пропуснал.
Поздрав!
Светослав

Similar topics (1)

54951

Отговори: 5
Прегледи: 4967