• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Какво е това водорасло?

Започната от kaminski, 09.10.2013 20:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

kaminski

Колеги от около месец започнаха да се появяват нещата от снимката.Имал съм нишки имал съм рога,имал съм какво ли не.Обаче тези растът като растения от грунда и когато хвана и измъкна се вдига заедно с няколко камъчета и не се отделя лесно.Видимо е расклонен вид.Има ги само долу по грунда.

https://www.dropbox.com/sc/rwnxaczylispvj7/0HjgzGfxuZ

Съжалявам,че давам така линк но от таблета не мога да кача снимки а до компютър скоро няма да се докосна но който има желание съм сигурен, че ще помогне.
Благодаря предварително.

zariio

Прилича на части от явански мъх.И вземи го оправи това заглавие.

Лора

И аз на такова го правя.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

kaminski

Благодаря за редакцията на заглавието.
Не мисля че е мъх.то е тънко колкото нишковидни водорасли.А и ако беше мъх за това време щеше да се развие и да се оформи като мъх.
Благодаря все пак.Ако има и други мнения ...

Публикациите са слети: 09.10.2013 21:38

И още нещо:Единствено на осветените части от грунда вирее.Дори под леко засенчените места го няма.

Лора

Ако не е мъх, то тогава е кладофора. :-)

Забележи дали има наченки да се сгъстява, по описанието отговаря за кладофората, но не мога да ти дам съвет как да я пребориш.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

danielm

Това си е чиста кладофора.
И на мен така ми е растяла от грунда на участъци без циркулация.
Маха се лесно и не се разпространява по целия аквариум, а само където си хареса, така че споко.

Публикациите са слети: 09.10.2013 21:45

Тъй като обаче заглавиетое подходящо и аз да попитам, щот това за мен е ново и не го знам?!
Като го хванеш да го махаш е като сопол.

kaminski

Знаех си,че ще се окаже нещо от слабата ми филтрация и липсата на течение.Благодаря.
А тоя "Сопол " изглежда по гнусно и от истински такъв.Успех с борбата ;)

danielm

Цитат на: kaminski - 09.10.2013 21:31
И още нещо:Единствено на осветените части от грунда вирее.Дори под леко засенчените места го няма.
Кладофората расте основно на камъни и грунд изложени на пек, така че е нормално.
За мен лично това водорасло не показва нищо лошо в аквата като липси или излишъци.

Публикациите са слети: 10.10.2013 07:55

Айде бе колеги, кажете каква е тази гад?!

Лора

Не е място за предположения, но все пак мисля, че са кафяви водорасли.
Дай малко повече информация за аквариума. Литри, осветление, филтрация, торене, СО2, хранене...

danielm

Аквариум 450литра рестартиран преди месец.
Филтрация - два външни 1000 и 900л/ч + вътрешен 1 000с УВ и втори 1650л/ч.
Осветление - 6*36вата по 6 часа на ден.
Хранене - към момента никакво, до скоро много скромно, тъй като имаше само 50тина галаксита.

Всъщност появата е от няколко дни, като развитието им е доста бързо.
Съвпада (верочтно случайно) с махането на рибите и старта на малко подаване на ЦО2.

Че са кафяви на цвят - са кафяви, ама има и по 20 сантиметра,а аз точно така кафявите не си ги представям.

Лора

С какво подаваш СО2?
Ако е мая и захар, е нормално да се появи тази гадост.

danielm

Цитат на: Лора - 10.10.2013 08:52
С какво подаваш СО2?
Ако е мая и захар, е нормално да се появи тази гадост.
Направих си с киселина и сода!  :-D

Карган

Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

danielm

Цитат на: Карган - 10.10.2013 09:40
Тука споделят опит за подобно нещо, обаче е на английски:

http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=21004

http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=124665

http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=84947

Аз това го четох, ама нито го дефинират точно (а само предположение), нито дават препоръки за борба освен скариди. А аз в аквата съм пуснал поне стотина скариди още преди да се появи.

anasarka

Според мен са нишковидни, облепени с бактериална колония и каквото хване като органика по него. Пробвай с една четка за зъби да го махнеш механически и, после по стандартните съвети чести смени, намаляне на торенето и бля бля :-)
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Similar topics (5)

19955

Отговори: 6
Прегледи: 6627

10889

Започната от Johnny2

Отговори: 19
Прегледи: 14539

54809

Отговори: 2
Прегледи: 4357

6867