• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Периодично ми се явява този проблем при ра

Започната от Sandro, 06.03.2013 11:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Sandro

Някой да се е сблъсквал със това.
Периодично растенията тръгват да вървят добре и след определен етап се скапват.
Ето снимки:
Това е преди 2 седмици

Това е преди 1 седмица

От сега нямам снимки , но е още по трагично.
Сменям водата всяка седмица , торя всеки ден 1мл профито и 2 пъти в седмицата слагам , Калиев нитрат и фосфат като съм ги разтворил 80г нитрат 8г фосфат в 250мл слагам по 10мл от това.

JEM

А желязото къде е колега?Не знам колко литра е аквариума,но и разтворите които правиш не ми изглеждат правилни.

Sandro

80 литра вода има. Желязото е от профито , писах , че слагам 1мл на ден.

JEM

Желязото във профито е много малко,валентната му форма е висока и се усвоява трудно от растенията.
Ако сам си направиш разтвор с желязо и добавяш всеки ден нужното количество ще видиш огромна разлика.

Sandro

Преди бърках зеленият камък.
Интересното при мен се получава , че като слагах вода от изворна чешма ги нямаше тези проблеми.
от както пак взех да слагам от чешмата , поради липса на време да отида да налея , взе така да става.
И интересно ми е на какво е признак това на липса или излишък , не мога да определя от статията липса на елементи какво е.

JEM

Много малко слагаш от профито.Аз на 100л. слагам 5мл. през ден.

Чакъров

До колкото знам дозировката изписана на опаковката на Pro Fito е за аквариуми без въглерод.

П.П При мен хетернатера винаги е изглеждала по този начин - винаги е имало изгниване и окапване на по старите листа.

Sandro

Цитат на: Чакъров - 06.03.2013 15:45
До колкото знам дозировката изписана на опаковката на Pro Fito е за аквариуми без въглерод.

П.П При мен хетернатера винаги е изглеждала по този начин - винаги е имало изгниване и окапване на по старите листа.

Това е и по младите листа. И там се наблюдава същото. Как реши проблема?

А за профито да му увелича дозата.

Чакъров

Цитат на: Sandro - 06.03.2013 20:17
Как реши проблема?

Аз лично не можах да реша проблема , просто се отървах от това растение.

Като за начало както ти препоръчаха по горе може да започнеш добавяне на желязо - дали ти ще го бъркаш или ще ползваш готови хелати - ти си решаваш. Easy Life имат такъв продукт - Ferro.

А на хетернатерата защо не пробваш с някоя таблетка в корените примерно.

nikan

И при мен въпросното растение проявява същите признаци,забелязъл съм че е способно буквално да избухва с супер растеж,а след известно време почти се изгубва в аквариума! :-)

wwladoo

Цитат на: Sandro - 06.03.2013 12:32
Преди бърках зеленият камък.
Интересното при мен се получава , че като слагах вода от изворна чешма ги нямаше тези проблеми.
от както пак взех да слагам от чешмата , поради липса на време да отида да налея , взе така да става.
И интересно ми е на какво е признак това на липса или излишък , не мога да определя от статията липса на елементи какво е.
Колега май си на прав път със съмнението си за водата.Момчета давам ви мнение за размисъл---стига с това торене и липси и т.н. направихте ги тези растения на  незнам какво,замислете се малко за качествата на водата, в които гледате определени растения--киселинност-РН и т.н.,растенията са като рибите едни обичат по мека вода,други направо блатна,трети по твърда вода---гледам растения без грам добавяне на изкуствени торове от години, а на естественни принципи--в бавни аквариуми и си виреят добре на 90 процента.Съгласувайте си растенията в даден аквариум--ако е общ да са с подобни изисквания--условия на гледане---има с несъвместими условия и после се чудите защо така и почват едни торения.....и едни липси..... ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Чакъров

По мои наблюдения в бързите аквариуми ( на какъвто ми прилича и аквариума на колегата ) - всички процеси протичат с доста по бързо темпо от бавните аквариуми. Понеже до сега съм правил аквариуми с повечето от растенията - Бързорастящи, успехи в тези аквариуми съм постигнал едва след / поне добавянето на оптимални количества течни торове  ежедневно.
При силно осветен аквариум , с допълнително инжектиране на въглерод и с обилно залесено дъно ( с растения ) едва ли ще се задържат нужните елементи за дълго време.

Склонен съм да се придържам към тезата , че поне оптимални количества торове съобразно осветлението и въглерода са в огромна нужда за един бърз аквариум.

Това е лично мнение ни най малко бих искал да засегна или обидя някой колега.  *privet* *privet*

wwladoo

Цитат на: Чакъров - 07.03.2013 13:40
По мои наблюдения в бързите аквариуми ( на какъвто ми прилича и аквариума на колегата ) - всички процеси протичат с доста по бързо темпо от бавните аквариуми. Понеже до сега съм правил аквариуми с повечето от растенията - Бързорастящи, успехи в тези аквариуми съм постигнал едва след / поне добавянето на оптимални количества течни торове  ежедневно.
При силно осветен аквариум , с допълнително инжектиране на въглерод и с обилно залесено дъно ( с растения ) едва ли ще се задържат нужните елементи за дълго време.

Склонен съм да се придържам към тезата , че поне оптимални количества торове съобразно осветлението и въглерода са в огромна нужда за един бърз аквариум.

Това е лично мнение ни най малко бих искал да засегна или обидя някой колега.  *privet* *privet*
[/quote  Е да де супер бърз аквариум--когато се подава голямо количество въглерод и целта е друга,там не става,говоря за нормален домашен аквариум---и аз подавам въглерод,но нормално количество и растенията са супер *NO*---но аз го правя подхранването по друг начин не с изкуствени торове---има си стари изпитани практики. ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

zariio

Говорите за различни неща.Бърз аквариум няма да изкара много ако се разчита на рибите и храната за фосфати и нитрати.Иска си всекидневно наблюдение и сериозни осветление,со2 и торене.

nikan

Мисля че се измества темата а тя е защо някой растения не вървят и т.н конкректно ставаше въпрос за хетернатерата

Similar topics (5)

48388

Отговори: 9
Прегледи: 9818

9095

Отговори: 8
Прегледи: 8184

8104

Отговори: 1
Прегледи: 8411

22710

Отговори: 15