• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Растеж на Планорбис И Физа

Започната от Sandro, 06.01.2013 16:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Sandro

Малко странен въпрос ще задам.
Как по бързо могат да пораснат по размер планорбисите и физите. Става въпрос да се дават на хелени за храна. С какво да се хранят за да дръпнат по бързо?

svetgest

Прекали с Хелените ли ?
Моите редовно са гладни, вече започнах да им чупя Мелания, за да се хранят....
Чакам да поотраснат и ампуларията и тя ще ходи за храна  :duvar:
Хелените почистиха 4 аквариума от планорбиса, все го чистих преди механично.

Caxapa

В няколко по-малки  аквариуми съм напускал от планорбисите при скариди и такива с гупи. Повечко храна и аквариумите буквално пламнаха с охлюви. Та от там вадя и давам на хелените по големите аквариуми.

maiorazzz

А аз докато се осетих планорбиси те изчезнаха бесследно и сега се чудя с какво да ги храня мойте хелени.Някой да има някаква представа какво друго ядат освен охлюви

Caxapa

Хранят се и с храната която даваш на рибите . От глад не умират, все намират какво да похапнат. С риск да се повторя, набавих  си планорбиси  и сега два месеца  по-късно  имам какво да давам на тези хищници без да изпитвам затруднения с доставка на прясно месо  :-D

Sandro

Цитат на: Caxapa - 06.01.2013 18:14
Хранят се и с храната която даваш на рибите . От глад не умират, все намират какво да похапнат. С риск да се повторя, набавих  си планорбиси  и сега два месеца  по-късно  имам какво да давам на тези хищници без да изпитвам затруднения с доставка на прясно месо  :-D
И аз така правя с друг аквариум , обаче все ми стоят едни дребни охлювите. Планорбис голям нямам най много да е 0.7,8см. А съм виждал едни такива големи. За това питам как дърпат. Или просто хелените не ги оставят да дръпнат  :-D
Цитат на: svetgest - 06.01.2013 17:35
Прекали с Хелените ли ?
Моите редовно са гладни, вече започнах да им чупя Мелания, за да се хранят....
Чакам да поотраснат и ампуларията и тя ще ходи за храна  :duvar:
Хелените почистиха 4 аквариума от планорбиса, все го чистих преди механично.
Не не съм просто питам защото моите планорбиси и физи все си стоят дребни.
: 06.01.2013г 18:06ч
Моите стоят като тези малките на снимката. Не стават по големи като другия. На снимката ясно се вижда. Не знам дали не са различен вид.

Caxapa

Сандро, такива големи съм виждал, имах също преди 2 години но поколение от тях не видях. Докато бях в отпуска един познат ми "помогна" да си затрия доста видове риби и охлюви. Та съм виждал от тях с диаметър на 1 евро + . Водят ги Posthornschnecke

Sandro

Цитат на: Caxapa - 06.01.2013 18:38
Сандро, такива големи съм виждал, имах също преди 2 години но поколение от тях не видях. Докато бях в отпуска един познат ми "помогна" да си затрия доста видове риби и охлюви. Та съм виждал от тях с диаметър на 1 евро + . Водят ги Posthornschnecke
Ясно , значи са друг вид. Няма какво да очаквам повече от моите като размер  :-D.

maiorazzz

такива големи съм имал преди около 10 години(голяма напаст)даже до колкото си спомням си ги купувах,но за известно време спрях да се занимавам с това хоби и от тогава до преди няколко дни не бях виждал такива големи,в зоомагазина в Ботевград видях един голям колкото една стотинка

cantiga

Латинското наименование на големия охлюв на снимката е Planorbarius corneus, достига до около 4см и е разпространен в Европа и Русия. Негов по-малък, но и по-пъстър родственик е  Planorbella sp,  рядко надминаващ 2 см. Общо семейство Planorbidae.
Поздрав!
Светослав

Similar topics (5)

37549

Отговори: 2
Прегледи: 5975

234

Отговори: 17
Прегледи: 18178

58366

Отговори: 2
Прегледи: 5333