• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Брада-рога

Започната от Живко, 18.07.2006 12:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Живко

Имам един въпрос към всички.

Има ли някой, който е успял да се пребори с тези водорасли, без биологична филтрация?

Имам в предвид без рестатртиране. Просто появяват се гадовете в аквариум без биологичен филтър, вземат се мерки и те изчезват.
Никой не се е родил научен.

theater

На мен ми се появиха рога през първите 2 месеца в аквариума. След чести смени на 15-20% вода (през ден) рогата изчезнаха, а брадата побеля, но от 2 седмици сменям пак веднъж седмично и брадата ми се струва, че отново набира сила.
140л - харацини
http://starividri.org

77

со2 +водораслояди+ честа смяна на водата :D

dido

Черна брада - при мене. След никакво торене и редки смени на вода за няколко месеца растенията взеха да линеят - жълти листа, дупки и прочее. Брадата взе да се разпространява доста сериозно по листата на растенията и грунта. След като започнах яко да торя и растенията се съживиха, брадата си изчезна за около 2-3 месеца. Някъде към края на 2-рия месец вкарах и водораслояди - те сигурно са я довършили. Биологична филтрация според поулярните тука разбирания нямам.

77

Цитат на: 77со2 +водораслояди+ честа смяна на водата :D
може би трябва да добавя - и доста растения :wink:

miTko

Понякога изчезва, без да имаме убедително обяснение защо.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Цитат на: 77со2 +водораслояди+ честа смяна на водата :D

това е истината и според мене. засиленото подаване на СО2 винаги до сега е имало положителен ефект дори само по себе си.

Raven

не знам защо но при мен това го няма.
в смисъл ако се загледате ще видите тук там по някое друго косъмче брада което си стои без да се разпростира,но масов разтеж никога не съм имал.
за мен обяснението винаги е било в органиката- малко риби и малко хранене.
водата трябва да е бистра,без летящи механични частици из нея.
биофилтрация също нямам- в канистъра съм натъпкал два плика вата и това е.
аз мисля че е от чистата вода,преди месеци за коледният конкурс доста ровех из аквариума,всеки ден по 1-2 часа размествания и размътване в продължение на седмица,и веднага започна да расте брада .
когато успокоих нещата си изчезна.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

Е според опита на Дидо е възможно да се борим с брадите и без биологични филтри. Говорим за филтри в които се ползва за пълнеж биокерамика или другите там газарии.
Това съвсем разби и без това разклатените ми убеждения на пряката връзка органика-брада.
Дидо
Само да те питам, докато се разправяше с брадата как тореше? Ежедневно, един път седмично или .....?
Никой не се е родил научен.

Raven

под органика имам предвид механичните летящи частици из водата- тези които се виждат с просто око.
дънни утайки плюс остатъци от храна- тях ги премахва добра механична филтрация.
биофилтрацията служи единствено да преубразува нитритите в нитрати или "да угаси торта" казано по разбираемо.
по мои наблюдения именно те стимулират появата на брада и на някой други видове водорасли.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

lz3cv

При мен когато пуснах аквариума се мина през етапа на рогата. Растенията бяха здраво обрасли. По едно време се появи на 2-3 места брадица но не можа да се разпространи. При редовна смяна на водата и добра хигиена в комплект с леко торене (защото не подавам СО2) растенията се засилиха и всичката гад изчезна сама. Сега е кристално всичко. Само от време на време почиствам стъклата с магнитната чистачка. Но предвид че локвата е в светла стая до прозореца лекото позеленяване на стъклата е нормално.

dido

Торях и продължавам да торя веднъж на 2 седмици. Гледах да докарам препоръчителната концентрация на по-известните елементи с едно торене - примерно - желязо - 0.5 мг/л, калий - 20-на мг/л. Калия специално не подлежи на мерене и със сигурност е бил едно към гьотере. Слагам и магнезиев сулфат въпреки много твърдата вода - така и не ми дадоха колко ни е магнезия в чешмяната от ХЕИ-то.

Забравих да пиша - от време на време обирах с пинсетата камъчета от грунта, полепнали с туфа брада. Примерно пълних по 1/3 пластмасова чашка от кафе наведнъж. Това е механичната помощ от моя страна  :D Това е щото растенията се оправиха сами много бързо, но по грунта все още имаше брада.