• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

СО2 от мая или кока-кола

Започната от Mr_Venom, 04.07.2006 18:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Raven

тестовете на Сера са най точните които можеш да намериш.

ако имаш ценни рибки или растения по добре не прави компромис.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

4549

И все пак споделете дали спирате подаването на ЦО2-то нощем или не.Някьде яетох,че колега си изморил всички рибета през ноща с това ЦО2 и всяка вечер му отвивам капачката.

dido

Зависи от ефективността на разтваряне най-вече. Ако подаваш от система с мая през камъче, едва ли можеш да направиш някоя беля.

4549

С шише с мая и захар сьм,но си направих и реактор скоро.Все пак исках да знам кое би било по-вредно за рибките-ЦО2-то да работи и нощем или да го спирам.Разтварянето на мехурчетата ми вече е доста по-добро.

4549

С шише с мая и захар сьм,но си направих и реактор скоро.Все пак исках да знам кое би било по-вредно за рибките-ЦО2-то да работи и нощем или да го спирам.Разтварянето на мехурчетата ми вече е доста по-добро.

theater

Цитат на: 4549С шише с мая и захар сьм,но си направих и реактор скоро.Все пак исках да знам кое би било по-вредно за рибките-ЦО2-то да работи и нощем или да го спирам.Разтварянето на мехурчетата ми вече е доста по-добро.
Ами очевидно ако ти е много добро разтварянето и pH пада драстично докато растенията не фотосинтезират, да го оставяш ще е вредно.
140л - харацини
http://starividri.org

stranen

Четох четох и сега само да попитам:
1- маята задъжително ли е да е суха? Или става и тази която е на кубчета "жива" така ми казаха че се казвала в магазина.
2- сода(бикарбонат)слага ли се?
3-желатин слага ли се? Че видях че някои слагат но неможах много да разбера.
Благодаря предварително.

spetsa

Аз моята е направих преди 2 седмици маята е на кубче от магазина.Сложих половината в 2 литра.Сложих две пакетчета желатин за содата незнам каква беше беше в буркан.Майче е бикарбонат но не съм 100% сигурен.След два три дни всичко живна :)

Longanlon

може с каквато мая имаш - със суха просто е по-удобно

слага се по една чаена лъжичка, няма нужда от половин кубче

ако ти е мека водата сложи чаена лъжичка сода, ако е по-твърда - лъжка от кафе със сода

stranen

Пуснах го с "жива мая" половин кубче сложих и сода, но май е помалко от една кафена лъжичка, но докалкото знам водата в Пловдив е твъра.

NO CARRIER

Да, сода не е нужно да слагаш. А половин кубче е много според мен. Четвърт е предостатъчна.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

islander

"Сухата" мая всъщност е лиофилизирана и след като се намокри гадинките се връщат към нормален живот, а тази на кубчета е силно или слабо охладена и най-големия и недостатък е, че е с по-кратък срок на съхранение. А количеството според мен е доста относително. Може и доста по-малко от четвърт кубче да се слага но ефекта ще е доста забавен процес. По-малко количество микроорганизми - по-дълъг процес на синтез. Обратното също не е за препоръчване да се наблъскат много повече гадини от нужното.

stranen

В понеделник пуснах системата изпълних всичко както трябва, поне така смятам, но от вчра едва едва излизат балончета а преди това излизаха много, много повече. Все пак са минали само 5 дена, а нали трябва да работи около 14. Може ли да е от това че бутилката е до аквариума на сметло? Слънчева светлина няма само от лампите. Ако трябва да я сваля под масата на по тъмно? Благодаря предварително. :-[

theater

Има значение температурата - колкото по-висока, по-бурно отделя ЦО2 и съответно свършва по-бързо, както и вкисва по-бързо.
140л - харацини
http://starividri.org

stranen

Значи да го хвърлям това и да правя нова смес.