• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

jbl 7 balls

Започната от crxx, 30.05.2012 11:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

crxx

здравейте , някой който е ползвал глинените топчета на jbl 7 balls , може ли да сподели ефекта от тях , дали действат или няма смисъл , мисля да взема от тях да подхранвам криптокорини и ехинооруси , има ли смисъл да взимам от тях или не са толкова ефективни ? :-)

Caxapa

Ползвам такива и съм доволен. Някои сами си пекат глинени топчета но поради липса на "материал" си купувам  и съм доволен от тях.

crxx

сахара , от колко време ги ползваш , какво означава '' доволен'' , имам предвит да кажеш по конкретно как влият на растенията , примерно растежа на самите растения на база лични наблюдения , на нимфея лотус ред дали ще се отрази добре , а смятам да слагам в скаридарник с ред чери , дали биха навредили на скаридките

anasarka

Аз също ги ползвам но ги разтрошавам и ги слагам като подхранващ слой под кварца. Растенията си растат добре, но дали е от тях или от другите торове един господ знае. :-D Смея да вярвам че имат ефект, даже за новият проект ще слагам пак :-)
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

crxx

aa значи да мисля че , сте много доволни от тези топчета , но защо ги трошиш и на какви парчета ги трошиш , аз съм с грунд 3-4 мм фракция речен грунд

anasarka

Е много доволни чак, не правят чудеса но се предполага че освобождават бавно за дълъг период от време микроелементи. Троша ги с клещи и те стават почти на прах, омесвам ги с още няколко торове и замесеният бъркоч го слагам под кварца. :-)
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

zariio

Е ти като ги натрошиш на прах не се ли губи ефекта от бавното освобождаване на елементи?

crxx

еми аз имам един тор акваформула на прах дават го да се слага или растворен във вода и оттам в аквариума , а може и по по-малко нерастворен директно , ако взема и аз да сложа от тези натрошени топччета с този тор или ще е грешно от него да злагам по грунда , ти какви дръги слагаш с тях под грунда

VDO

Аз имам от есента глинени топчета на JBL в корените на криптокорини и ефект от тях не виждам.По-добре реагират на течните торове.

anasarka

Цитат на: zariio - 30.05.2012 12:05
Е ти като ги натрошиш на прах не се ли губи ефекта от бавното освобождаване на елементи?
Е кой да ти каже дали се губи или не  *dontknow* Така го е написал Predator в темата си за субстрата, така и аз правя. Мисля че идеята е да се получи навсякъде по дъното слой от банвоосвобождаващи се микроелементи. Мися си че като са изпечени на 1000 и незнам си колко градуса, няма да има значение дали е на топка или на прах.

Цитат на: crxx - 30.05.2012 12:05
еми аз имам един тор акваформула на прах дават го да се слага или растворен във вода и оттам в аквариума , а може и по по-малко нерастворен директно , ако взема и аз да сложа от тези натрошени топччета с този тор или ще е грешно от него да злагам по грунда , ти какви дръги слагаш с тях под грунда
О немисля че е добре да слагаш акваформулата на прах в грунда. Няма лошо и да питаш този който го прави, но мисля че нестава за грунда.

crxx

е ти какви бъркочи забъркбаш с допълнението на 7 balls

Caxapa

Цитат на: crxx - 30.05.2012 11:34
сахара , от колко време ги ползваш , какво означава '' доволен'' , имам предвит да кажеш по конкретно как влият на растенията , примерно растежа на самите растения на база лични наблюдения , на нимфея лотус ред дали ще се отрази добре , а смятам да слагам в скаридарник с ред чери , дали биха навредили на скаридките
Точно с Нимфея не съм пробвал но на криптокорини, анубиас, лимонче, ехиндорус и микрозориуми съм слагал и както казва колегата  Анасарка няма "вълшебен" ефект но подхранва растенията добре и няма странични и негативни влияния. Слагай смело и не се притеснявай.

anasarka

По тази тема съм ги бъркал
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=120
Сега за новият си проекта ще сложа пак от топчетата плюс тор от ЧКЧ и отгоре аква сойл амазония. Но това си е моя измишльотина и не гарантирам че ще има успех :-D

pathfinderrr

Аз съм със хранителен субстрат на Продак (около 1 см) под речен грунд (4 см) и се чудя дали в допълнение има смисъл да ползвам речените топки? Криптокорине афинис в момента вирее страхотно и без топки, но Нимфеята ми нещо не дърпа много много....
<O(((((<{

zariio

Цитат на: anasarka - 30.05.2012 12:19
По тази тема съм ги бъркал
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=120
Сега за новият си проекта ще сложа пак от топчетата плюс тор от ЧКЧ и отгоре аква сойл амазония. Но това си е моя измишльотина и не гарантирам че ще има успех :-D

Не се занимавай с глупости да не стане като при мен първия опит с аквасойл.Слагах под него всякви говна и цъфнах от водорасли.Аквасойла си е достатъчно зареден с всичко необходимо за един безпроблемен старт.