• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Рефуджиум или реактор с биопелети

Започната от мити_79, 06.03.2012 22:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

мити_79

каква трябва да е фракцията на кораловия пясък в  рефуджиума

vankata_032_pld

Аз лично съм сложил ситна фракция.

kamenov

Ако ще е в комбинация с дълбоко пясъчно дъно, размерите на частиците по спомени трябва да е около 2-3мм за да може да е ефективно при анаеробните процеси. Иначе влиза кислород и се губи смисъла от ДПД. Иначе на каулерпата и е все тая, а за хетоморфата въобще не ти трябва пясък ;)

hanuman

Ако мислиш да правиш дълбоко пясъчно дъно ти трябва пясък с фракция подобна на захар под 1мм. Ако мислиш да е само с алги можеш да сложиш какъвто решиш, а може и никакъв да не слагаш.
Като този например:

мити_79

а кои модел е по-ефикасен и полезен

hanuman

Зависи с колко обем и място разполагаш.

мити_79

средно отделение на съмпа-500-370
в момента пълно с камъни

Canary

Цитат на: мити_79 - 07.03.2012 18:51
средно отделение на съмпа-500-370
в момента пълно с камъни

Мен, ако пиатш, изобщо не се занимавай да правиш рафюджиум. Това е най-безумното нещо за мен. Едно време, като нямаше алтернативи вършеше работа. АЗ моя го изгребах преди 6 месеца и избщо не съжалявам за него. Край на мизерията и на гадните алги, който се въдят заради лампата, която свети на хетоморфата. Камен също е маханл неговия и го е заменил с рактор с биопелети.
Най-добрия варинат според мен е биопелети с живи камъни в съмпа. Рано, или късно ще ти писне да се занимаваш с рефюджиума и ще се наложи да го махнеш, а това ще двойна работа, която допълнително ще ти стресира системата.
Поздрави!

мити_79

значи да се насоча към биопелети.
да се занимавам ли сам да си го правя или .....

hanuman

Варианта ти е водораслов филтър, при пространството което имаш рефюджиума няма да бъде ефективен. Биопелетите са хубаво нещо и аз съм с тях, но доста чисто нитратите падат до нула, а това е проблем за коралите.

П.П
Реактора ми е правен, не мисля, че си струва цената нов. Нереално високи са цените за една тръба с помпа.

Canary

Цитат на: hanuman - 07.03.2012 19:14
Варианта ти е водораслов филтър, при пространството което имаш рефюджиума няма да бъде ефективен. Биопелетите са хубаво нещо и аз съм с тях, но доста чисто нитратите падат до нула, а това е проблем за коралите.

Винаги има как да влияеш на нитратите и няма да падат на нула. Повече хранене, повече риби, хранене на коралите. Камен храни много здраво неговите корали и преди пелетите стигна до 25-50 нитрати. Сега му паднаха дрстично, но не са нула и едва ли ще станат. Водораслови филтри и други отживелици, само ще доведат до смяната им след известно време. Все пак е добре,че предлагаш алтернатива, пък колегата да си преценява! Аз давам съвет от личен опит!
Поздрави!

hanuman

Това, че водорасловия филтър не популярен колкото биопелетите не го прави отживелица. Така наречения ATS(Algae Turf Scrubber) е доста нов като концепция( 2008г) и въобще не е отживелица. Популярността му расте, лесен и евтин за направа  и поддръжка. Направен правилно изключително ефективен.

Canary

Цитат на: hanuman - 07.03.2012 19:28
Това, че водорасловия филтър не популярен колкото биопелетите не го прави отживелица. Така наречения ATS(Algae Turf Scrubber) е доста нов като концепция( 2008г) и въобще не е отживелица. Популярността му расте, лесен и евтин за направа  и поддръжка. Направен правилно изключително ефективен.

ТАка е, но все пак мисля, че пелетите са по-добрата алтернатива. Особено, ако ще се прави реактора, излиат доста тънко. Аз също бих ги ползвал, ако не бях в Зеовит.

мити_79

Цитат на: hanuman - 07.03.2012 19:14

П.П
Реактора ми е правен, не мисля, че си струва цената нов. Нереално високи са цените за една тръба с помпа.
а с по-малка циркулация или количество пилети не могат ли да се контролират нитратите

kamos

Канари наистина се обърках четейки твоите постове. В крайна сметка ти със зеовит ли си или с биопелети и балинг система?
А и поради каква причина рефюджума и водорасловия филтър са отживелица?? 
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Similar topics (5)

36519

Отговори: 58
Прегледи: 27636

26335

Отговори: 9
Прегледи: 8750

28714

Отговори: 3
Прегледи: 5920

38106

Започната от камен чочев