• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Много поздрави от топлофикация

Започната от Alexfield, 08.09.2011 14:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alexfield

Първо да кажа малко предистория:
От началото на август не сме си у нас. Вилата е къде-къде по-приятно място за прекарване на лятната отпуска. Един път седмично се връщахме за през деня да пуснем 1-2-3 перални, да напазаруваме, а и да сменим водата на рибите, пък и да ги нахраним - може гащи да не носят, ама и те хора  *ROFL*
Както и да е, сега на 6.9 се върнахме и както вече става ясно, водата на рибите е сменена преди около 10-на дни за последно. В един момент на 7-ми спря топлата вода... бърза справка със сайта на топлофикация показа, че у наша махала има планов ремонт (профилактика по старому) от 7.9 до 15.9. Както се казва: Много ви здраве!
Аз имам сумарно към кубик вода в аквариумите и за 30% смяна някак не ми отърва да държа около 300 литра вода да престои и по принцип наливам направо от чешмата.
Да ама не! Само студена вода някак не ми е здравословно за рибите, а да ги оставя още една седмица без смяна също не ме кефи.
По принцип съм си намерил компромисно решение - ще го споделя по-късно.
Искам да питам вие как процедирате в подобни ситуации? Все пак става дума за хората, които наливат с маркуча. Тези дето имат всичко на всичко 20л локвичка и държат някъде 5л да престои са ясни.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Мишо

В летните жеги сменям директно студено вода от крана - от 400л съд, сменям към 40-50 л ежеседмично и не съм имал проблем с рибите.
Гледам само харацини и непретенциозни растения.

venkov

Колега поне си ми съкварталец,да ти кажа че рибите са 1 на ръка,ала като трябва и да се къпеш....тия топлофикация са страшни боклуци.

paolo6481

Аз също сипвам направо с маркуча през лятото само студена вода.В аквариумите подържам температура м-у 25-28гр.след смяната температурата спада с 1-2градуса.Но рибите като че ли се кефят от това.Не забелязвам стресови явления.Естествено като позахладнее времето преди да пълня намествам крана така че да пуска вода на нужната температура.

Асен Евгениев

Пълня направо от чешмата, но на два пъти. Първо 15% и след няколко часа още 15%. Ако ти е много студена водата
и се притесняваш за рибите, долей на три пъти. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

zambo

Аз също сипвам в големия направо от чешмата .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Alexfield

Цитат на: venkov - 08.09.2011 16:10
...ала като трябва и да се къпеш....тия топлофикация са страшни боклуци...
А бе то за къпането сме му намерили спасението. Още като се нанесохме в апартамента и направихме основен ремонт, монтирахме в банята един проtoчен бойлер - точно за 7-15-те дена профилактика на топлофикация. До сега ни е спасявал 2-3 пъти. И сега ще ни спаси.
Иначе за рибите си мисля да сменям всеки ден по 20 литра със студена вода, за да не ги шашкам наведнъж.

zambo

Нишо няма да им стане . Ти се шашкаш повече от тях .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

paolo6481

Може и да прозвуча смешно но....колега ще ми кажеш ли какво е проточен бойлер?Винаги са ми били интересни всякакви варианти за икономия или запасяване.

venkov

Цитат на: Alexfield - 08.09.2011 23:37
А бе то за къпането сме му намерили спасението. Още като се нанесохме в апартамента и направихме основен ремонт, монтирахме в банята един проtoчен бойлер - точно за 7-15-те дена профилактика на топлофикация. До сега ни е спасявал 2-3 пъти. И сега ще ни спаси.
Иначе за рибите си мисля да сменям всеки ден по 20 литра със студена вода, за да не ги шашкам наведнъж.
Добре си си ти колега  :-D  *DRINK*

Rainbow sid

Използвай бойлера и за рибите,де.
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

Nikiengi

Цитат на: paolo6481 - 09.09.2011 00:04
Може и да прозвуча смешно но....колега ще ми кажеш ли какво е проточен бойлер?Винаги са ми били интересни всякакви варианти за икономия или запасяване.

Бойлер със серпентина вътре. Когато пуснеш водата, от налягането й едно реленце включва нагревателя на серпентината и докато водата я обикаля се загрява веднага и от чешмата тече топла вода, т.е. маментално загрява водата, а не целия обем на бойлера. Много често проточния бойлер няма резервоар или има такъв с обем 5 л.!  :-)

Alexfield

Цитат на: paolo6481 - 09.09.2011 00:04
Едно време имаше едни проточни бойлери "Юнга". Може би ще се сетиш.
Иначе колегата Nikiengi го е обяснил.
Моят проточен бойлер е 6 киловата с резервоар за загряване на водата около 0.5 л. Т.е. водата се загрява докато протича през бойлера.
Ето една снимка (размерите му са 26 х 18 х 10 см):

Електрическият кабел минава зад плочките. Студена вода се взима от шлауха на душа.

За рибите това би ми излязло бая солено и може би пожароопасно: 6КВт в продължение на 2 часа (тече доста бавно), а и може инсталацията да прегрее. За 5-10 минути колкото да се изкъпеш няма проблем, но 2 часа...  *NO*

Similar topics (5)

29264

Отговори: 6
Прегледи: 4963

2049

Отговори: 12
Прегледи: 9475

59367

Отговори: 13
Прегледи: 9945

9334

Отговори: 6