• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Хилодонела

Започната от di4ii, 06.07.2011 00:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

di4ii

Здравейте,имах 1 болна риба,Еквиденс Риволатус,която отделих в по малък аквариум. днес умря,поразрових се в интернет и разбрах ,че е била болна от Хилодонела,препорачаха ми Екtol fluid,но нямаше ефект от него.Забелязвам симптоми и при други риби.прочетох за друг препарат на JBL Punktol,въпроса ми е ефективен ли е и как се ползва,филтрацията трябва ли да се спира или не?и вреден ли е за нчкои риби като черен нож примерно?благодаря     

Обем на аквариума:....325л.......

Височина:.....50......

Грунд
Дебелина на дъното:...2-3см........
Размер на камъчетата:..2-3мм.........

Осветление:...........

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):....1.......
Аераторна помпа (с гъба):...........
Вътршен филтър л/ч:...........
Външен филтър л/ч:..1400.........
Система за СО2: ......не.....

Филтрите работят(непрекъснато) или (изключвам ги за .... часа).

Дата на стартиране на аквариума:...........

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
...........

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:....не.......

Вода
Сменям по ....литра (процента) на всеки....дни.
При смяната: Водата е (престояла)/(от чешмата направо). Водата е с температура ....градуса.
Температурата на водата в аквариума е ....градуса.

Храна
Видове храна:...люспеста за цихлиди и телешко сърце........
Колко често храните рибките си:.....1 дневно с 1 ден без храна......
За колко време рибките изяждат порциите си:...........

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:......0.....
Колко % от дъното са бързо растящи:......0...
Колко плуващи:.......0...

Риби:
Полово зрели(видове, брой):.....1 ..Хемихромис бимакулатус.....1Синьо али,1 Черен нож 2 Астронотуса 1 Джак Демпси
Млади риби(видове, брой):.....1 ....Еквиденс...
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):...0........

filio

Тази попара я сърбах преди няколко месеца. Донесоха ми нови риби и за 2 дни се натръшкаха от хилодонела. Късно се усетих какво е, обаче успях да запазя останалите риби в карантинния аквариум точно с JBL punktol. Тук има описание и дозировка.
http://www.zoosviat.net/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=1121
Пише че не съдържа мед, така че не би трябвало да има проблеми за ножа. Аз вдигнах температурата на 30 градуса и слагах punktol според дозировката. Това в продължение на 9 дни. При всяко добавяне смяна на 50% вода. С изключение на рибите които си дойдоха заразени, нямах други жертви.
   Екtol не съм ползвал, защото не можах да си намеря. Той не лекува, а стимулира рибите да отделят повече слуз, което помага за по бързото им възстановяване като кара умрелите паразити да паднат от рибата и затваря раничките. За целта първо трябва да си убил паразитите.
  Хилодонелата е силно заразна и трябва задължително да се третира целия аквариум, плюс дезинфекция на всичката техника която си ползвал. Това включва разни кепчета, маркучета, термометри. Освен това се развива бързо и убива рибите бързо, така че е много важно да се действа навреме.

di4ii

Благодаря,веднага ще започна лечение с Punktol  ,дано се оправят рибките,а още нещто да питам,грунда ми е бял,дали ще се оцвети?И кепчета,термометри и т.н с какво да ги дезинфекцирам.аз сам начинаещ акварист и много неща не са ми ясни,Благодаря

filio

Нищо няма да му стане на грунда. За дезинфекция аз ползвам калиев перманганат. Купува се от аптеките. Разтвяряш малко от пакетчето в една кофа с вода и киснеш нещата вътре за 10-15 мин. После изплакваш. Внимателно че много боядисва и дразни кожата. Няма нужа да дезинфекцираш нещата които стоят в аквариума, тях лекарството ще ги изчисти.

di4ii

ами направих всичко по указанията,сега ще чакам да видим дали ще изчезнат симптомите,а водата горе долу след колко дни ще се избистри отново?

filio

Нали прочета в упътването, че през ден се добавя нова доза лекарство? И така поне 1 седмица. Лекарството мисля че се разпадаше от светлината. За около 2 дни се избистря водата.

di4ii

Благодаря ти много,след няколко дни ще пиша за резултата  :-)

di4ii

ножчето умря,1 ден след като сложих лекарството

di4ii

лечението мина перфектно,рибетата изглеждат много добре,имаше ефект от лекарството,благодаря *BRAVO*

Similar topics (1)

24287

Отговори: 4
Прегледи: 8324