• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Подутина (язва) откъм хрилете на нова рибка

Започната от ptsekov, 10.04.2006 21:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ptsekov

Здравейте,

В петък взех нови двойка рибки. Досега всичко беше наред - играят си, хранят се добре и т.н. Днес като се прибрах забелязах, че от лявата странта на мъжкия, на нивото на края на хрилете, но по към гърба на рибката се е образувало нещо като хълмче и сякаш кожата липсва или е разкъсана... Забелязвам, че отвреме на време рибката отива към дъното и се отърква в грунда от болната страната. Дали това е знак, че рибката боледува или пък, че се е била с някой в аквариума и е ранена ? Всеки ден гледам рибките сутрин и вечер и се старая да видя дали случайно не са се появили симптопи на заболяване. Тая рибка си беше добре сутринта и се чудя дали болест може да причини язва толкова бързо ? Разгледах подробно болестите, които са изредени на основната страница на сайта, но не мога да намеря болест с прояви като при моята рибка. Моля, помогнете!

P.S. Освен въпросното търкане не виждам други странни прояви от страна на рибката. Сипах им храна и тя се хранеше усърдно.

cihlidi_fan

А сигурен ли си че това подутото не е хъмче като бели "влакна" ? :roll:
Щом се и отърква? :roll:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

ptsekov

Със сигурност не са бели влакна. По скоро цвета е като на човешка кожа... Изглежда малко оръфано - все едно са я захапали там и са разкъсали кожата - знам не звучи логично, но така ми изглежда. В аквариума ми само Аплохейлиуса е по-голям от тая рибка и незнам дали той може да я е наредил така. Рибката броди напред назад и не мога да я огледам добре. Търкането не е постянно, а от време на време.

abaro

Ами напиши каква е болната/контузена риба. Какви други риби има вътре.
И на мен ми се струва малко вероятно от някакво заболяване за 10 часа да се стигне до язва и опадане на людпи. Бих заложил на садо-мазо или контузия във някой елемент от оборудването.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Тони

Бих заложил на рана от удар.
Не разбрах каква е рибката?
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

ptsekov

Извинявам се за непълната информация. Рибката е мъжки Fundulopanchax gardneri .

AnMary

ptsekov мога ли да използвам темата ти, за да попитам и аз нещо?

Това е старата тема - http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=3239&highlight=

Лекувах с Сера октопур и костапур, + метиленово синьо.
Единя сом има рана, такава каквато има рибката на ptsekov.

killiman

Цитат на: ptsekovИзвинявам се за непълната информация. Рибката е мъжки Fundulopanchax gardneri .

Ще се възстанови, имай малко търпение. Може би люспичка и е паднала. Нормално, може и при транспортирането да се е получило.

AnMary, не искам да те плаша, но щом фосилисът е хванал това, то положението е сериозно. Май няма да ги бъде...... :(

ptsekov

killiman,

Абе не е само люспичка :( По голямо разкъсване е и е подуто при това... Засега няма напредък. Ще гледам да взема един фотоапарат да я снимам и да сложа снимка тук, че с тия мойте обяснения не става много ясно.

Тони

Имах един анцисус, който имаше рана колкото една стотинка. Раната представляваше охлузване, мястото нямаше люспи и дори имаше лентички от месото които седяха като налепи. Предполагам , че се е заклещил някъде в камънака , но се е отървал. Оправи се напълно без дори да го вадя от аквариума  за около две седмици.
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

ptsekov

etg

Цитатptsekov мога ли да използвам темата ти, за да попитам и аз нещо?

Това е старата тема - http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=3239&highlight=

Лекувах с Сера октопур и костапур, + метиленово синьо.
Единя сом има рана, такава каквато има рибката на ptsekov.

Според мен раната на фосилиса е механична. Това са риби , които се пъхат във всевъзможни дупки и при уплаха може да се е наранил. Имал съм такъв случай. Полза от Костапур няма в случая.
Рибата може и сама да се управи, но за пресечеш евентуална инфекция : Сера Бактопур директ (+ Микопур, може и без) или някакъв аннтибиотик.

etg

ptsekov
Проблемът при твоята риба може да е от липси.
Добавяй sera mineral salt  и витамини.
:lol:

ptsekov

Днес разбрах какъв е проблема. Тая рибка е истинска нинджа! Прибирам се от работа и не я намирам, почнах да оглеждам аквариума, който е с капак, от всички възможни ъгли - никаква я няма. В един момент ми просветна - аквариума ми има отделение за филтриране - само там ще да е. Дигнах стъклото, огледах, бърках с кепа из водата, но не я намерих. В първата част на филтърното отделение имам отгоре надолу: вата, активен въглен, керамика. Вдигнах ватата и кого да видя...  :shock: Явно не влиза за пръв път там  :!: Самото влизане изисква или да направи скок или да се провре през едни процепи (което силно ме съмнява да може да направи) и явно при предишните посещения се е наранила. Другия вариант е Аплохейлиуса да я е набил, но вече ме съмнява.

AnMary

etg мерси. Утре ще изпратя мъж ми до зоо магазина.
Рибките ми бяха на ужасен режим. От едното се оправиха, сега пък друго.
А ще ми е мъчно да се разделя със сомовете, защото единя е по-голям (на възраст) от дъщеря ми, другия е колкото нея. А 6г за риба е доста дълъг период.

Similar topics (5)

24850

Отговори: 7
Прегледи: 10043

38620

Отговори: 11
Прегледи: 13082

3180

Отговори: 1
Прегледи: 7471

59734

Отговори: 0