• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Моите "Австралийци"

Започната от AQUASAUR, 13.02.2006 04:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

AQUASAUR

Наскоро реших да си обзаведа един 160 литров аквариум конкретно за някои от любимите ми видове Атерини - Синеоките Джуджета(Псеудомугилите).

Все още е много трудно да се забележат очевадно двата вида,които съм пуснал до момента,
но със няколко макар и не дотам качествени фотоса, ще се опитам да Ви ги представя...
Рибките са твърде млади и бeзцветни засега, но пък първия - Pseudomugil tenellus: е "прясно" внесен за първи път като вид в България!  8-)

NO CARRIER

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

sliven

Ами, беден аквариум,грозни рибки и най-вече , лоши снимки!!!  *privet* Благодаря Г-н  Христов !
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

AQUASAUR

Дали поради артемията,която ядат с охота...или от адреналина при съперничеството си,
но цвета на мъжкарчетата вече определено е по-осезаем  8-) :

Rider

Единственото , което мога да кажа е едно ГИГАНТСКО БРАВООООООООООООООООООООО!

AQUASAUR

Най-после успях да направя един по-сполучлив кадър на Тези малки бързаци,който да не ме е срам да покажа в по-голяма резолюция:
Pseudomugil tenellus (чифт)

И тъй като другия ми вид Псеудомугили(Гертрудите), все още не са доузрели като Фотомодели,
продължавам с още едни Австралийски дребосъци от този аквариум - Iriatherina Werneri
За съжаление, и те са много светкавично бързи, особено ако си им предоставил достатъчно голям аквариум...
затова, все още имам проблем с фокуса,но ще си позволя да пусна тази снимка,
тъй като позите на участниците в нея са много типични и изразителни, а и рядко може да се "закове" точно такъв съвкупен момент -
мъжките изглеждат сякаш като три планети, орбитиращи около Слънцето(женската)  8-)

sliven

*privet*  ПЕРФЕКТНИ, както винаги !!!  Пленително!   *thanks
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

AQUASAUR

Не знам до колко масовата Аудитория е запозната със специфичния чар на тези дребни Австралийци...
но те наистина са забележимо ефектни именно в мига/секундата, когато мъжките разперят/изопнат до краен предел своите перки в съперничество помежду си или ухажвайки някоя женска... Разбира се, подходящите интериор и аквариумно осветление могат винаги да подсилят този ефект!
Улавянето и заснемането на тази имено миг, обаче не е никак лесно и си е едно истинско предизвикателство!
Светкавиците са задължителни! А и както до болка разбрах - нужен е и не само добър макро обектив...ами и такъв, даващ почти мигновена  възможност за фокусиране!
Затова, след като доволно си скъсах нервите с моето ужсно бавно 50 мм макро...реших да взема от Приятел неговото 100 мм.
Ето и новите резултати за сравнение:

filio

Ха ха. А аз се чудех защо на мен не ми се получаваха  :-D Щом на теб ти бяга фокуса, представи си при мен какви размазни бяха. Новите снимки са по-добре, но още не си го докарал до обичайното за теб ниво. Абе, ти що не спиш, ами пишеш по форумите по нощите.

AQUASAUR

Фильо, надявам се,че този клоус ап и следващия комбат ще ти допаднат повече:  ;-)

filio

Особено втората е много хрупкава.

AQUASAUR

Понякога обичам да експериментирам и правя някои по-нестандартни и импровизирани ситуации на заснемане...
Обикновено, в такива случаи повечето от снимките се получават доста нежелано преосветени или затъмнени, с недобър фокус, позамазани... :-)
но често в някои от тях се получава инцидентно и особено-артистичен "ефект", който инспирира в мен желанието да направя една по-Арт импровизация със съответната снимка...
Ето и един конкретен пример - издебнах тези два мъжкара (Псеудомугил Тенелус) когато се заиграха за 2-3 секунди точно под водната повърхност и на сантим под едната ми външна светкавица, разположена точно там над аквариума...след което, всичко в близост бе "възпламенено" от блясъка и, особено бекграунда...но самите тела на Рибките пък направо "светнаха" и "заиграха" като "Кехлибарени пламъци"...
Всъщност, ето на практика опита ми за желания Арт-ефект, за подсилването на който затъмних фона, с помощта на Фотошоп:

AQUASAUR

Малко ъпдейт с още едни от моите малки синеоки Австралийци:

Pseudomugil furcatus

AQUASAUR

Малко ъпдейт с моите Iriatherina Werneri:

NO CARRIER

Ха ха, странни рибки. :) Все едно идват от другата страна на земята.  :-D

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (2)

32370

Започната от bobi7012

Отговори: 1
Прегледи: 11757

18002

Отговори: 24
Прегледи: 32238