• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Осветление

Започната от venkov, 29.08.2010 01:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

venkov

Здравейте.Искам мнение колеги как ще е по-добре за растителен аквариум 60 литра.Имам капак с 2х15 вата луминисцентни лампи и 1 цветна 8 ватова.Въпроса ми е как ще е по-удачно - да сложа още 2-3 лампи на капака та да го докарам до 1в. на литър или да си купя метал халоген 150 вата...Може някой да сметне въпроса ми за глупав по отношение на цифрите,но се опасявам от ефекта та....  *HELP* Благодаря  *DRINK*

tomatomov197

150 вата за 60 л.  ще вдигнат много градусите.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

andreydemon

*spamС тези 150 В ще ти слънчасат рибите бе човек!!!!!!!!!
:coffee: :coffee:
Слагай три пури по 18в и си цар
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена!!!

venkov

Това ми е проблема...максималния размер пура за капака ми е 38-39 см и има места само за 2 такива.Аз допълнително сложих 1 8ватова ала пак е мапко...ниските слоеве на растенията гният и имам водорасли от слабо осветление.Трябва ми идея за ЛОТ което да е до 48 см. с вградени фасунки и да свети силно..  *HELP* *thanks

dafil

Махаш капака и монтираш да виси над аквариума МХ.Ако е много светлината го вдигаш още нагоре ;-)

zmeq

Не ти трябва МХЛ  :-[
На тези размери на аквариума това е безсмислено.
Замисли се за грижите, които полагаш. Водорасли от малко светлина е леко съмнително  ;-)

nidkolio

Т5 или Т8 са ти лампите.
Ако са Т8 можеш да смениш с Т5, ще се съберат 3 броя на мястото за две + това че Т5 са с повече ватове за същата дължина на пурата...
Успех
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

ivaka87

И две пури с подходящи рефлектори ще ти стигнат.

venkov

Цитат на: ivaka87 - 30.08.2010 13:36
И две пури с подходящи рефлектори ще ти стигнат.
В момента съм с 3 пури с рефлектори и са ми малко...

venkov

Пуснах тази тема тъй като имам Blyxa japonica и ми се ще да не изгние заради слабо осветление. :-( Искам да избегна МХ засега че... *HELP* Имам СО2 и торя

Raven

150 вата МН е прекалено за 60л дори и рифов да е пак ще му дойде прекалено светлината.
Растенията ти ще "легнат" и вероятно ще се увредят.
Въпреки че много искам да видя такъв аквариум осветен по този начин- много ми е интересно как ще се изменят растенията при такова свръхосветяване  :-)

С два по 150 вата МН осветявах  700л. с дълбочина 70 см. и глосостигмата на дъното ми растеше отлично, както и различни други почвопокривни растения които по принцип са най светлолюбивите.
МН няма равен при осветяване на дълбочина.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

venkov

Цитат на: Raven - 16.09.2010 20:21
150 вата МН е прекалено за 60л дори и рифов да е пак ще му дойде прекалено светлината.
Растенията ти ще "легнат" и вероятно ще се увредят.
Въпреки че много искам да видя такъв аквариум осветен по този начин- много ми е интересно как ще се изменят растенията при такова свръхосветяване  :-)

С два по 150 вата МН осветявах  700л. с дълбочина 70 см. и глосостигмата на дъното ми растеше отлично, както и различни други почвопокривни растения които по принцип са най светлолюбивите.
МН няма равен при осветяване на дълбочина.
В дискуса съм виждал подобно нещо ама не е с МХ а с ЛЕД.Не е същото но ефекта е впечатляващ.

iek

Два примера от форума на plantedtank :

56 литров (15G) с 2х100W MHL:

И един 19 литров (5G) със 100W MHL:

12-14G  рифови аквариуми се срещат доста често с 250W MHL.

venkov

Има ли начин да се освети хубаво дъното на аквариума с луминисцентни лампи??Например над 1 в/литьр?  *YAHOO*

iek

С 3-4пури по 24W Т5НО и добри индивидуални рефлектори ще го осветиш чудесно. Нещо такова:

Similar topics (5)

56731

Отговори: 6
Прегледи: 5533

29155

Отговори: 10
Прегледи: 6748

57576

Отговори: 1
Прегледи: 4752