• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Осветление за африкански цихлидарник

Започната от NikolaV, 18.01.2006 10:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

NikolaV

Заканил съм се да почна напролет един нов голям аквариум с танганийски цихлиди. Обема ще е около 700 л., а размерите около 200х60х60 см.
За осветлението единственото сигурно нещо е, че ще е висящо от тавана на 20-30 см. над аквариума.
Вариантите, над които размишлявам са три. Пури Т8, пури Т5 или метал-халогени. Първото ми притеснение е не дали осветлението ще бъде достатъчно, а да не е прекалено. Все пак говорим за цихлидарник с минимално или почти никакво озеленяване.
Второ нямам идея при каква светлина (като цвят, температура и тн.) цихлидите ще се чувстват и изглеждат най-добре.
Също така, това ще ми е в хола и дизайна също ме вълнува. За сега съм си харесал вариант с три единични теле, евентуално с метал-халоген. Нещо подобно:

Има ли идея някой има ли подобни тела с метал-халоген у нас. Нещо хубаво, не като за склад. И ако мислите, че 250-ватовите, за които се говори са прекалено силни за цихлидарник има ли по-слаби и кво мислите за идеята като цяло. Отворен съм за всякакви предложения. :)

Boby_

Мога да ти кажа едно-две неща, които знам по темата.
Много зависи от това какви точно танганийци си решил да гледаш. Трофеусите например живеят на сравнително плитки места в езерото и нямат нищо против яркото осветление - то нито ги плаши, нито ги стресира. Има обаче далеч по-стеснителни видове, за които то не е желателно.
Не мога да говоря за цветна температура, но като цяло танганийци, както и малавийци, почти напълно губят ярките си цветове на бяла луминисцентна светлина и изглеждат супер ярки и наситени на Grolux. Тук пак зависи от видовете - някои видове изглеждат супер на пряка слънчева светлина, други не.
Не знам дали ти помагам с нещо, но общо взето това мога да кажа. За повече - спецовете по растения и инженерите да се намесят.
:wink:

Raven

слагай МН-то ,изобщо не се замисляй.

не става въпрос за растения- просто за този обем това ще ти е най икономично.
такива подобни тела имаше в магазина на Ботев,ще ти го обясня допълнително ако искаш.
декоративни са - не като промишлените.
само че сложи 3х150 вата.
това ще е предостатъчно.
спектъра е 5200К - това е отличен спектър и за риби и горе долу за растения.
но за риби ще те устрои.
така или иначе по студени лампи за МН няма.

ако осветиш такъв аквариум със луминисцентни лампи,просто ще се увъртиш в кабели,дросели и тн.а и няма в момента хубави надвесни тела за луминисцентни лампи за открити аквариуми.или по точно няма никакви такива тела- трябва тепърва да поръчваш самото тяло да ти правят,после да го обурудваш със сичките му кабеляци и  патрони.
МН-то е много по просто и за монтаж ,а и е по ефтино като себестойност на телата и като КПД е по изгодно.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

etg

Nikolav, забрави за тия "фарове" по 250W и един ти е много. Мисля че има халогени по 75В, 3х 75= 225В, и ако ги дигнеш малко по-високо, чиста работа.
За трофеусите незнам, но ако имаш фронтоза няма да и видиш очичките, а когато излиза да яде ще е толкова обезцветена , че ще се чудиш защо си дал толкова пари за тази "грозна" риба.
За спектъра Боби е прав Гро лукса прави рибите с по-топли цветове, на студена бяла светлина, особено с бял грунд избледняват.

Аз също обмислях да правя за аквариума ми вкъщи висящо тяло , но ако има халогени с хубави тела до 40В, така че май ще съм с капак.

Скоро ще пусна снимки да видите какво сътворих ей с тия две ръце- :bravo

Raven

има и по малки МН като ватове.
дори са още по хубави като дизайн- има 90 и 70 вата.

etg

Raven

нещо ми се върти като спомен за 45 ватови,но не съм много сигурен.
не съм гледал малките прожектори.

NikolaV

Благодаря за бързите отговори :-)
Първо за въпроса за рибите. Фронтози няма да са. За сега трофеусите са май единствения сигурен участник. Там ще са другите въпроси в друга тема ;-)
Мариане, на Ботев Магазини колкото щеш. Да не говориш за един ъглов накъде на Ботев и Кирил и Методии примерно...?
Да видим кога ще имам време да се разходя в тая посока.
Ако имате съмнения, че 150в ще са много силни, директно да гледам за по-малки?

Raven

да,този е магазина.май малко след Кирил и Методий се падаше- от дясно ако Сливница ти е зад гърбът.

etg

Никола имай предвид , че това осветление е подходящо за открит аквариум, който в твоя случай не е такъв. Голяма част от светлината ще се отразява от капака и ще ти блести в очите. :biggrin

NikolaV

Цитат на: etgНикола имай предвид , че това осветление е подходящо за открит аквариум, коетов твоя случай не е така. Голяма част от светлината ще се отразява от капака и ще ти блести в очите. :biggrin
Два пръста прах отгоре ще решът проблема :-)
Иначе не бях мислил по въпроса...

Similar topics (5)

1062

Отговори: 1522
Прегледи: 692821

7401

Отговори: 0
Прегледи: 21909

49091

Отговори: 2
Прегледи: 25069

19788