• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Жега и цихлиди?

Започната от ryca_pryca, 15.06.2010 22:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ryca_pryca

Колеги, помагайте! Какво мога да направя за животинчетата - живеят понастоящем на 29.5 градуса при изключен нагревател и 500 л обем :( Как си охлаждате рибоците?

MeTogu

Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

vasso

Колега, има доста писано във форума, прочети-изписани са страници. По принцип с вентилаторчета или климатик е най-добре. :-)

adam

Цитат на: ryca_pryca - 15.06.2010 22:37
Колеги, помагайте! Какво мога да направя за животинчетата - живеят понастоящем на 29.5 градуса при изключен нагревател и 500 л обем :( Как си охлаждате рибоците?

Здравей колежке!
Мисля, че ти отглеждаше астронотуси (както и аз). По принцип повечето американски цихлиди нямат проблеми с диапазона от 28-31 градуса, така че няма място за притеснение. Но ако държиш температурата на водата да е малко по-ниска можеш да направиш следните неща- през деня да не пускаш осветлението на аквариума или да вградиш на капака на аквариума няколко вентилаторчета взети от стари компютри. Има публкация във форума.

BOJO

Привет , не се притеснявай за рибоците при вода 30 градуса. Нищо им няма. Само трябва да обърнеш внимание на аерацията а именно насищане на водата с кислород. Зависимостта на разтворимост на кислорода в вода е обратно пропорционална на температурата. Т.е колкото по топла водата, толкова по трудно се разтваря кислород в нея. Трябва здраво се върти повърхността на водата. Друго решение е аераторна помпичка. Пускаш я да духа въздух на максимум на твойте 500 л. Глава не ти препоръчвам.
...
Отвори малко повече капаците на аквариума . Малко ще свали температурата.
Другите варианти Адам ти ги е казал.

ryca_pryca

Много благодаря! Чудно, че и аз се сетих първо за климатик, но предвид, че такъв нямам, реших да попитам за други идеи ;)
Сега падна до 28, което не ме притеснява, но преди се опасявах да не мине 30те градуса. Да, астронотуси са, знам, че виреят 22-31 градуса, но се презапасявах с идеи в случай на по-високи температури.
Това с вентилаторчетата от компютър ще го потърся - звучи добре :) А лампите им ги пускам вече привечер, за по-кратко, да не греят.

DieWaffen-SS

Привет на всички! чисто нов съм в форума,щях да попитам но видях че има такава тема за охлаждането. та по въпроса: вярно ли е че по голям вентилатор,насочен срещу аквариума помага за охлаждането му?
мене малко ме съмнява........

NO CARRIER

Вентилаторът трябва да духа към повърхността на водата, не към стъклото.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

6010

Отговори: 41
Прегледи: 73685

30693

Отговори: 11
Прегледи: 9857

4904

Отговори: 32
Прегледи: 21262

51381

Отговори: 6