• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Дали може да се ползват тези Корени (Клони) ?

Започната от Alek, 10.04.2010 09:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alek

Здравейте,

Събирам си нещата за един аквариум 100/50/50, бях си намерил Корени (Клони), които са изчистени и ги киснах 3-4 седмици.
Почнаха да потъват и реших след като  ми дойде аквариумът да ги извадя и докато чакам и събирам другите необходими неща като филтър, нагреватели, грунд и тн. да се направя тестови аранжировки.
Днес забелязвам, че по корените има нещо като мъх и незнам това дали няма да е проблем за бъдещия аквариум.
Качвам и снимка, ако ще помогне.....
Моля някой с по-голям опит да даде съвет какво да правя...  :duvar: :duvar:

nikolaytoshev

Alek

Вече има  ;-) , даже ако си копнеш линка и си зумнеш снимката се вижда мъха по средния клон....

Асен Евгениев

Корените са добри, въпросът е да ги аранжираш по интересен начин. По всички корени тръгва
мъх след престоя им във водата. Поне при мен е така и анциструсите и гибицепсите се кефят
яко, по цял ден си стържат.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Alek

А преди да ги сложа във водата да ги третирам ли с нещо за дезинфекция против този мухъл ?

houngan

Тези клони "пресни" ли сте ги взел или сухи? Защото аз съм имал неприятни моменти с "пресни" - демек отрязани наскоро такива.

Alek

Цитат на: houngan - 10.04.2010 10:01
Тези клони "пресни" ли сте ги взел или сухи? Защото аз съм имал неприятни моменти с "пресни" - демек отрязани наскоро такива.

Добър въпрос, но де да можех да отговоря на него ... Взех ги покрай град Троян един човечец продаваше по пътя всякакви такива дървета.
Заведе ме в един склад, където имаше много такива и аз си избрах...  дори не си помислих, че ще ми трябва да знам дали са "пресни" или не са .....  :duvar:

RIC

Цитат на: Alek - 10.04.2010 09:54
А преди да ги сложа във водата да ги третирам ли с нещо за дезинфекция против този мухъл ?
Не ти трябва никаква "ХИМИЯ" - изваряваш ги и си  *THUMBS UP*
Успех !!!

Alek

Цитат на: RIC - 10.04.2010 23:15
Не ти трябва никаква "ХИМИЯ" - изваряваш ги и си  *THUMBS UP*
Успех !!!
Мерси за съвета, но размера им е "приличен" и изваряване ... незнам как и къде да направя ...  *NO*

FHM

Цитат на: Alek - 10.04.2010 23:26
Мерси за съвета, но размера им е "приличен" и изваряване ... незнам как и къде да направя ...  *NO*
Във варел или казан за варене на компоти . Успех !  :-)

vasso

Аз правя една глупост. *CRAZY* Пълня ваната и там с бързовар. Ваната е чугунена обаче, не като някои нови боклуци и не знам, те може да се разтопят.

Alek

Цитат на: vasso - 11.04.2010 00:01
Аз правя една глупост. *CRAZY* Пълня ваната и там с бързовар. Ваната е чугунена обаче, не като някои нови боклуци и не знам, те може да се разтопят.
:-) Щом още не са те изселили от вас  ;-)

Проблемът е, че аз нямам вана ... дали ще стане да ги полея с вряла вода .. ?

Raven

Няма нужда от изваряване, това се прави с по малки корени и единственият ефект е че се накисват с вода и потъват по лесно.
Дезинфекция се прави с бледорозов разтвор на калиев перманганат за 30 минути и обилно изплакване след това.
Това е напълно достатъчно, преди тази процедура ги накисни с гореща вода  под душа да попият хубаво и ги изтъркай с твърда четка да падне всичко излишно.

Варенето на корени е доста излишна процедура, нито се дезинфекцират по добре, нито спират да оцветяват водата, само разправия е.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Alek

За изчистване са изчистени, остава само да ги покисна в разтвор с калиев перманганат и изплакна.  Мен ме притесняваше плесента, която  се вижда на снимките ...

Raven

Итъркай я хубаво с твърда пластмасова или телена четка и дезинфекцирай, това ще реши проблема.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

40851

Отговори: 12
Прегледи: 12829

9785

Отговори: 7
Прегледи: 6829

3743

Отговори: 5
Прегледи: 6074

2521

Отговори: 11