• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Проблем с торене

Започната от ivan_251, 03.03.2010 23:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivan_251

бяха минали месец и половина от старта на моят аквариум и торих с Флорената.Добър препарат е,но два дена по-късно ми изгоря осветлението.В резултат аквариума остана 5 дена без светлина,наторен.След 5 дена без светлина и со2 настана страшна борба с водорасли от които още не мога да се отърва,един месец по-късно.Искам да се оплача че водата в аквариума ми е адски алкална(8.0-8,5,което не позволява да  расте почти всичко.Не знам хора помощ!!!Опитвам се да го намаля,но има процес на неутрализация, изсипах лимонтозо  и SERA PH - в аквариума плавно го свалих на няколко пъти на 7, и един ден по-късно се връща на 8.5 и то и може и да е повече,защото скалата не може да отчита.Проверих и с други тестове пак е така.Моля ви кажете ми шибаните водорасли ли правят водата адски алкална,скалариите са неспокойни и кабомбата и ехинодорусите страдат.

Растения:кабомба каролина,егерия денса,ехинодорус озирис,ехидорус амазонска стрела,спирална валиснерия,криптокрине
риби:6 черни фантома,4 малки скаларии,2 серпи,5 коридораса,2 анциструса
филтрация:Resun не помня с топчета бактерии и е 700 литра на час,добре ми върши работа
нагревател:100 w aquael comfortzone
литраж - 130 литра.

dafil

Трябвало е като са изгорели лампите да направиш една стабилна 50%-ова смяна водата.И сега можеш да го направиш.После през 3 дни ,по 30%.
Не споменаваш   с какво си светил.Малко си избързал с торенето според мен.

iek

Чудно как си постигнал тази алкалност със Софийската вода, възможно е да се е получило от неподходящи камъни и грунд!?

Raven

Единствената причина за която се сещам за тази алкална вода е от грунта или от камъните- имаш някъде мрамор, мозайка или нещо подобно което ти увеличава алкалността.

Мерил ли си карбонатната твърдост?

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

NO CARRIER

Аз залагам на високо съдържание на амоняк. Я кажи колко често сменяш вода?

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

discus

Цитат на: NO CARRIER - 04.03.2010 09:40
Аз залагам на високо съдържание на амоняк. Я кажи колко често сменяш вода?

Животните щяха да са измрели ако си прав Коко. И аз бих търсил причина в грунд,камъни,декорации и евентуално филтърни пълнежи.

ivan_251

Няма мозайка,грунда е добре.Все пак два месеца не ми създаде проблем с ph-to,беше си 6.5-7,леко киселко перфе за да върви кабомбата.

Освитлине - четири пури Т8-60 см 18 вата GRO-LUX,20 W RESUN X2 с подобен на гро-лукса спестър и една AQUASTAR.Водораслите са тънки зелени нишки,закрепени за растеният,не е брада.Твърдоста на водата е видимо малка,разбирам по това,че за два -три месеца не са се образували калциеви отлагания ,по ръбо но водната повърхност и там където е струята на филтъра.Водата ми е мека.

От чешмата тече неутрално ph.

Ама аквата вървеше перфектно,докато в един момент не стана ебавката с осветлението.Направих масивна смяна на водта 50- %,миналата събота,иначе сменям по 35 (1/3) процента на шест дена.

NO CARRIER

Пеха 8-8,5 не е толкова фатално за рибите. Само не помня при гниенето какво се отделяше.  :-[

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ivan_251

То смъртоностно не е,но някой от растенията страдат.Да добавя ли торф?Имам един пакет.Мисля,че ще направи водата леко кисела.

dandy

Май по-добре да си намериш РО-вода за начало. Моята в Русе от В/вино/иК/кебабчета/ тече приблизително РН=7,4 - 7,5//Кн=12-13 и акомулаторана кисилина :-D да сложа пак ще се вдигне след време. Чрез съвета на Иек за РО -вода, успешно я свалих на 6,8. Щом чрез препарати се получава спад за 1-н ден и пак имаш скок, според мен имаш нещо в грунда което може да се е отключило при аварията със светлината. Обаче какво може да е при положение, че имаш малка твърдост?  Пълнежа на филтъра сменя ли го?

dafil

Разбра ли от какво се вдига пх-то?
Най-добре направи опит -щом си сигурен,че от чешмата е неутрална,пробвай с чаша вода и една шепа от твоя грунд дали ще стане алкална.После така и с камъка,но в по-голям съд де :-D
Поне да си сигурен!

ivan_251

Пичове от стартирането меря PH-to и винаги е било 6.5-7.За два месеца не е пускано нищо ново,като декорация.Ако беше от нея щеше да съм измрънкал тука първият месец,обаче аквариумът имаше чудесен старт,дори го почиствах от растения.Нямаше и следа от водорасли.А в момента този "мъх" по растенията пречи.Много ми е странно,че и по егерията има.Това пастение е толкова кораво и толкова фитонцидно,че направо съм уплашен от факта.Положението е сепиозно щом и тва растение е заразено.

Знам добре,че флоренката е силна и сложих доза за 60 литра според опътването,но това,че остана веднага след тва без осветление беше пагубно+това зимата имам пряка слънчева и тя си каза думата обикновенно не създава проблеми,просто защото акварумът е бърз,но теци 5 дена без светлина бяха уникат.

NikolaV

Цитат на: dafil - 04.03.2010 23:27
Разбра ли от какво се вдига пх-то?
Най-добре направи опит -щом си сигурен,че от чешмата е неутрална,пробвай с чаша вода и една шепа от твоя грунд дали ще стане алкална.После така и с камъка,но в по-голям съд де :-D
Поне да си сигурен!

И нищо няма да стане. Ако ще чист варовик да са му и грунда и камъка.

ivan_251

Грунда е от магазин,камъка е вулканичен и объл.

dafil

Цитат на: NikolaV - 04.03.2010 23:36
И нищо няма да стане. Ако ще чист варовик да са му и грунда и камъка.
ако му се повиши карбонатната значи,че водата много по-лесно ще му става алкална.или аз  бъркам?
Цитат на: ivan_251 - 04.03.2010 23:39
Грунда е от магазин
и това те успокоява???

Similar topics (5)

18903

Отговори: 4
Прегледи: 9929

51826

Отговори: 22
Прегледи: 27641

38405

Започната от maik