• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Нов Нано Аквариум- Евтино и лесно

Започната от lubata, 31.12.2009 03:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

lubata

Понеже съм фен на нано аквариумите реших да покажа как направих един такъв  :-)

Размери : 22д/15ш/12в (см) - обем 4 литра
Осветление : 1х 20 вата енергоспестяваща лампа -тяло - настолна лампа , рефлектор- фолио (самоделка)
Субстрат : Речен пясък - преситен ( но за съжаление доста едро  :-( , нямах по ситно сито )
СО2 : самоделна - мая и захар
Филтризация : Не
Рибки : Не ( в момента нямам и скариди)
Растения : Явански мъх и Глососигма
Тор : Сера Флорнете А (таблетки) и Сера Флорена течен

В дъното няма подсилващи субстрати (неможах да открия  :-( ) но грунда е речен както казах и е само мит , следователно са останали някакви бактерии (дано) :-D. От течните торове добавям само микроелементите, а от сборния ми аквариум ( населен с доста риби) макроелементите - като пресипвам около 15-20% вода през 3 дни. Също така съм сложил малко вода от саксииката с цветята с цел внасяне на бактерии. Реактора за СО2 е самоделен ( от кутиика за лента от фотоапарат ..) но много ефективен , още на следващия ден растенията започнаха да кипят  *YAHOO*. Аквариума ми е на бюрото пред мене за да мога да наблюдавам развитието на растенията, тъй като не използвам никакви тестове , а торенето в такива малки количества вода може да е много опасно . Често сменям водата с цел избягване на насищане на много химични елементи , който могат да навредят на растенията. В момента те растат добре , няма водорасли (да чукна на дърво) при положение че светлината е около 5 вата на литър , а и през деня е изложен на дневна светлина до прозореца, което ме навежда на мисълта ,че в аквариума има всички нужни елементи за развитието им.Ще видим колко ще издържат  :-) . Така , но да не се отплесвам много в приказки ами да ви покажа снимките  8-)

1 Ето тава е наното , на заден фон се вижда и самоделната лампа , изглеждаща доста смешно  :-D (кофти ,че ъглите са замърсени но не успях да почистя целия силикон - аквариумчето е стояло на тавана около 2 години  :-( )

Разпределих грунда неравномерно , като в задния ляв ъгъл направих нещо като хълм с цел създаване на переспектива ( поради едрия грунд предните неравности слегнаха  :-( )

Засаждането на глососигмата беше много трудна работа заради този едар грунд ( от зад се мъдри една криптокорина , която замених с яванския мъх)

Изглед от "птичи поглед"  *JOKINGLY*

Вече напълнен. (нямаше как да снимам докато о пълнех)

Фона поставих на дестина см. зад задното стъкло с цел скриване на края на аквариума и илюзия за безкраиност . Фона ( бял лист хартия залепене върху картон) е леко прегънат по средата. Така тъмната част е от долу и постепенно изсветлява

ето и "Системата за СО2 "  *JOKINGLY*

подготовка за снимка ( Всички снимки са правени с телефон 3,2 mpx , сони ериксон да съм точен.Фокуса също.

Фронталната снимка малко ми куца , но съм нов , и с оскъдна техника  :-[

Ето започна кипенето  *YAHOO*

Ето това е на кратко. Надявам се съм ви бил полезен.

П.П. Не съм от напредналите акваристи , така че може да имам доста грешки и неизправности.  :-[
Приемам всякакви съвети , критики и препоръки. Благодаря за вниманието  *THUMBS UP*

Наното ми - 4 литра :)

iliankuto

Аквариумчето е наистина прекрасно! Наживо е  уникално..направено с толкова труд и желаниее  *thanks.. само чакам да видя какви животинки ще има в него ..  Гордея се с теб беб   *IN LOVE* *KISSING* *OK*

discus

Браво за аквариумчето, само една забележка грунда е много едър за това аквариумче. Личното ми мнение е че трябва за този обем да се ползва не по едър от 2мм размер на зърното. Чакаме развитието. *DRINK*

dark_messiah1

супер е пусни и некоя скарида вътре  *DRINK*

santah

Браво Lubata!Още от първия ти аквариум забелязах,че ги умееш нещата!
Хайде сега слагай по-ситен грунд и се готви за конкурса на пролет...Имаш моя глас! *THUMBS UP*

ssg

Поздравления за старанието,много добре е станало *THUMBS UP*

Асен Евгениев

И това само в 4 литра! Браво!  *THUMBS UP* *YAHOO*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

miTko

Много добре, така се прави!  ;-) Важно е да не се откажеш, ако нещо не потръгне. Вярно, пясъка е едър за такъв съд, следващият път ползвай парче мрежа за комари да пресееш ситна фракция до 1мм. За такъв обем трябва да е толкова. Можеш да потърсиш и по-добри камъни с развит микрорелеф.
Предполагам, че ще ти е от полза да прочетеш това:

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,14935.0.html

и това:

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,15084.0.html

Успех!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

5154

Отговори: 56
Прегледи: 85718

13724

Отговори: 2