• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Многослоен субстрат за растителен (и не само) аквариум.

Започната от Predator, 20.12.2009 17:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

stanilabg

Днес бях "на пазар". :-)
Купих си ето тези камъни.

Наименованието им е Dragon Eyes. Не намерих информация за тях. Има само по сайтовете за продажба на камъни - тук и тук. Произходът им е от Турция. При тестване с оцет не "кипят". Камъка изглежда като втвърдена глина или като втвърден карамел (вижда се от горната страна на първата снимка). На места, където е отчупен, е гладък като стъкло. Лесно се чупи.
Какво мислите? :-)

П.П. Май оспамихме темата на колегата - нека администраторите преместят последните коментари в подходяща тема.
: 03.09.2011г 15:03ч
Има още снимки, но не мога да ги кача наведнъж.

Даже на единия има фосили. :-)

sunyyy

stanilabg

Цитат на: sunyyy - 03.09.2011 17:46
Откъде се сдоби а тези камъни ?

От "магазина".
Виж къде се намирам. ;-)

sunyyy

paolo6481

Чудесни камъни колега!Страхотно може да стане с тях.За мен са по-скоро някакъв вид кремък.Тук не съм видял до сега да се продава някъде.Виждал съм го само в някои аквариуми в техния форум.Само дето те го наричат-железен камък.Пусни снимки след като го потопиш!

djibarov

Колеги, знаете ли къде във Варна може да се намери лава? Тук видях снимки, ама май са от Кошице?

ivaka87

Добър вечер.Изчетох статията с огромен интерес,понеже аз мисля скоро да поръчам 300 литров аквариум,който да е растителен.Знаете как стои въпроса със субстратите,а този вариант е доста добър.Имам едно питане-акадамата,и тора от червен калифорнийски червей,в какво количество трябва да бъдат?Аквата ще бъде с 4х54в. и с ЦО2,както и с доста растения?А също някой колега знае ли,къде от София може да се купи акадама?Благодаря предварително.

terier4o

Тая акадама ... не е ли доста скъпа ? Вместо нея ....бих сложил аквасойл аз ........ , ама ..... то .. нещата са малко по-комплексни . Ако прекъснеш някъде взаимовръзката СО2 торене осветление ...... ще стане много грозно .  Сигурен съм , че ще се намери някой дето да оспорва моето мнение , но аз мисля , че за такива ентусиазци  като нас е най-добре ( лесно и безопасно ) да започнат с чисто дъно без никакви примеси , че иначе всяка грешка може да доведе до грозни последици .  Ако все пак настояваш да провериш как действа подхранения грунд .... направи си едно малко аквариумче ..... и проследи как ще се развиват нещата . От мен един чисто колегияен съвет- ако можеш при стартирането използвай максимално повече растения ..... под повече разбери ..... дъното да ти е покрито с растения и да трябва само да се сгъстят малко и скейпа да ти е почти завършен . Така старта минава много по-лесно .... грешките които можеш да направиш са в много по голям диапазон .......и изобщо целия панаир покрай аквариума минава по-леко  *DRINK*

ivaka87

Благодаря за съветите.При всички положения ще има адски много растения в самото начало.Пробвал съм с "обогатен" грунд преди време и имаше доста добър ефект.АДА-субстрата е хубав,но ще ми излезе бая пари.За този 300 литров аквариум,бая субстрат ще ми трябва,затова ми се иска да пробвам с "домашно"приготвения субстрат.С интерес наблюдавам твоята тема-под грунда има ли хранителна подложка,или е чист?

terier4o

В това отношение .... мен ме е страх да слагам още неща под грунда  :-[ . И преди и сега дъното ми е чист пясък . :-) . Гледах сега цените на Акакдама - 18 кг мисля , че беше опаковката -около 70 лв излиза .... и фракцията не е много подходяща според мен дават го 4-8 мм фракция ( според мен е едра ) . Пак ти казвам ... ако си се престрашил и ти е омръзнало да си аматьор ентусиаст  ...... събери малко повечко пари затвори очи и се мятай на аквасойла ..... така или иначе можеш да сложиш няколко сантиметра пясък под купешкия грунд . Прав си че пратите са много ...... но си заслужава да пробваш . Аз още не мога да се доверя достатъчно на себе си и да се пробвам  *NO*.... иначе из нета има доста теми от чужбинско за използване на акадама , питай чичо Гугъл на ''по хамерикански '' и ще ти изкара доста инфо .

ivaka87

Парите за Аквасойл ще ги прежаля,обаче аз мислех,че ако е варианта АДА към него да добавя и Power Sand.Другото,което ми се върти из главата е да заменя Power Sand-а с Фондовиво примерно.Реално погледнато те си приличат(дано не ме утрепят,за това  :-D).Не знам и колко Аквасойл ще ми трябва за този аквариум.Аз не виждам защо се притесняваш,при условие,че аквариумите ти се развиват доста добре.

terier4o

''дет' са вика '' аз съм селско момче  и само пясък си използвам :) , и не мога да ти дам обосновано мнение за това как ще е най-удачно да ги комбинираш . Във форума има няколко души дето са използвали аквасойл  и могат да ти кажат за какво става въпрос ..... .
Мен основно ме спират парите които трябва да дам .... някак си 150- 200 лв за грунд ми се струват ... много за грунд , но болеста се развива агресивно и прогресивно  :-D  , скоро може и да се прежаля .

Надявам се някой от колегите да ти даде съвет как ше е най-добре да ги комбинираш .... колко горе долу би ти трябвало ..... с какво да внимаваш в началото ...  , а иначе може да питаш и дистрибуторите на АДА ... от банерчето горе  ..... те би трябвало най-точно и правилно да ти кажат за какво иде реч  *privet*

zariio

300л е страшно голям аквариум като за начало на сериозен растителен.Ако ще го правиш с аквасойл наистина нещата са навързани.Някакси ще е тъпо да сложиш аквасойл и после да ти се досвидят пари за растения в началото или пък да ти се види скъп някой тор и да си кажеш че може и без него.Като цяло си е доста пари и ти сам трябва да си решиш дали ти се дават.Само да знаеш че с пръдня боя не става дето се вика.За количеството да не кажа голяма дума ама 4 торби по 9л ми се видят на ръба да не стигнат.Трябва си и добро осветление и со2 и най вече яко четене и желание.И забрави за икономисване на пари :-)Слагай само аквасойл и нищо друго.

ivaka87

Четенето и огромното желание не ми липсват.Да,за такъв аквариум не може да жалиш пари,съгласен съм.Осветлението и ЦО2-то ще присъстват обезателно,иначе се губи ефекта.Парите за субстрата не липсват-както ти сам каза,важното е аз да се реша.Колеги,благодаря за съветите,тия дни ще се поръчва аквата и останалото към нея.Колега Zariio,не съм забравил и за твоята оферта,скоро ще има отговор на л.с.Колеги,аз изчезвам,желая ви лека вечер.Дано колегата Predator не се разсърди,че му оспамихме темата.Лека вечер.

dafil

Не се притеснявай излишно.Каквото и да сложиш power sand или тор от ЧКЧ,гледай да е под достатъчен слой от аквасоил или зеолит+ пясък,за да не изпуска във водата.Идеята е да го има,но да е достъпно само за растенията чрез корените.От там нататък чрез светлина и ЦО2 ТИ ще диктуваш на растенията по колко да консумират от тази хранителна подложка ;-)
...не си ли виждал аквариуми на Амано с криптокорини и микрозориуми.Пак си имат пауър санд и аквасоил,но са с ПЛ-лампи вместо с МХ :-)

Similar topics (5)

20283

Отговори: 11
Прегледи: 91897

1714

Отговори: 0
Прегледи: 19054

357

Отговори: 0
Прегледи: 28255