• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Хайвер астронотуси

Започната от ryca_pryca, 30.11.2009 00:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ryca_pryca

Здравейте,
Ново 20 - сега видях, че два от астронотусите ми (500 л аквариум с 3 астронотуса, 2 ягуара - мъжки и женски, един анциструс, една риба нож и едно соме) са оформили двойка и са снесли. Какво да ги правя? Да ги изолирам ли? И ако да, как?

vasso

Здравей! До колкото знам астронотусите се грижат за малките си , така че може да ги оставиш при хайвера. Останалите обитатели може да са проблем обаче. В магазините съм виждал ,че двойката астронотуси е отстранена в малък аквариум-120 литра. Ако нямаш такъв може да измислиш някаква преграда в този. Не съм сигурен,че ще оцелее хайвера ако го преместиш само него-нека някой с опит в развъждането да каже.Успех! :-)

raiko

Единствения шанс да имаш поколение в този случай е ако отделиш (ако е възможно) хайвера в по-малък люпилен аквариум.Водата в люпилния аквариум трябва да е с подходящи параметри- мека и да добавиш препарат с антигъбично действие-метиленово синьо, трипафлавин и т.н.

ryca_pryca

Много благодаря за отговорите! Ще ги имам предвид следващия път, защото сутринта нямаше и помен от хайвера. Нито едно яйчице :(
Иначе имам втори аквариум, но е съвсем малък - 10ина литра. Мога ли да го ползвам него като люпилня? И с какво да го оборудвам, ако да? Трябва ли му кислород, нагревател и т.н.?

elblanko

Цитат на: raiko - 30.11.2009 02:08
Единствения шанс да имаш поколение в този случай е ако отделиш (ако е възможно) хайвера в по-малък люпилен аквариум.Водата в люпилния аквариум трябва да е с подходящи параметри- мека и да добавиш препарат с антигъбично действие-метиленово синьо, трипафлавин и т.н.
Защо да не могат да се развъдят в общия? *dontknow*
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров

sliven

Аз пък не вярвам Астронотусите"да са снесли", понеже съм скептик.Хайвер "от всякъде може да долети" Да сте чували някой в БГ, да е успял!?Аз не съм.    1,2,а пък 3 и4-то.  ]:->
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

elblanko

Какво не си виждал, астронотус да хвърля хайвер ли?
                                                                                                                                Антон Светозаров

ryca_pryca

Ами почти съм сигурна, че бяха те, макар че и аз имах по-големи подозрения да са ягуарите. Но астронотусите бяха заврели двата ягуара (много агресивни) чак в другия край на аквариума и не им даваха да припарят до хайвера.

sliven

Следващият път,остави дежурно осветление.(допълнително слабо=15-20ват. или притъмни стандартното)Има ефект от нощно(слабо)осветление,при размножаващи се риби.Приготви си и преградно стъкло с размери( подобни-1см.), на страничните стъкла.Също и лепки за шлаух-8бр. за  прикрепянето му.
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

elblanko

Цитат на: ryca_pryca - 30.11.2009 16:20
Ами почти съм сигурна, че бяха те, макар че и аз имах по-големи подозрения да са ягуарите. Но астронотусите бяха заврели двата ягуара (много агресивни) чак в другия край на аквариума и не им даваха да припарят до хайвера.
Хайвера си е на асронотусите сто процента, ако беше на други риби щяха да го изядат веднага. а и доколкото знам ягуарите ти хвърляха хайвер скоро, съответно няма как да са те.
                                                                                                                                Антон Светозаров

sliven

Много залагаш,Елбланко!Да не се окаже....?Ще чакаме,повторението.  ]:->

elblanko

Цитат на: sliven - 30.11.2009 20:16
Много залагаш,Елбланко!Да не се окаже....?Ще чакаме,повторението.  ]:->
Чесно казано не те разбирам. Защо си мислиш че астронотусите не могат да се размножават??? Толко много хора са ги развъждали вече, а ти си скептик.
                                                                                                                                Антон Светозаров

vasso

Разбира се ,че могат. Проучи хубаво ,направи всичко както трябва и ще си ги размножиш. :-)

raiko

Хайвера явно е от астронотусите и по принцип не е трудно да се размножат.

Цитат на: elblanko - 30.11.2009 13:27
Защо да не могат да се развъдят в общия? *dontknow*
Освен астронотусите в общия аквариум има анциструс, риба нож и още някакъв друг сом- това са нощно активни риби и астронотусите не могат да опазят хайвера си от тях през ноща, както явно и се е получило.

elblanko

Цитат на: raiko - 30.11.2009 20:43
Хайвера явно е от астронотусите и по принцип не е трудно да се размножат.
Освен астронотусите в общия аквариум има анциструс, риба нож и още някакъв друг сом- това са нощно активни риби и астронотусите не могат да опазят хайвера си от тях през ноща, както явно и се е получило.
По принцип е възможно някоя от нощните риби да го хапне, но тук на помощ може да дойде едно леко нощно осветление, за което спомена Сливен. Моето лично мнение е че астронотусите сами са го изяли, това се случва често при младите риби. Трябва само да се  сложи нещо като саксия, те ще хвърлят в нея и ще спят на входа, така нищо живо няма да припари до хайвера. *THUMBS UP*
                                                                                                                                Антон Светозаров

Similar topics (5)

28999

Отговори: 2
Прегледи: 5333

49494

Отговори: 4
Прегледи: 7785

8835

Отговори: 7
Прегледи: 8619

46215

Отговори: 0