• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Изгоря ми баласта на вито

Започната от bobifoto, 28.10.2009 21:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

bobifoto

Колеги направих голямата глупост да си купя два баласта на вито, след 5 дена единия изгоря :-( сега чакам да видя колко ще издържи и другия.
Ще съм благодарен ако ми кажете какво готово осветление да си купя на което само да сложа пура и да не се занимава защото хич ме няма в тази област.
Имам две пури по 18вата и искам да сложа още две.

barabata

Чак пък глупост да си направил ... не мисля така.
Аз съм си взел вече към 10 баласта на Вито и за сега само един се предаде след няколко месеца работа и доколкото видях набързо е изгоряло бушончето на входа - 1 Ампер е. Не съм тествал още дали е само бушончето или някой елемент е сдал багажа при което е протекъл по-висок ток - съответно бушона е прекъснал за да предпази веригата от по-големи поражения.

Всички готови решения съдържат в себе си електроника която е дори олекотен вариант на електрониката на баласт Вито - говоря за китайските, други не съм виждал.
Качествените баласти почват от 25-30 лева нагоре и вътре като ел. схема са същите само дето имат и интегрална схемичка която е защитата - следи параметрите и ако нещо не е както трябва спира схемата предпазвайки пурата или самата схема от изгаряне. Също така елементите са по-качествени и параметрите им са подбрани със запас.

На големия ми аквариум светят си пури една до друга с баласт на Osram QTP8 1x36  и Vito 1х36 и разлика в светлината не виждам, но пък разликата в цената на баластите е сериозна и е по-голяма отколкото себестойността на една пура.

Както и да го смятам една пура акварел е 16 лева + баласт вито за 6 лева е 22 лева - това е евтиния вариант. Скъпия вариант е баласт за 33 лева и пура за 16 лева - 49 лева ...
По принцип до сега не съм виждал баласт Вито да гори пура. При мен един път е ставало само и само баласта си отиде. Дори и да изгори пурата и си купя нов комплект пура и баласт ще съм дал 44 лева , а не 49 лева.  

Та както казах не мисля че си направил глупост.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

NO CARRIER

Боби, виж да не би лампата да е T5, а баластът за T8. Щракни му една снимчица.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

bobifoto

Всичко си е Т8, на пурата нищо и няма но на витото не му понася влагата.
Горните две лампи са направени много добре за това търся нещо такова да си купя.

ata_nas

Може да опиташ с МХЛ.

bobifoto

Тези Метал-халогенни лампи хич не са ми ясни, като гледам телата за тях заемат прекалено голямо място а аз нямам такова под капака.
Реших да сложа на работещото вито силикон за прозорци и така да изолирам влагата от платките. Мисля че стана херметически добре изолирани платки.

NO CARRIER

Изведи двата баласта извън тялото. Осигури отвори за охлаждане на лампите вътре.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

bluefire

a още по добре ако сложи по един вентилатор от двете страни  за да не се задържа влагата и да има по хубаво охлаждане и за баластите и за пурите  ;-)  ( и аз съм с вито 4х36 w и нямам проблеми )

Similar topics (1)

7934

Отговори: 8
Прегледи: 6908