• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Рифов vs растителен (high-tech) ( да не се чете от съпруги/-зи)

Започната от iek, 12.10.2009 15:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

iek

С тази тема се опитвам да отхвърля някои самозаблуди:

=-O

При рифовия има широки възможности за допълнително оскъпяване с прибавянето на СО2 и калций-реактор, озонатор, корали и др, при растителния-почти нулева..
Извод-вижда се, че разликата е двойна.
Колко би нараснала цената при по-голям аквариум:
-при растителния- не много( повече субстрат, растения, риби, камъни, по-скъпо оборудване)
-при рифовия-значително повече, поради цената на живите камъни и корали.

EDIT Със сигурност съм пропуснал разни неща, като таймери, евентуално лекарства  и др.

miTko

Браво за усилието Иво!
*thanks
Само да добавя -  при растителния ако не е Hi-tech има голям мегдан за намаляване на тази цифра, при рифовия далеч не толкова. Поне от това, което съм чел.
Разни мои АКВАРИУМИ 

torsade

Тука трябваше да има и сравнение с аквариум със златни рибки и пластмасови растения, без осветление и филтрация и без тестове. Иначе съпоставката е непълна.
Охлювът не ни е враг!

iek

miTko , при повече опит може да се спести единствено от тестовете, изчисленията съм ги правил по мои настоящи и бъдещи разходи, като някои от нещата са "направи/намери си сам", което в някои случаи дори е още по-скъпо в крайна сметка, осветителното тяло може да ви се струва скъпичко, но съм гледал да е естетично и ефикасно( ATI sunpower 4x24W ), а не само ефикасно. Субстрата е подобаващ (Aqua soil), торовете също са DIY, ако се направи втори, трети и т.н аквариум, естествено, че ще се намалят разходите.

filio

Алоу, не плашете хората с такива неща. Ще влезе някой, ще види, че 65л. аквариум излиза 1500лв. и ще се откаже вовеки от акваристиката. Да не говорим, че ще ни погнат данъчните с какви приходи подържаме по N аквариума. Има една тема на кой колко му струва аквариума, може да се направи по-представителна извадка.

Raven

Да, Митко е прав- при растителният може да се правят най различни компромиси, примерно СО2 система или поне реактор, тестовете също не са задължителни, растения и риби- също може да се правят компромиси.

Но при соленоводните няма много място за компромиси.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

denbosch

Цитатпри растителният може да се правят най различни компромиси

Не знам дали съм прав по принцип,но за себе си бих започнал с компромисите от тук:
14. осветление 640,00 лв ??? =-O

Raven

На мен ми излезе около 100 лв.
Три пури Т5 /965/ + ел. баластите.

Капакът е самоделка от ламинатни дъски.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

stenli

Цитат на: filio - 12.10.2009 16:36
Алоу, не плашете хората с такива неща. Ще влезе някой, ще види, че 65л. аквариум излиза 1500лв. и ще се откаже вовеки от акваристиката. Да не говорим, че ще ни погнат данъчните с какви приходи подържаме по N аквариума. Има една тема на кой колко му струва аквариума, може да се направи по-представителна извадка.

В заглавието е споменато "high-tech". Иначе основно от осветлението може да се играе с цената.

N.Nobs

Такаааа.Да видиме сега по кой точки не сме съгласни.

т.7 Ако помпата е Ехайм бива и тая цена, но има и много добри помпи Бою на цена от 30-на лева с дебит поне 2000 л/ч.Една такава върти вече 4 години при мен в солена вода.

т.11 Субстрат-напълно безмислено е да се купува жив пясък при положение че взимаш живи камъни и то за 65 л. аквариум

т.12 Камъни - 10 кг 340 лева.

т.15 Сол - с уточнението че става дума за количество което ще ползваш още 4.5 години.Иначе можеш да започнеш със 30 лв.

т.28 Корали - Ако са меки корали и полипи няма как да ги събереш в този обем.Ако са твърдички и съпи все ще ги набуташ.Мааалко трудно, но...

Та до тук минус 600лв.

Що се отнася до Калциевия реактор и СО2-то е напълно безмислено.В този аквариум не могат да се съберат толкова твърди корали който да изконсумират количеството калций който да не  можеш да възстановиш с подмяната на водата  ;-)
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

iek

Говорим за high-tech, иначе и аз мога да направя бърз растителен аквариум за 50лв:
Стъкла-от старата дограма- 0лв
силикон-4лв
стойка-ще използвам холната секция-0лв
лампа с пури-от магазин "всичко за дома" и следобедното слънце-20лв
пясък-от близкия строеж и ситото на мама-0лв
растения и риби-кой каквото подари-0лв
СО2-мая и захар, бутилка от кока-кола и шлаухче-2.50лв
филтър-15лв
тор-от цветарския магазин-3.50

Така станаха 45лв, дори ни останаха 5лв да почерпим :-D.

Имам и нано риф за 12лв, ако искате да ви кажа как се прави?

Nobs, камъните, когато ги купувах бяха 45лв, пясъка-не 110, а 70(сух), солта излиза по-евтино в по-големи разфасовки, помпите са 2 за дисплея и една за съмпа. Коралите (500лв) , ами това е е стартовото количество. Така, че от арагонита спестяваме 40лв, да не забравяме таймери, разклонители. Калциев реактор и другите не съм включил.

И като сте се заяли за това осветление, дайти линк към по-евтино, включващо пурите и доставката, само да не е някоя китайска измишльотина.

dok70

Луд умора няма...

300 оки миш-маш

bigbeer

Тишо си играе с ексела, проверява сметките ;)  *THUMBS UP*

Наистина добра работа Иво!  *privet* Аз мислех, че 700 лева ще ми стигнат за старт на 80 литра.. Сега вече май съм по-скоро доволен, че ми изпращя скоростната кутия на буса и не влязах без необходимите 'карти в тази игра', наречена рифова акваристика.

tishovsx

Чета аз, чета...
Тук съм, зависи какви растения се ползват. А ако си мисли някой, че ще отглежда добри растения без бутилка СО2 и ше кара на пръщина пак се е излъгал...

Една обикновена СО2 система тип самоделка излиза поне 250 лева, със всичките му манометри и клапани. И незнаеш кога ше ти гръмне задника.

На аквамедик комплекта е 500 лева, и има реактор, на снимката го няма..(голям праз)

На Сера е 380 лева

Растенията да не би да са без пари, е ако ги взимаш от Мариан, Драган и т.н. са за малко пари.
Ми канистър, като хората, е можеш и самоделен, ама рискуваш да ти се намокри задника някоя нощ..

Е за морски няма да слагаш живи камъни, и пясък...солиш водата и пускаш две немота и си пиеш бирата..

Казал съм го, зависи от гледната точка и двете системи са еднакво скъпи, да не кажа, че растителния идва малко по скъп...

В крайна сметка си купувам една златна риПка в кръгъл буркан и пак си пия бирата..

IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

panchopan

Баси! Как го сметна това осветление от 640лв за 65 литра ?
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

Similar topics (5)

25081

Отговори: 6
Прегледи: 6561

56060

Отговори: 8
Прегледи: 4923

4768

Започната от Gitsov

Отговори: 35
Прегледи: 17271

53558