• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Смяна на аквариум с по-голям

Започната от Alexfield, 06.10.2009 11:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alexfield

Здравейте колеги,
смятам да сменя един аквариум с друг по-голям. 50л (40л вода) с 100л (90л вода).
Разбира се, не искам да чакам 14 дни и смятам да прехвърля рибите веднага - като се сдобия с новия аквариум (след няколко дни).
Ето какво смятам да направя:
Изваждам рибите от стария аквариум.
Източвам водата в бутилки/туби - не я изхвърлям.
Сменям аквариумите 50л -> 100л. (Грунд няма)
Слагам старата вода от тубите в новия аквариум.
Доливам чешмяна вода. Евентуално мога да допълня и с аквариумна вода от 360 литровия аквариум.
Слагам вътрешния филтър от предишния аквариум (600 л/ч) - който си има бактерии за азотния цикъл.
Слагам рибите в новия аквариум.

Не смятам да слагам никаква допълнителна химия.
Пропускам ли нещо? Някакви допълнителни идеи и препоръки?
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

zambo

Защо няма да има грунд ?
Всичко и добре , но защо ще доливаш от чешмата , като имаш 360л. готова вода ?
Използвай за доливане вода от най-големия аквариум , а чешмяната сипи в него .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Alexfield

Грунд няма да има, защото и този аквариум е временен докато си направя още един голям. А за няколко месеца не си струва да редя дъно, пък и по-лесно се сифонира като е без грунд.
За водата - ясно. От големия ще долея. Това беше едно от колебанията ми и затова пуснах тема.
Като го съчетая със седмичната смяна на водата ще се получи нещо от сорта на:
40л старата вода + 30л от големия аквариум + 20л от чешмата
На големия така или иначе сменям по 60л/седмично.

Още един въпрос ми изникна:
Има ли смисъл да затисна някакво количество явански мъх с камъни? Не съм предвидил да слагам осветление - колкото си е светло в стаята - толкова.

Raven

Яванският мъх ще бута криво ляво и почти без светлина, само дети седи един такъв тънък и дрипав.
Но ще функционира без да умре макар и на бавни обороти- така че си заслужава да сложиш.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Alexfield

Има развитие по моя въпрос:
Сдобих се със 100 литровия аквариум (80х32х40), но противно на очакванията ми се оказа с "пълно оборудване"  *BRAVO*:
вътрешен филтър AQUAEL 450 l/h
грунд с размери 5-7 мм и височина 3 см
лум. лампа 8w T5 (30 см)

Наложи се да измия грунда - само го изплакнах добре - без никакви препарати. Знам че е по-добре да не се мие, но в случая нямаше как: не е била сменяна вода в продължение на 2 години.
35 литра останаха от стария аквариум, останалото го допълних с вода от големия аквариум - около 45 литра и долях 10 литра чешмяна вода.
Наложи се да измия основно и вътрешния филтър. Целият беше покрит със соли - предполагам при бавното изпаряване на водата.

В момента в аквариума въртят 2 вътрешни филтъра:
AQUAEL 450 l/h - който тепърва ще трябва да бъде заселен от нитрифициращи бактерии.
SUNSUN 600 l/h - изваден от работещ аквариум - има нитрифициращи бактерии.
Този SUNSUN е там временно - докато се завърти цикъла в другия филтър.
Колко време ще ми препоръчате да изчакам преди да го махна?

Обитателите в момента са: 2 Трофеус дюбоази и 8 хелера и няма тенденции да стават повече. Евентуално още 2-3 хелера, но все още са малки.

Осветлението с което се сдобих е повече от недостатъчно, но пак е по-добре от нищо. В момента като го пусна, свети повече в стаята и почти нищо в аквариума, та сигурно скоро ще му направя някой друг рефлектор, нещо подобно на това:
http://i26.tinypic.com/5tyiqv.jpg

Понеже има грунд започнах да се замислям все пак и за някакви растения. Уж да им е по-уютно на рибите  :-D В момента има една топка явански мъх. Мога да добавя още. Също така имам и дъбчета (в голямата локва), които се размножават редовно и мога да премествам по някоя друга издънка към 100-литровия.
Има ли смисъл да забождам издънки от дъбче при положение че в момента в грунда няма почти нищо освен 50-на мелании и светлината е 8w на приблизително 100 литра?

Raven

Рибите са много странна комбинация.

Без да имам понятия от цихлиди, но дори и аз знам че трофеусите са много специални и надали ще живеят добре с дъбчета, хелери и прочие...

Лампата  ти е крайно недостатъчна за каквото и да е освен за нощно осветление.

Работещият филтър нека поседи поне месец, за това време ще се установи цикъла.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Alexfield

Причината да все още да имам трофеуси е описана тук:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,19850.msg219249.html#msg219249
Затова ще правя цихлидарник, но това може да се случи най-рано на пролет. Иначе предвидените размери са 170х40-45х60.

Оказа се че 2 трофеуса в аквариум се чувстват самотно. Даниотата ги преместих в общия аквариум - за тяхна безопасност  :-D. Затова се наложи да им намеря нова компания. На хелерите и без това не държа, а и те са доста агресивни, т.е. с нрав близък до този на трофеусите и затова се спрях на тях. Този експеримент се оказа сполучлив. В момента в който пуснах хелерите там, трофеусите се оживиха и започнаха отново да плуват. Докато бяха сами се криеха депресирано зад филтъра.
От снощи са в 2 пъти по-голям аквариум има и грунд (не бях предвидил да има) и сега се чудя да забода някоя китка вътре, че в момента е като лунен пейзаж  :-D
Иначе за осветлението - да, за нищо не става. По-нататък ще направя нещо смислено. Хубавите работи бавно стават.
ЦитатРаботещият филтър нека поседи поне месец
Мерси, мислех че седмица-две ще е достатъчно.

Similar topics (5)

7886

Започната от desimil

Отговори: 57
Прегледи: 80577

4203

Отговори: 184
Прегледи: 213326

25789

Отговори: 90
Прегледи: 109606

19840