• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Как да си раздвижим водата с аераторче без балончета

Започната от Деян, 01.09.2009 16:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Деян

Правил съм го и действа. Хрумна ми преди седмица. Въпроса е че скаридките искат течение а балончетата ме дразнят.

Нужни материали:

Тръбичка, дължината зависи от височината на аквариума.
Аератор
Маркуч
Поялник
Вакуумна лепенка от нагревател или нещо подобно.

Ето и как става:

Взима се тръбичката. Аз използвах такава от помпа за течности които се продават в магазините по един лев. Разрязах я на две защото ми беше много дълга. 

(Използвам графики, защото не се сетих да снимам.)

След това долния край се скосява. (Някои от продаваните модели са със скосен долен край)

След това в горния край на тръбичката се изрязва дупка (за този момент аз използвах поялник, с който я прогорих). Тук е времето да поясня как се определя дължината на тъбата - Измервате височината на аквариума, долния край на тръбата (скосения) ще опира на дъното, а горния трябва да излиза около сантиметър и половина два над повърхността. Дупката се пробива в частта намираща се под водата.

Сега се пробива втора дупка, но тя трябва да е в основата на тръбата и да има диаметъра на маркуча пренасящ въздух от помпичката.

Поставяме вакуумната лепенка.

Системата вече е готова за употреба.

Така изглежда посравена в аквариума

Ако някой иска може да си запои една тръбичка на горната дупка и да си направи флейта.

sliven

А,моят въпрос е:Защо Скаридите обичат течението(нуждаят се)?Не е ли заради "балончетата",които те дразнят? :karamse:
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

kiril_m

От мен един въпрос по изпълнението. Защо не пъхнеш маркучето в тръбичката, да стига малко над скосяването и ще върши същата работа. Хем няма да се вижда и няма да има нужда от долната дупка.

bigbeer

А ако му нахлузиш и една подходяща гъбичка отдолна страна, направо си е станало филтър ;)  *THUMBS UP*

dok70

По-лесно е да бучнеш тръбата на готов дунапренов филтър.
Ефекта е същия.
*DRINK*
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

Деян

1.  Скаридите го обичат защото родината им са планинските потоци. (за черита говоря)
2. Не съм се сетил за варианта с пъхването на маркуча вътре, мерси Кириле, ще пробвам.  *DRINK*
3. И това може да се направи, по-красиво ще е обаче, да се вземе една тръба с малко-по голям диаметър, маркуча да се пъхне както обясни Кирил и вътре в нея, в долната й част да се напъха широкопорест дунапрен.  *DRINK* Хубаво ще е и изходното отверстие в този случай да е над повърхността, за да не може да засмуче вода оттам.
4. И това с бучването на готов филтър ще пробвам.  :-)

sliven

И от там се досещаме ,че тези потоци са наситени,най-вече със какво....?
: 01.09.2009г 20:08ч
п.п. И аз за "Черитата",пиша! O:-)
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

discus

По-мързеливите могат да отидат в магазин и да си купят сера л60 , за около 13 лева, естествено ще им трябва и компресор за въздух.

Деян

Цитат на: sliven - 01.09.2009 20:53
И от там се досещаме ,че тези потоци са наситени,най-вече със какво....?
: 01.09.2009г 20:08ч
п.п. И аз за "Черитата",пиша! O:-)

Наситени с кислород, но аз за друго говоря. Кислорода ще се насища във водата, дори да използваш само помпа, без аератор, защото раздвижваш горния воден слой.

zambo

А с това изобретение горния слой спира да се движи . Тогава за какво ви е ?
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

sliven

Анатоли,той слоя ще се движи,но насищането е умряла работа!Тоя номер,преди 25г.сме го правили,с бастунчета от "луна парка".Да го утрепя,този ,който е измислил-аераторчето,да го направи да не аерира.!? :-D

Деян

Цитат на: zambo - 01.09.2009 21:23
А с това изобретение горния слой спира да се движи . Тогава за какво ви е ?

След малко модификации. Горния слой се движи, защото повдигнах цялата система и сега дупката за отточване на водата е над повърхността. Освен че има по-осезаемо раздвижване издава един много успокояващ бълбукащ звук.  :-) 

barabata

Снимката от 13.декември 2007 година -

Аквариума ми отдавна си беше екипиран със самоделно филтърче като се почне от гъбата , тръбната система със "Т" образен фитинг който разделя балончетата нагоре и водата настрани.

Преди това пък с подобна тетка разделях водния поток в две посоки - едната към отделението с бебишоците и другата обратно в аквариума . Заради мрежата забелязах че няма добро течение и движение на водата в аквариума и затова трябваше да я прекарам над мрежата и да влиза от другата страна ...
Ако намеря снимка из архивите ще покажа ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Joro Vn

Кодовата дума, с която може да се търси повече инфо в нета, е ЕРЛИФТ. Този принцип преди 30-на години е бил водещ в аквариумната практика.  :-)

Деян

Става да се направи и "водопад" от пясък.

Similar topics (5)

19724

Отговори: 37
Прегледи: 22073

1710

Започната от patter

Отговори: 19
Прегледи: 10524

40895

Отговори: 8
Прегледи: 7695

28942