• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Нещо като мухал по перките и опашката на САЕ-то

Започната от su6tata, 05.10.2005 23:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

su6tata

Здравейте! Искам да попитам някой може ли да ми помогне да спася рибите си.Веднъж вече пуснах тема за разкъсаните опашки на животинките, а днес се сблъсквам с нещо ново- едно от САЕ-тата ми има странни неща по перките и опашката-прилича на памук или нещо подобно.Моля ви ако някой знае или поне подозира за какво става дума, ако може да ми препоръча някакво лекарство!!!Ще съм ви много благодарна!!!! :?

atos

КАКО шо имаш опишано, тоа личи на напад на фунги. Формалин(37%) е добар за тоа ама не смееш да го користиш у аквариум, ке го убие твојот филтер....

dave

Паразитна плесен. Сапролегния, ако не се лъжа.
Преди 15 год. я лекувахме с нистатин.
Не съм сигурен, но някое от багрилата май помагаше при локално прилагане - метиленово синьо или трипавлавин.

dave

Цитат на: atosКАКО шо имаш опишано, тоа личи на напад на фунги. Формалин(37%) е добар за тоа ама не смееш да го користиш у аквариум, ке го убие твојот филтер....

Може би не разбирам добре  отговора :?, но в 37% формалин нещо може да оцелее само със сух водолазен костюм rip  :D

atos

Hello даве, прв пат да не разберам нешто, како мислиш ....в 37% формалин нещо може да оцелее само със сух водолазен костюм...?

atos

Е даве, сепак мислам оти те разбрах :) , мислиш оти сум кажал дека треба да ги лечи во 37% формалин? Нормално дека не , туку се знае как се дозира нели? Зависи, дали ке праи појака концемтација и само ке ги бања или па ке оди на подолго и послаба концентрација.
Прав си за метилиенското плаво, побезбен е може да помогне против Сапролегниата или Ахилата, и да те исправа малку за тиа организми оти не са паразити ами безбојни примитивни растенија кои немат хлорофил  :wink:

Longanlon

Това наистина прилича на гъбична инфекция. Нистатинът помага притакива, но има и други лекарства ( а и нистатинът убива всякакви охлюви от раз :)). Формалинът също помага, но трябва много да се внимава с него, защото е силно отровен.

Такива инфекции обаче вече май ти казах защо се развиват - тия гъбички и спорите им ги има във всеки аквариум и във всяка водопроводна вода - просто здравите риби със силна имунна система не ги прихващат. Проявяват се тогава, когато организмът на рибката отслабне.

atos

Точно така Лонганлон, тиа се пренасат преку воздуха.

su6tata

Явно ще пробвам с нистатин, но можете ли да ми обясните точно как да проведа лечението - каква доза, колко често, само върху видимо засегнатите рибки или в целия аквариум? Благодаря за помощта!!!

atos

Јас не би пробувал со нистатин, посебно не во аквариума. Подобре оди со Метилн плаво, во посебна канта со вода од аквариума, метилен плаво е добро оти немозес да го предозирас и релативно е безопасен. Дозирас додека водата не биде лесно плава , като во океаните . Три дена по 15-30 минути бањање

Longanlon

превод  :D

метиленовото синьо е един прах, който е много силен химически оцветител и се използва за анализи и други такива неща. предполагам, че в магазините се продава като разтвор. колегата македонец препоръчва да правиш всекидневни бани по 15-30 мин в разтвор син колкото 'водата в океаните'. това би стрябвало да излекува гъбичките. 'Бани' означава да вадиш рибката от аквариума и да я слагаш в отделен съд с разтвор, след което я връщаш обратно.

но... както съм казвал и на друго място - не можеш да излекуваш болен от пневнюмония като го тъпчеш с антибиотици и едновременно с това го оставяш да спи в снега. замисли се как да направиш условията в аквариума си по-добри за рибките, как да ги храниш с пълноценна и витаминозна храна. така те ще са здрави и жизнени и нямада се поддават на инфекции.

atos

Точно така, колега Блгарин , ама тој веке има проблем , закаснал си е со правилната превенција.

su6tata

А нещо по-конкретно относно условията в аквариума?
Какво да правя?Да измия изцяло аквариума, баласта, филтъра и нагревателя и да сложа нова вода ли? Да изплакна растенията ли? Извинявам се, ако въпросите ми са глупави, но все още съм начинаеща и за първи път ми се случва да се справям с такова чудо  :roll:

Longanlon

да направиш тези неща само би навредило.

вече ти отговорих в темата за разкъсаните опашки. има доста информация, която можеш да прочетеш, тъй като този раздел е направен специално за начинаещите:

Просто отвори темата "Като за начало прочетете първо този указател" която се намира най-отгоре в раздела. Обърни внимание на статии No. 1, 3!!!, 4, 8, 9!!!, 10!, 11, 12!!!, 13, 16. Стана много за четене, но няма кратки отговори по толкова обширни въпроси.

а ако не ти се чете... нищо не мога да направя.

.

dave

Цитат на: su6tataА нещо по-конкретно относно условията в аквариума?
Какво да правя?Да измия изцяло аквариума, баласта, филтъра и нагревателя и да сложа нова вода ли? Да изплакна растенията ли? Извинявам се, ако въпросите ми са глупави, но все още съм начинаеща и за първи път ми се случва да се справям с такова чудо  :roll:

Предполагам някоя риба ги наранява. Ако имаш скаларии: подозирай ги силно  :D

Ако не са за травматологията да не са за токсиологията :D да не ги тровиш със амоняк или нитрити: от колко време е запуснат аквариума? литри? колко риби? колко често сменяш водата?

Similar topics (5)

14794

Отговори: 9
Прегледи: 8110

11592

Отговори: 5
Прегледи: 12282

60111

Отговори: 6
Прегледи: 6919