• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Marsilea Angustifolia

Започната от NO CARRIER, 23.08.2009 19:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

NO CARRIER

Marsilea Angustifolia

Двете растения са засадени едновременно - на 17 или 18 август.

Марсилеа ангустифолия - надводно отглеждане.

Марсилеа ангустифолия - подводно отглеждане.

На преден план е Lilaeopsis mauritiana

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

BatV

Това някъкъв уникат ли ще дойде?  :-|

NO CARRIER

Уж за полянка, ама подводно расте много по-бавно. А е с почти ват на литър, ръгам со2 и торя сериозно.

yanki1

Цитат на: BatV - 23.08.2009 21:08
Това някъкъв уникат ли ще дойде?  :-|

Това е водна детелина.  Растението Marsilea има много подвидове, но незнам дали всички могат да се отглеждат подводно.

Чел съм, че доста от акваристите го използват за преден план като заместител на глосостигмата.
526 литра

NO CARRIER

Специално ангустифолиата е с доста дълги листа. Но преди пробвахме с крената и не стана нищо. Може и толкова да съм разбирал.

yanki1

Не съм имал удоволствието да отглеждам растение от този род/поне до сега / .

Общо взето за рода Марсилея пише, че е по непретенциозно в сравнение от глосостигмата растение, но също както й при нея изисква редовно торене във водата, а интензитета на светлината определя формата и темпа на растеж-по силната светлина и допълнителното инжектиране на СО2 допринасят за по-интензивен растеж , малки листа с къси дръжки ,прилепнали по-близо до грунда.

Едит:

Цитат на: NO CARRIER - 23.08.2009 21:33
Уж за полянка, ама подводно расте много по-бавно. А е с почти ват на литър, ръгам со2 и торя сериозно.

От снимката,която виждам ми се струва, че грунда е много едър... вероятно това може  да се окаже една от причините за бавният растеж...другата е свързана с периода на адаптация,особено ако си засадил гледана надводно форма.
526 литра

Живко

И аз си взех Marsilea Angustifolia.
Оказа се, че доста дълго е прекарала в кофичката за продан и беше пуснала доста издънки, което бък е добре. Лошото е, че за да я разделя от ватата трябваше да накъсам и повредя сериозно корените и цялото растение. Реших да тъпча направо кофичката в грунда и след като пусне издънки и се вкоренят да извадя този съд.
Засадих я преди точно 2 седмици, но явно на прекалено тъмно. Не исках да ми грози точно отпред.
Ето и резултата.

Никой не се е родил научен.

NO CARRIER

Гонзо ми я даде в събота, 15ти август. Бухнах я в аквариума и седя до вторника - 18ти. По съвет на Tropica отрязах листенцата, оставих подложката заедно с корените. Нарязах на "хапки" и засадих.

За да не я изгубя, се застраховах и засадих и някаква част в саксийка. ;-)

Насадената вече я показах по-горе.

NO CARRIER

Цитат на: yanki1 - 23.08.2009 22:31От снимката,която виждам ми се струва, че грунда е много едър... вероятно това може  да се окаже една от причините за бавният растеж...другата е свързана с периода на адаптация,особено ако си засадил гледана надводно форма.

Лилеопсисът е от Мариян и е гледан подводно. Но в София водата е мека, а при нас е по-твърда и вероятно ще му трябва повече време, за да се адаптира. Но не пречи да пробвам да завъдя и малко в саксийка, да видим.

NO CARRIER

yanki1

За надводна форма имах предвид  Марсилеята...обаче сега, като гледам тези красиви четирилистни детелинки се изкушавам дали да не ги пробвам и аз ...да видя как ще виреят в моята градинка :-D.
526 литра

Живко

Под водата не са четирилистни за съжаление. Листото е подобно на глосостигма. Границата листо дръжка е по-рязка само.
: 26.08.2009г 00:12ч
А лилеопсоса е голяма отврат. Мразя го това растение. Гледал съм 3 вида. И трите растат толкова бавни, че кандилото ми ще спре да маха докато стане поляна. На всичкото отгоре малко да сгафиш в торенето и веднага листата хващат ксенококус или почерняват. Подрязваш и пак чакаш.
Най-добре вървеше в сенчестата част на аквариума. Бавно, но поне е стабилен, без водорасли.
Труден е. За мен много.
Никой не се е родил научен.

yanki1

И при мен така lilaeopsis brasiliensis почерняваше в началото. Бях си купил една туфа и засадих десният ъгъл на съда, сега след около 5-6 месеца се  разви много добре и образува гъста поляна и като чели все повече набира скорост. На силна светлина съм забелязъл,че изглежда малко недоразвит и рехав, но на лека сянка се чувства наистина много добре...образува твърди тъмнозелени листа дълги 5-6 см и до този момент не съм забелязал проблеми, дори старите листа не са още пожълтели.

За марсилеята нямам никаква представа колко бързо расте, но за глосостигмата мога да кажа че е плевел. Изравял съм я изцяло и след това след повторното пресаждане за около месец имаше нужда от подстрижка.
526 литра

Similar topics (1)

25742

Отговори: 10
Прегледи: 9057