• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Наяс Рораима (Najas sp. "Roraima")

Започната от kraltchev, 12.08.2009 00:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

kraltchev

Пиша този пост след като говорихме в Скайп за това растение.  Разбрах че май не е достигнало до България все още.

Растението (Najas sp. "Roraima") е много крехко и лесно се чупи.  Не може да се засади.  Наи добре е да се заклещи между други растения или да се закрепи много внимателно към нещо друго. 

Както се вижда от снимките по-долу листата му за с доста уникална форма.  Прилича на рода си, Najas, но има нещо като шипчета.  Цвета може да е от свежо зелен до кафеникав, а също така и червен.

Рораимата обича СО2. В аквариум без СО2 расте много бавно но не умира.  При наличие на СО2 расте изключително бързо.  От късче с дължина 1 см. за един месец се образува маса с размер на футболна топка.

За мен е интересна родината на това растение - един северен Бразилски щат.   Щата Рораима не е много населен и не е много популярен. От снимките взети от един руски wебсайт се вижда че местообитанието на този вид Наяс наистина е много интересно.

vhttp://img149.imageshack.us/img149/1365/15030164.jpg[/img]

Ето и руския сайт за повече подробности:
http://www.yaplakal.com/forum2/st/0/topic245671.html?hl=&#entry4424702

--Николай

phoenix9040

А как мога да се сдобия с коренче от това растение ? Някой все пак има ли в БГ ?
1.14. Забранява се рекламирането на търговски сайтове във форума на aquariumbg.com! Спонсорите имат собствени раздели за тази цел.

barabata

Имам подобен Najas отскоро в аквариума си изваден от рекичка в България , но не знам дали е разновидност Najas Roraima или някое от изброените:
Najas filifolia
Najas flexilis
Najas gracillima
Najas graminea
Najas guadelupensis
Najas japonica
Najas marina
Najas minor
Najas wrightian.

Още не е в добро състояние за да сравнявам по картинки - ето снимка в момента:
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Galin Petrov

Това растение вирее от 15 години в малкият аквариум на баба ми. Аквариумът й е 25л и е буквално препълнен от растението(в него живеят и 20-тина гупи на самотек без филтри, без смени на водата; много са зле горките, но вече 15год. не са изчезнали) Скоро реших да си го засадя в моя аквариум и процедирам по следния начин: събирам в сноп 10-20 стръкчета с дължина 5-10см и ги заврзвам внимателно с памучен конец, с пинсета внимателно ги заравям грунда - някой след време изплуват, но повечето се задържат и образуват слаби и крехки коренчета. За да вирее засадено не трябва даима силно течение, в противен случей се изскубват. Въпреки крехките си листа и дръжки Najas не представлява хранителен интерес за гупи и молинезии(по лични наблюдения). Не съм сигурен кой точно вид имам, но затова поствам снимка. Растението наистина расте доста бързо, дори без наторяване и Цо2. Аз лично го определям като непретенциозно и лесно за отглеждане. Идеално за аквариум с живородки, особено като плаващо растение. На снимаката в дясно се вижда как е засадено. Ако някой се интересува, след няколко дена ще засаждам още една-две групи Najas и мога да побликувам снимки на целия процес. Надявам се съм бил поезен.

ico

И при мен случайно беше попаднало подобно растение, изглеждаше точно като "новото". За седмица пълнеше аквариума в който беше. За съжаление беше много крехко и ми омръзна, да чистя парчета след пипане по аквариума.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

dok70

Наяса е много подходящ като плаващо растение при живородките.
Изискванията му към водата идеално съвпадат с техните.
Трудно се вкоренява, да не кажа невъзможно.
Стъблото е много крехко и се троши при всяка манипулация в аквариума.
Добрата страна е, че от всяко парче се развива ново растение.
Идеален субстрат за криене на новородените на живородките.
Ако 1/3 от обема е пълен с наяс, родилките отпадат като ангажимент.
За растителен аквариум не е подходящ. Оплита се в другите растения и
почва да пречи.
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

Similar topics (3)

46871

Отговори: 1
Прегледи: 5892

20729

Започната от Galin Petrov

Отговори: 0
Прегледи: 6794