• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Проблем с Сера фил 1100

Започната от tsvety, 26.05.2009 17:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

tsvety

Здравейте , проблема ми е следния, след няколко спирания на тока на често, канистъра ми спря да работи. Изклчих го, почистих го, почистих и перката която е на главата и го пуснах. Проработи - ура. Да ама не. Проработи точно за 7 минути и изключи , след 7-8 минути почивка пак проработи и така...... Работи си 7 минути, почива си 7 минути. Идея си нямам какво стана, но при всички положения тази филтръция ми е недостатъчна.

Предполагам се трябва да си купа нова глава на филтър - имате ли идея колко ще струва и колко време ще ми я доставят?

А ако имате и идея защо се получи така, ще ми е интересно да ги чуя?

"Любовта е болка"-казал заека...
Нека ме боли.........

Raven

Аз имах същият проблем с новозакупен Сачем маратон 300.
Не знам дали има връзка ,но интересното при мен беше че при включване на кабела в контакта един път тръгва,един път не.

Накрая се нервирах и го чукнах силно по главата- за изненада след чукването стартираше винаги :-D

Не знам дали има връзка с твоя случай,по скоро няма...

Но все пак я пробвай да го хлопнеш по главата- при мен помага,тоест жена ми като ме хлопне и зацепвам :-)

А за филтъра ми- след няколко хлопвания тръгна и не е имало приблем вече 2-3 месеца.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Caxapa

Цитат на: Raven - 26.05.2009 18:25
Аз имах същият проблем с новозакупен Сачем маратон 300.
Не знам дали има връзка ,но интересното при мен беше че при включване на кабела в контакта един път тръгва,един път не.

Накрая се нервирах и го чукнах силно по главата- за изненада след чукването стартираше винаги :-D

Не знам дали има връзка с твоя случай,по скоро няма...

Но все пак я пробвай да го хлопнеш по главата- при мен помага,тоест жена ми като ме хлопне и зацепвам :-)

А за филтъра ми- след няколко хлопвания тръгна и не е имало приблем вече 2-3 месеца.
Някоя спайка не е била в ред.При включване и изключване може да нагори където си го (хлопнал) и пак да се разкачи.Дано не става но все пак да го имаш предвид.

bigbeer

Цитат на: tsvety - 26.05.2009 17:56
Здравейте , проблема ми е следния, след няколко спирания на тока на често, канистъра ми спря да работи. Изклчих го, почистих го, почистих и перката която е на главата и го пуснах. Проработи - ура. Да ама не. Проработи точно за 7 минути и изключи , след 7-8 минути почивка пак проработи и така...... Работи си 7 минути, почива си 7 минути. Идея си нямам какво стана, но при всички положения тази филтръция ми е недостатъчна.

Предполагам се трябва да си купа нова глава на филтър - имате ли идея колко ще струва и колко време ще ми я доставят?

А ако имате и идея защо се получи така, ще ми е интересно да ги чуя?

От токов удар неможе да изгори подобен вид двигател. Вероятната причина е, след почистването да са попаднали части от утайката или грунда и да спират турбината. Разглоби пак канистъра и прегледай главата му за боклуци.
Хм. 7 минути работи и после почива.. като го пипнеш усеща ли се загряване на тялото над турбината? Сигурна ли си, че добре го обезвъздушаваш? Преди да купуваш каквото и да е ново нека някой колега техничар от вашия край да им хвърли едно око на тази глава. Възможно е и при сглобката на самата ос, турбината и легерувашите втулки да има проблем.

Caxapa

Колегата изрично подчертава ,че след включване на кабела към ел мрежата един път тръгва друг- не. От това съдя ,че е провлем в свръзките-спайките на ел захранването.

bigbeer

Основният проблем е дошъл след окончателното спиране и последващото го почистване ;) Цвети доколкото си спомням имаше цихлиди, което 90% значи, че има и кварцов пясък по дъното. Сондата засмуква по-фините частички и те се утаяват после във филтъра, дори най-финните могат да проникнат и между оста и турбината.. Залагам, че проблема е чисти механичен ;)

Caxapa

Вие се познавате по-добре и си знаете както се казва и кътните зъби.Аз съм нов тук и се опитвам да мисля разумно от какво може да е дефекта.Ако не се лъжа ,разбрах ,че е бил нов но както и да е.Извинявам се ако съм подвел някого с грешните си предположения.  *DRINK*
: 26.05.2009г 20:08ч
"Аз имах същият проблем с новозакупен Сачем маратон 300."
Цитирам Равен..

bigbeer

Хехе, ясновидци няма още във форума /може би един най-много/, та всичкото е в сферата на предположенията и натрупаният опит. Аз съм фен на Тетра, но имам и една Сера.. повечето проблеми които ми създават са точно след почистване, та от тази гледна точка може да се каже, че гледам.  *DRINK* Ще почакаме Цвети да каже как са се развили събитията :)

tsvety

Значи да уточня.

Филтъра спря и аз затова го отворих. Изчистих и оста и турбината. Почистих и целия пълнеш. Този филтър е работил без проблем вече 1 година и 4 месеца при мен. А тъй като не съм го взела нов, незнам колко е работил преди да го взема аз. Факта е че си работеше, до момента в който не реши да спре и да се пуска когато си иска. Сглобих го така както го видях преди да го разглоба. Но това не му попречи да си работи когато му е кеф. Неискам да ви обяснявам , че го сглобяваш и разглобявах поне 4 пъти. Питайте ме каква веселба ми беше да източвам системата и пак да обезвъздушавам и така 4 пъти. Голямо миене и чистене на всяка част беше, но ЦЪК, едно голямо ЦЪК. Нямам думи, Много съм се ядосала вече щото нямам логично обяснение какво иска от мен, че да проработи както трябва ]:-> ]:-> ]:-> *MODERATOR* *MODERATOR*

Нека ме боли.........

bigbeer

Хм.. надявам се, че няма да се разсърдиш, ама мъжка ръка пипала ли го е този филтър? Жените имат много вродени усети и таланти, но за съжаление техниката не е от тях. Не бързай да го изхвърляш. При сглобяването турбината върти ли се свободно? Можеш и за кратко при отделена глава на филтъра да го включиш и видиш дали ще завърти. Аз лично имах голям проблем точно със Серафил при пускането и самото обезвъздушаване.. накрая извадих маркуча от флейтата и с уста започнах да засмуквам водата докато не ми излезе през носа.. и цикъла се затвори и заработи. Притеснява ме при теб самото спиране след време.. не е логично да прегрява освен ако не работи на сухо..

tsvety

Цялата тази процедура която се повтори 4 пъти, я правих заедно с мъж и то който е начетен в електричарските работи. Честно да ти кажа същия този мъж 4 пъти смуче маркуча единия път щеше да се удари за да тръгне системата.

Не е причината в ЖЕНАТА. Няма проблем, свикнала съм да се гледа на жените така, но нищо де. В случая не бях сама, но това далеч не значи че като съм си чистила друг път филтъра не съм го правила и сама - пък проблем нямаше

Нека ме боли.........

bigbeer

Така и не каза турбината при отворено положение върти ли се.. :( А иначе е добре, че си имала под ръка мъж за черната работа :) 
Тогава към вариант 'В ' явно ще требе да се минава. Нова глава е почти на цената на самият филтър. А ако се спреш на този вариант - за мен е неприемливо /защото ще се потрошат много пари/. Ако избереш вариант 'С' - нов филтър, избери Тетратек 1200.. - защото вариант 'А' резервен не е сигурен.. в момента май няма из форумите да се продава 'кофа' втора ръка която ще те задоволи с дебит за аквата.

Добро утро и лек ден!
пс. за други варианти не се сещам :( - рибоците нема да издържат много без някакво озониране на водата.. дано имаш поне една помпичка с камъче.

Raven

Мисля си че е нещо електричарско вътре в главата- някоя спойка се е разкачила- като поработи десетина минути подгрява и се разкачва,като истине дава пак контакт.
Възможно е да е така причината- питах колегите електричари тук от сервиза.

При всяко положение намотките в главата са капсулована отливка от епоксидна смола- няма отремонтиране.

Другият вариант е да има някаква термична защита- да прегряват намотките за десетина минути работа и да изключва докъто охлади,това прегряване може да е от слепени намотки или нещо такова.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

yogle

Ако имаш възможност измери тока, това може да хвърли някаква светлина върху проблема.

Petkov

Провери дали нямаш загравяне някъде по кабела. Най-вече близо до щепсела. Ако се стигне до изхвърляне преди това одрежи кабела максимално близо до главата и пробвай с друг. Консумацията е малка и дори да има прекъсване може да не се усети загряване.