• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Въпрос за манометрите на CO2 бутилка

Започната от mi6ka, 27.04.2009 15:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mi6ka

Здравейте,
Значи, купих си ситема за CO2 на Ферпласт от Mr. Bricolage във Варна (намалена беше на 90 лв) и искам да питам дали за винтила който е в комплекта трябват манометри изобщо? Питам защото не ми е ясно за какво, освен за контрол служат те?
Благодаря предварително.

Petkov

Ами не съм я виждал системата на Ферпласт ама манометрите на реддуцир вентилите служат да следиш налягането на CO2  в бутилката и до колко си редуцирал налягането на изходния газ. Първия може и да го няма ама втория ако бутилката ти е с голямо налягане е задължително да го има. Другите елементи които се слагат или могат да се сложат след редуцир вентила имат работен диапазон на налягане доста по нисък от налягане в бутилката и ако не си го намалил достатъчно може да имаш аварии.

denbosch

Колегата Petkov е прав. Ако системата ти е това http://www.bg-pet.com/Fish/Equipment/co2System.htm ,не знам как ще се регулира изходящия газ.Би трябвало да има поне един манометър/изходящ/,чрез който да следиш колко л/мин подаваш,иначе ги пускаш на магия.Минимум ще ти трябва поне един иглен клапан,за да си регулираш броя на мехурчетата и евентуално един магнитвентил,за да ти спира СО-то вечер.Другото което ме смущава е,че имам голямо съмнение дали редуцира ще стане на бутилка за многократна употреба.По принцип бутилките са два вида-със вътрешен клапан и болшинството със външен клапан/кран/.Този редуцир според мен не става на нито един вид и най-малкото ще трябва да си правиш преходник,ако искаш да ползваш бутилка,която можеш да пълниш.Иначе с еднократните бутилки ще ти излезе много скъпо,но всеки сам си прави сметката.

yanki1

.....а тези елементи видяхте ли ги ? не съм съгласен с по- горните мнения, ако предположим, че системата за СО2 е тази от посоченият линк.

1. Клапа, предпазваща от връщане на вода в бутилката.

2. Редуцир-вентил за намаляване на налягането със система за висока прецизност.

3. Силиконов маркуч.

4. Смесител на въглероден двуокис с приспособление за закрепване към стъклото. - брояч на мехурите "бъбъл контейнер"
5. Високоефективна система за обогатяване на водата с въглероден двуокис. Комплектът включва помпа. - миксер  за разтварянае на СО2 във водата

Аз ползвам същата система на Ферпласт и съм много доволен от ефикасността й. Редуцир вентила си има вграден иглен клапан, с който много прецизно се регулира подаването на газа към "бъбъл контейнера". Също така вентила е пригоден за монтаж към стандартен кран(без допълнителни преходи) на бутилка за многократна употреба.
Електромагнитен клапан НЕ е нужен да се монтира, защото миксера е с автономна помичка, която след прекъсване на захранването й съответно спира притока на СО2 (миксера може да се включи към отделен таймер, който нощно време се настройва да изключва захранването).

Така,... сега конкретно на въпроса на колегата Ми6ка:
Манометрите за високо и ниско налягане за бутилката с CO2 не са необходими за работата на системата като цяло.  Единствената полза от тях ще бъде, че ще знаеш кога настъпва момента за зареждане на бутилката.
526 литра

denbosch

Ако това от снимката е редуцир-вентила/2/ не мога да си го представя как би се вързало към стандартен кран без преход ?! Нещо не ми се връзва да се скачи на кран W 21.8 *dontknow*...Ако е някакъв друг кран може,но тук във Варна не пълнят бутилка за СО2,ако крана няма предпазителен клапан.
Това,че спира помпичката не означава ли,че се спира само разтварянето на СО-то във водата,а не самото му подаване.Ако се спира само разтварянето,какъв е смисъла да се губи СО-то през нощта?
А иначе от колегите,почти никой не ползва манометъра на входа,за бутилките до 7кг,защото преценяват по техни думи на ръка кога свършва СО-то.

yanki1

Забравил съм да отбележа, че в комплекта на системата се предлага и ето това:

Адаптор за цилиндри за въглероден двуокис.  :-[
ПП Това, че през нещо има загуби на СО2 не е голям проблем. Проблем е когато през "тъмната част" от денонощието не се спре  разтварянето на СО2
във водата, което вероятно всеки е чел до какви последствия може да доведе.
526 литра

_777_

Цитат на: yanki1 - 27.04.2009 22:47
....Проблем е когато през "тъмната част" от денонощието не се спре  разтварянето на СО2
Зависи от много фактори. ;-)

yanki1

Цитат на: _777_ - 27.04.2009 22:55
Зависи от много фактори. ;-)

За това съм казал, че може!...нищо не е  задължително. ;-)
526 литра

denbosch

Адаптор за цилиндри за въглероден двуокис. 

Това вече е друго нещо,ето го преходника :-)!

ЦитатТова, че през нещо има загуби на СО2 не е голям проблем.

Ако бутилката е  за многократна употреба съгласен съм,че не е проблем-иначе идва малко дебело :-).

mi6ka

Да, това е системата. И аз си помислих, че няма да ми трябва манометър, но все пак реших да попитам. Просто ми се стори странно, че ще продават система към която някой ще трябва да добавя части  *NO*.
А това, че не мога да разбера кога ще ми свършва ЦО2-то не ме притеснява много. С 3л. бутилка на 220л аквариум мисля, че ще изкара поне няколко месеца. Пък като свърши то ще се види, че няма ЦО2 в дифузера и ще си я напълня.

kuvert

Адаптор за цилиндри за въглероден двуокис.  :-[
ПП Това, че през нещо има загуби на СО2 не е голям проблем. Проблем е когато през "тъмната част" от денонощието не се спре  разтварянето на СО2

От 2 месеца подавам CO2  денонощно по 1 мехурче в минута в аквариум 200л.100% разтваряне(реактор 77).
От опит да споделя-ефекта от всички страни е положителен!Няма умрели риби,растенията пощуряха(въпреки,че видимо не кипят).
Извода-може би не спиране,а правилно дозиране.

www.profito.alle.bg

Similar topics (5)

45434

Отговори: 633
Прегледи: 431099

6863

Отговори: 1566
Прегледи: 927085

40118

Отговори: 3
Прегледи: 6067

53703