• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Ампулария снася хайвер – как това се случва

Започната от Сашо, 09.05.2005 09:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Georgi94

Някой може ли да ми обясни как ампуларията ми от месеци активно снася гнезда с яйца, буквално никнат като гъби, при положение, че е САМА и няма кой да я оплоди евентуално. И по - интересното е, че или се излюпват или докато ги махам от стъклото намирам полу-развити охлювчета вътре. Имам я близо от година и от тогава не е имала контакт с полово зрял охлюв. Снасяла е около 15 гнезда до сега, три успешно се излюпиха, като третото беше преди около 5 дни, останалите просто отстранявах.

Stelian

Имам въпрос който не е конкретно по темата, но не исках да правя нова тема и затова питам тук. Каква е минималната температура за гледане на Ампуларии? По-точно достатъчни ли са 18-20 градуса за период около седмица две?

Caxapa

Конкретно по въпроса ти ..   За да снесе хайвера-пашкула, Ампуларията трябва да има място къде да го положи. Това няма как да стане в аквариум в който нивото на водата е до разпънките или близо до ръба.  За целта трябва да намалите нивото на водата  поне с 2-3 пръста колкото и грозно да изглежда като визия. Освен това в нея не трябва да е добавяна сол или сода бикарбонат.  Температурата на водата в нормални граници 25-27 градуса. И не на последно място  да са мъжки и женски.  Шансовете да случите на двойка е 98% ако се сдобиете с 3-4 бройки от тях. Температурата е оптимална за нормалното развитие на тези охлюви.  Останалото е в тези 10 страници на темата които само трябва да се прочетат.

Stelian

Извинявам се недоразумението имах предвид да се гледат възрастни охлюви не за размножаване. Казано по друг начин: ще ми умрат ли големи ампуларии ако стоят седмица две в по-студена вода 18-20 градуса?

Caxapa

По-синьо от това подчертаното, здраве. Оптималната температура не само за развъждане а и за отглеждане на тези охлюви е тази.

Stelian

Цитат на: Caxapa - 30.01.2013 15:35
По-синьо от това подчертаното, здраве. Оптималната температура не само за развъждане а и за отглеждане на тези охлюви е тази.

Сега разбрах, благодаря!  *THUMBS UP*

petar99

Имам хайвер от Ампуларий, преди малко го видях, освен това имам и друго гнездо, но няма зрънца, само следи от слузта на охлюва, от- преди нколко дни със сигурност. Означава ли, че са се излюпили(виждам малки бели охлювчета по повърхността на водата, но може и да са мъртви планорбиса, но са малко) и как да процедирам с другото гнездо, понеже не искам аквариума да се пълни с ампуларий. Да ги отделям ли, а има ли шанс малките от другото гнездо да са живи, щомне ги виждам, като се има предвид, че точно под мястото на хайвера има огромна туфа валиснерия?

Георги

http://aquariumbg.com/invertebrate.php?invertebrate=1253

first copulation pomacea canaliculata

jordankak

Здравейте .Тук съм напълно нова и не съм сигурна ,че въпроса ми е за тук.имах два охлюва ,които напълно отговарят на описанието на ампулария,но.......моят охлюв не пусна хайвер ,а направо се родуха малки охлювчета.Сигурна съм в това защото гледах как самите бебета излизаха от пъпа едно по едно.В момента успявам да преброя около20-тина бебока.Някой може ли да ми каже,нормално ли е това и възможно ли е да са няккакъв друг вид.И още нещо .Няколко дни след като женската ,,роди"мъжкият умря!

Caxapa

Една снимка на големия и на малките ще внесе повече яснота за вида който имаш.

yasen_vn

Цитат на: jordankak - 21.04.2013 14:28
Здравейте .Тук съм напълно нова и не съм сигурна ,че въпроса ми е за тук.имах два охлюва ,които напълно отговарят на описанието на ампулария,но.......моят охлюв не пусна хайвер ,а направо се родуха малки охлювчета.Сигурна съм в това защото гледах как самите бебета излизаха от пъпа едно по едно.В момента успявам да преброя около20-тина бебока.Някой може ли да ми каже,нормално ли е това и възможно ли е да са няккакъв друг вид.И още нещо .Няколко дни след като женската ,,роди"мъжкият умря!

Най-вероятно това не са апуларии, но все пак стана ли ти вече ясно какъв вид са охлювите?

getsata73

Цитат на: Georgi94 - 16.01.2013 19:02
Някой може ли да ми обясни как ампуларията ми от месеци активно снася гнезда с яйца, буквално никнат като гъби, при положение, че е САМА и няма кой да я оплоди евентуално. И по - интересното е, че или се излюпват или докато ги махам от стъклото намирам полу-развити охлювчета вътре. Имам я близо от година и от тогава не е имала контакт с полово зрял охлюв. Снасяла е около 15 гнезда до сега, три успешно се излюпиха, като третото беше преди около 5 дни, останалите просто отстранявах.

Моля отговорете колеги ,аз имам същата ситуация само дето гнездото  е 1-во  :-)
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

Caxapa

То по-горе е писано но да затвърдим. За да стане нещо се иска и мъжки и женски охлюв. Освен ако  не си го взел скоро от магазин или колега, където са станали брачните ритуали и сега охлюва ти е снесъл оплоден  хайвер. Има вероятност и да не е оплоден и да бъде нефел пашкула. Времето ще покаже.

getsata73

Цитат на: Caxapa - 18.03.2014 21:58
То по-горе е писано но да затвърдим. За да стане нещо се иска и мъжки и женски охлюв. Освен ако  не си го взел скоро от магазин или колега, където са станали брачните ритуали и сега охлюва ти е снесъл оплоден  хайвер. Има вероятност и да не е оплоден и да бъде нефел пашкула. Времето ще покаже.

Благодаря за отговора !
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

Similar topics (5)

43849

Отговори: 14
Прегледи: 9752

2289

Отговори: 2
Прегледи: 7438

38441

Отговори: 3
Прегледи: 9051

350

Отговори: 25