• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

КАКВО ОСВЕТЛЕНИЕ ДА СИ СЛОЖА - ПИТАЙТЕ ТУК

Започната от chandler, 24.03.2005 11:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

pro_filer

Здравейте,
Реших да си направя по-голям аквариум(70х35х50 ДШВ). За целта си купих Силвания Гролукс и Аквастар по една (60см 18в) и в момента се чудя коя да е 3-тата лампа. От прочетеното да тук в темата съм се насочил към Daylightstar пак на Sylvania. Въпроса е дали има 60см такива и ще бъде ли подходяща за аквариум в които мисля да гледам растения и риби? Рибите за сега са плати и няколко сомчета. За напред ми се ще да пусна и десетина неона. За растения - ще ми се да са повече - роголист, дъбче, елегия, валиснерия, криптокорина, по-нататък и някои анубиас...
Та коя пура ще пасне най-добре с двете които съм купил?
Поздрави!

П.п. Запалването е електронно ако има значение (към лампите взех и рефлектори).

Raven

Трябва ти дейлайт пура при всяко положение, двете пури които имаш светят специфично, комбинацията от тях е малко жълто-синьо-червена ссветлина.

За това трябва да си вземеш някаква максимално светла дейлайт, но няма нужда да е непременно от Силвания илил каквато и да е друга марка.
Единствено гледай да е колкото се може по светла- 950, 965 са идеални.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dimo _ss

Здравеите предстои ми монтиране на осветление ,Аквариума ми е 126 литра с размери 90см 40см 36см.Прочетох доста теми за осветление и реших пурите да са три 90см .Спрял съм се на  на Sera -plant  color 30W 90 см  (пише че е спецялно за рстения ),sera daylight brilliant 30 W, 90 см и
sera tropic sun 30 W, 90 см (от тази не съм сигурен дали има нужда)
Та въпросите са ми  следните :
Добър ли е избора ми,3 ще свършът ли работа?
Няма ли да е по добре да взема 2  plant  color (за да варвят растенията по добре)и 1 daylight brilliant?
Марката sera подходяща ли е ?(виждам че повечето колеги се ориентират към силвания)
И бихте ли ми препоръчали какви да са първите ми растения които биха се развивали добре при тази светлина (в смисъл по непритенциозни НЯМАМ субстрат в грунда)Аквариума ми е стартиран преди 5 дена .

ogogogo

Ако сложиш две лампи Плант-колор аквариума ще е по-червен и по-тъмен.
Задължително ще ти трябва и daylight brilliant,като моя съвет е за да си сигурен че
на растенията няма да им липсва светлина,сложи две Sera -plant  color и две
daylight brilliant.
Повечето колеги се насочват към Силвания защото е доста по-евтин вариант от
Сера.На Сера лампите май ги произвежда Филипс.
Със сигурност ще ти върви Валиснерията и много от видовете Ехинодорус.
Но пак казвам най-хубаво е да сложиш поне 4 лампи като две да се дейлайт.
Успехи в хобито!
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

Raven

Размера на пурите и аквариума съвпада точно- прецени дали ще се съвместят.
Пурите има крачета отстрани и  държачи които увеличават размерът им с около 5 см.

Както казва Оги- по добре е да добавиш повече дейлайт светлина за сметка на червено синята.
Слагай каквито растения намериш- гледай да са дългостеблени и бързорастящи за начало.
Ротала, лимнофила, елодея, дъбче, валиснерия, лудвигия, криптокорини, ехинодоруси...

dimo _ss

Хммм за размера незнаех че фасунките го удалжават толкова  много.
Можеби ще взема 75 см 25W и тогава 4 ще са подходящи и според мен .
Благодаря ви за бързите отговори ogogogo и Raven мисля да послушам препоръките ви а поликарбоната според вас подходящ матерял ли е за капак на осветлението?

Поздрави!

Raven

Според мен поликарбоната ще се огъне, пурите нагряват доста и ще го деформират.
Не съм пробвал поликарбонат специално, но тънък плексиглас се огъва за броени минути.

NO CARRIER

Поликарбонатът не се огъва от топлото, но за сметка на това има голям коефициент на температурно разширение и се разширява доста.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ogogogo

Ами Коко,той като е сглобен във вид на капак и няма възможност да се разширява надлъжно
логичното е да се изметне.
Ако държи на поликарбонат може да се опита да го оребри за да се избегне измятането.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

iek

Цитат на: dimo _ss - 30.11.2009 23:04
Здравеите предстои ми монтиране на осветление ,Аквариума ми е 126 литра с размери 90см 40см 36см.
39W T5HO са твоите пури.

bigbeer

Цитат на: NO CARRIER - 30.11.2009 23:57
Поликарбонатът не се огъва от топлото, но за сметка на това има голям коефициент на температурно разширение и се разширява доста.

Коко, не съм много сигурен в това. Даже си мисля, че е точно обратното де, ама ако се окаже, че си прав имаш една бутилка (огнена вода) от мен ;)  :-P

NO CARRIER

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ata_nas

Относно вида на лампите и след доуточняването на размерите, приеми съвета на колегата iek.
Но все пак първо провери за какви пари иде реч.

pro_filer

Цитат на: Raven - 30.11.2009 21:21
Трябва ти дейлайт пура при всяко положение, двете пури които имаш светят специфично, комбинацията от тях е малко жълто-синьо-червена ссветлина.

За това трябва да си вземеш някаква максимално светла дейлайт, но няма нужда да е непременно от Силвания илил каквато и да е друга марка.
Единствено гледай да е колкото се може по светла- 950, 965 са идеални.
Благодаря за отговора!

Поздрави!

bicho1976

Идеите ми за аквариума претърпяха промени,ще трябва и осветлението да претърпи такива.Досега бях с една Т5 288 мм,8 вата(благодаря на Raven за информацията).Растенията които ще гледам са глосостигма,явански мъх,Hemianthus micranthemoides.Още една такава пура ще ми свършили работа,аквариума е с размери 40/25/20 като водният стълб е 15-17 см.

Similar topics (5)

49091

Отговори: 2
Прегледи: 25085

7401

Отговори: 0
Прегледи: 21915

11481

Отговори: 2
Прегледи: 5288

29326

Отговори: 11