• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

КАКВО ОСВЕТЛЕНИЕ ДА СИ СЛОЖА - ПИТАЙТЕ ТУК

Започната от chandler, 24.03.2005 11:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

puhcho

Цитат на: Violeta - 08.02.2007 14:43
Ти каза ли му на специалиста, че аквариума е дълъг 71 см? Да не става въпрос все пак за 18W пури? Щото и бая мощност ще вкараш като осветление, ако са 4х36W за 100 л съд. Всъщност при положение, че само около 60% от пурата ще е над аквариума ще имаш и само 60% от светлината.
да казах му,каза че ме че трябва да си взема пури 60 см.
Знам че а бая, но то ще има 1 копче за 2-те пури и друго за другите 2
така че ще си решавам кой да пускам  *THUMBS UP*

puhcho

violeta@ извинявай за погрешната информация...по 18W ще бъдат *YES*
Така става нали?

Violeta

Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

puhcho

Цитат на: Violeta - 14.02.2007 23:27
Познах :wink:
дам,те тези 36W са с по-голям рамер
Вили,били ми помогнала какви пури да сложа,тези добри ли са ,но въпросът сщо е как да ги подредя
1 вариант -
grolux
aquastar
sera
sera

grolux
grolux
aquastar
sera

grolux
grolux
philips aquarele
sera
Мерси ;-)

chandler

Аз ползвам 4 пури по 18 вата и съм ги подредил така:
Gro Lux
Aquastar
Gro Lux
Aquastar :)
Доволен съм от тази комбинация и мога само да ти препоръчам тези два модела на Силвания. За лампите на Сера и Филипс нищо не мога да кажа; не съм ги ползвал. Не са ли по-скъпи по принцип?
chandler

Violeta

Може и по-скъпи да са. А може и да не са.Зависи от къде ги купуваш.

DKoev

Привет на всички във форума.
Моля, да помогнете на начинаещ акварист в беда!

Реших да правя по-голям аквариум, но незнам какво осветление да сложа.
Аквариумът е с размери д75/ш35/в45. Ще гледам живородки, калихт, данио...нищо впечатляващо
и растения валсинерия и други по-непретнциозни. Изкам някъде към 50w.
Проблема е че не знам точно какви пури да сложа. Ако можете да ми помогнете с размери, ватове и тн.?

Violeta

За тези размери 18W T8 пури.
Можеш спокойно да сложиш 3 и можеш да избираш - Philips Aquarelle, Sylvania GroLux, AquaStar, или комбинация на първата или третата с обикновена лампа с по-топъл цвят - напр. 840.
Добре дошъл и успех!

DKoev

Благодаря за съвета!

Вече сложих 840 и една червеникава, кочто ми я препоръчаха от Дискус,
но неможах да немеря Aquarelle или aquastar.

Ако може някой да ми каже къде в Пловдив мога да ги намеря?

Violeta

Щях да те посъветвам да погледнеш в раздел Магазини, но видях, че нямаме адреси на магазини за осветителна техника в Пловдив. Погледни тук:
http://catalog.bg/company.php?company=2444
но честно казано не знам дали ще намериш. Нека помогнат пловдивчани, пък трябва да го запишем и в раздела все пак.

zambo

аквариума ми е д100 в50 ш35 не искам много растения но поне 10-15 трябва да имам сега имам 4 вкореняващи на заден план искам няколко и отпред. гледам златни рибки 9бр. калихт 2бр. коридорас 9бр. и 2бр.пангасиус . Монтирал съм 1 лампа 90см. Силвания 36w. Още 1 ще е достатъчна ли
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Longanlon

Трябва ти още една такава лампа и всичко ще е наред за непретенциозните растения. Аквариума ти е 175 л. и е сравнително висок. С общо 72 вата това прави около 0.4 вата/литър което е минимумът за тях. Анубиас, всякакви видове криптокорини, микрозорум, болбитис, мъх, валиснерия ще ти растат нормално.

Stas

По принцип със 0,37 вата на литър при мен си се развиват чудесно всякакви растения. Въпросът е в скоростта на растеж.

При теб има друг проблем - пангасите! Има голяма вероятност да ти изкореняват някои растения...
Аз мойте пангаси ги махнах поради тази причина.

zambo

Цитат на: Stas - 26.02.2007 11:49
По принцип със 0,37 вата на литър при мен си се развиват чудесно всякакви растения. Въпросът е в скоростта на растеж.

При теб има друг проблем - пангасите! Има голяма вероятност да ти изкореняват някои растения...
Аз мойте пангаси ги махнах поради тази причина.
9 златни много ли са ?
В Плевен по магазините няма никакви растения . С много обикаляне открих само 2 и един приятел ми даде 2 от неговия аквариум
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Longanlon

Ами напиши, че си от Плевен в темата в Лафче - може да те уредим с няколко растения :)

Магазин с много анубиаси (ама не са евтини) има след първата пряка след цветан спасов по пътя към стоматологията. Малко е забутан зад един блок гаража.

Similar topics (5)

7401

Отговори: 0
Прегледи: 21911

49091

Отговори: 2
Прегледи: 25070

43997

Отговори: 18
Прегледи: 12849

2639

Отговори: 10