• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Риби за 20л. нано?

Започната от Vegetto, 03.01.2008 00:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Vegetto

По коледните празници ми подариха 20л. аквариум с 2 златни рибки. Тъй като нямам условия за златните, сега се чудя на кой да ги подаря (в краен случай ще е на зоомагазин), а през това време обмислям новите му обитатели.
Това ще ми е първият аквариум.

Аквариумът: 20л. хексагон "всичко в едно", включващ: аератор, помпа за вода, минаваща през механична, химична и биологична филтрация, капак с лампа. Купих си термометър (стъклен), предстои да си купя и нагревател (сега без него водата е 16 градуса при стайна 20).
Растителност: най-вероятно ще му взема една Валиснерия и едно Дъбче.
Освен грунда може и един декоративен камък да сложа.

планирани риби:
3 хелера
3 плати
1 анциструс
1 молинезия
Ще ми се и нещо по-шарено, примерно една двойка бети става ли? Мъжка и женска ли трябва да са, за да не се карат? Или е по-добре да е някоя друга лабиринтна? Или някоя зебра?
Съвместими ли са и бройката добре ли е (по видове и цялостно за аквариума)?

Нямам за цел развъждане, а само да си живеят мирно.

миа

така както си го замислил-рибите са много!
според мен няма да е зле да си избереш 1-2 вида от следните рибки.
   кардинали-сравнително дребни и си снасят без да ги отделяш-не си ядат хайвера,но ако сложиш други риби при тях например гупи,гупите ще го изядат.
   гупи-лесни за отглеждане,цветни...
   анциструса може да го оставиш.
   1 молинезия *NO* поне 2,но да знаеш в тоя малък аквариум бебетата на живородките ще растат бавно.
    плати-може.
    двойката бети ще иска поне 30-40 литра.
    зебра.......това не му ли се вика данио или има друга такава рибка

ogogogo

Здравей,vegetto!
В 20литров аквариум трябва да подбереш обитателите му много внимателно.
Хубаво е,че си решил да се допиташ първо във форума.
Ако харесваш живородките можеш да се откажеш от хелерите и де си вземеш
на тяхно място 4-6гупи които според мен са доста по красиви рибки,а и могат
да живеят в много малки съдове.Една молинезия не е много добре вземи поне чифт.
Ако пък се откажеш от живородките има доста видове от които да си избереш,
данио,неони,кардинали,от тях спокойно можеш да отглеждаш 7-8 бр.
За бетите единственото условие при този малък съд,че трябва да вземеш само
един мъжки.Иначе бетите могат да искарат целия си живот буквално в 2-3литра
вода,но това не значи,че ще им е зле в 30-40литров аквариум.Бетите обикновенно проявяват
агресия към собствения си вид но ако ги гледаш с гупи може някои да останат без опашки.
Вместо камък може да сложиш малък корен има всякакви размери на съботния пазар.
Всичко,което сме ти написали е само наше си мнение,решението си е само твое.
Ако решиш да го оставиш така,и така си ти харесва всичко е ок. :-)
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

миа

Да,може и така да ги оставиш,но на молинезията ще й е скучно да е самичка,пък и живородките ако ги избираш да са бременни ще ти се народят много и ще се чудиш какво да ги правиш.

Vegetto

Първо ви благодаря за изчерпателните съвети.

Оформих си два варианта:
3 хелера
3 плати
2 молинезия
1 анциструс
1 бета (мъжка)

или

5 гупи
3 плати
2 молинезия
1 анциструс
1 ? (понеже бетата си я искам с опашка :) ) Кое шаренко по-голямко рибе (като бетата) може да се слежи тук на мястото на бетата, за да се разбира и с гупи?

Данио не ми харесват. Като потърсих какво е зебра намерих това. От потомство не се интересувам и няма да отглеждам малки, тъй че не ме касае дали са изядени. В този ред на мисли молинезиите задължително двойка ли трябва да са, за да се разбират или няма значение?
Освен това има ли универсална храна за всичките тези видове?

denzel

за зебрата за която говорите,вероятно е ТОВА.
20l са си малко както и да се погледне. обикновено като се сложи някой и друг камък,малък корен и се засадят растения,мястото за рибите се ограничава доста. имал съм такъв готов сет,пластмасов и знам какво е. избирай внимателно. 2рата комбинация е добра. ако искаш да имаш бета или я остави с 2 женски в този съд или мисли за друг.

ata_nas

Сега прочети тази статия и отново направи избора си относно броя на рибите:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/topic,6224.0.html

iek

За хексагон 20л. - 1 мъжка бета плюс 3-4 коридораса.Живородките са подходящи за начинаещ до момента, в който потомството им започне да се увеличава-т.е. само с този аквариум няма да ти се размине.
Растения- валиснерията ще ти създаде големи проблеми в бъдеще в този мълък литраж.Вземи най-много 2-3 вида дребнолистни растения и тъй като предполагам, че вграденото осветление е слабо, ще трябва да се съобразиш и с този фактор.

akvaristat

20 литра са перфектни за един чифт от тези:

А ако не ти харесва тази лилава разцветка винаги можеш да избереш друг цвят, защото тук палитрата е практически неограничена. Въпреки че лично аз не знам друга сладководна рибка да има, макар изкуствено получен, лилав цвят, като изключим може би немският лилав дискус, но там цвета не е толкова наситен.

Та мисълта ми е, че 20 литра са най-подходящи за семейство бети! Успех!

Borgot

"1 ? (понеже бетата си я искам с опашка :) ) Кое шаренко по-голямко рибе (като бетата) може да се слежи тук на мястото на бетата, за да се разбира и с гупи?"

Явно не си разбрал при положение че имаш бета и гупи ще пострадат гупите и то мъжките. Това е заради воалната опашка, бетата я взима за друг мъжкар и всичко свършва за гупичката :-)

Vegetto

Относно живородките и поколенията им - пак казвам, че не искам малки, да си ги ядат като искат. Наното ще е за сегашните риби, а не за поколенията им. Изобщо нямам намерение да ги дундуркам малки в отделен аквариум, че дори и в този (ако не бяха живородки).Ако не е вредно за възрастните, да си ядат малките ако искат.

А и искам да е общ, а не видов аквариум.
На мен лично за момента най ми харесва комбинацията
3 хелера
3 плати
2 молинезии
1 анциструс
1 бета (мъжка)

Виждам, че май става по-нагъсто от перфектното, но проблемно ли е? И пак питам за молинезиите - полът на двете има ли значение за мирното съжителство, примерно ако са два мъжки ще се бият ли?

П.П. бетата имам в предвид да е от по-скомните:

чета, че те са от по-мирните видове бети.

П.П.2 Borgot и jordanmilchev, точно защото го разбрах това съм оставил "?" и питах за нещо шарено като бетите, но което може да живее с гупи.

миа

Малко стадо неони харесва ли ти?
Цитат на: Vegetto - 03.01.2008 12:25
Виждам, че май става по-нагъсто от перфектното, но проблемно ли е?
А тебе ако те затворим в помещение метър на метър,проблемно ли е?Същото е с рибките.Да не говорим,че много бързо ще изпускаш аквариума от контрол.Ако много харесваш бетите-сложи само тях със сомчета,без живородки защото ще има-Кой ми изяде рибката!

denzel

*spam защо навсякъде из форума се говори за ''стадо'' риби,а не за ''пасаж'' ? някой май е създал кофти навик...

ogogogo

denzel,щото сигурно казват"ято крави"или"пасаж от прасета"
Има хора,които се занимават с акваристика 10-15години и пак
казват на водните растения ,водорасли.
А относно човека с наното,даваме ти съвети с,които да можеш
да си създадеш прилично аквариумче,а ти ако искаш можеш да
пуснеш вътре и 5-6 астронатоса.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

Vegetto

Еми щом не става, хубуу...
Да се ходи на място да се избира - добре, ама трябва да е хем с голям наличен избор, хем с знаещ и честен консултант...

Може би Зоомания на пазара на ж.к. "Мусагеница", бул. "Г.М.Димитров" 45 отговаря на тея условия... За тях чета добри неща тук във форума...

EDIT:
А какво мислите за този вариант:
2 колизи
3 хелера
3 Boraras maculatus
2 молинезии
1 анциструс

или по-малките да са само хелери и да няма Boraras maculatus:

2 колизи
6 хелера
2 молинезии
1 анциструс

или по-малките риби (хелерите или Boraras maculatus) е по-добре да са общо по-малко от 6 (ако "да" - колко) ?

и има ли значение какъв пол са колизите и молинезиите за доброто разбирателство?